Възрастният мъж е в критично състояние, в безсъзнание и на изкуствена вентилация, с множество разкъсно-контузни рани и фрактури по главата, лицето, ръцете и краката. Той е настанен в Клиниката по реанимация на Военномедицинска академия.

По думите на заместник-началника на клиниката доц. Николай Младенов между 20 и 30 процента от тялото на Тачков е засегнато от озверелите животни. Възрастният мъж е загубил 2 литра кръв, а когато е докаран от Спешна помощ телесната му температура е била 34 градуса. "Като добавим и годините, включително и придружаващите заболявания, които допълнително утежняват състоянието на пациента, можем да кажем, че той е в критично състояние", каза доц. Младенов.

На места кучетата са отхапали тъкани до костта. "Около 7 часа продължи операцията, като основните травми са на меките тъкани и кости на долните крайници, като от краката липсват цели мускулни групи. На места костите са почти без мускулна маса. Аналогични са травмите и на горните крайници, но в по-малка степен", уточни доц. Младенов.

Според лекаря шансът на професора е бил, че кучетата не са засегнали големи кръвоносни съдове, което е щяло да доведе до моментална смърт.
"Възстановяването на пациента ще е дълго, очакват се серия от операции. Ако нещата вървят добре и по план, както ние сме ги предвидили, в рамките на около 2 седмици трябва вече ясно да се знае, че всичко върви наред", добави доц. Младенов.

Пред БНТ съседи на пострадалия професор разказаха, че през миналата година бездомни кучета са нахапали и дъщеря му, която била пристигнала от Германия, за да види баща си.

Същевременно директорът на общинското предприятие "Екоравновесие" Манол Нейков съобщи, че екипи ще са в ж.к. "Малинова долина" днес и през следващите дни, докато не се заловят кучетата, предаде БТА. По думите му глутницата, нахапала проф. Тачков е от 15 кучета, от които до момента е заловен водачът. От Областната дирекция по безопасносност на храните са дали предписание кучетата от глутницата да бъдат заловени и евтаназирани.

Нейков обясни, че причината за агресивността на кучетата е даването на храна от живеещите в околните блокове, което кара животните да пазят територията си и да са агресивни. По-рано днес кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев съобщи, че животните са били хранени със сурови кокали и месо

По данни от последното преброяване през миналата година, броят на бездомните кучета в столицата е малко над 9000.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че категорично ще настоява в Наредбата за бездомните кучета да бъде заложено да има санкции при неспазването на изискването да не се хранят уличните кучета. Все още не е ясно какъв ще е размерът на глобите, но кметът припомни, че за собствениците на агресивни домашни кучета те са между 1000 и 2000 лева.


* Професор Ботьо Тачков е роден през 1924 г. в Перник. Той е един от най-известните българи в САЩ. У нас обаче е малко познат. Завършва Софийския университет, специалност „Икономика“. Емигрира в САЩ през 1962 г., подгонен от комунистическите служби, на които отказва да сътрудничи. В САЩ става научен сътрудник в Колумбийски университет и прави докторат. В 1968 г. започва кариера на Уолстрийт, където става президент на инвестиционна банка. Следват работа в Министерството на външните работи на САЩ, в Световната банка, в ООН като икономически съветник на правителството на Индонезия, преподавателска дейност в американски и германски университети. Ботьо Тачков владее 6 езика и има издадени 4 книги у нас - "Бягство от Уол Стрийт", "Изповед на един борсов спекулант", "Пари на борсата" и "Сбогом на мечтите".