Работна група сега пише текстовете на проекта, който ще е съобразен с европейския стандарт EN 15733 "Услуги на брокерите на недвижими имоти. Изисквания към предоставяне на услугите от брокерите на недвижимите имоти". Законът ще обхваща покупко-продажби на имоти, отдаването им под наем, както и маркетингови проучвания. 

Възможно е в закона да влезе и дейността управлението на имоти, но то вероятно ще отпадне, смятат в сдружението. С клаузите на новия закон ще се създаде Камара на брокерите на недвижимите имоти. 
Регистрация в Камарата ще се прави, само когато се продават чужди имоти. Ако се търгуват лични, не е нужно да се става член на организацията. 

Ще се направи и задължителен регистър на фирмите - брокери на недвижима собственост, каза Страхил Иванов, член на управителния съвет на сдружението. В регистъра ще се вписват и агентите, физически лица, които правят сделките. Предлага се с новия закон да се въведе образователен ценз и квалификация за брокерите и така да се гарантира добро обслужване на клиентите. 
Хората с висше образование, но не по специалността, също ще полагат изпит пред камарата за професионална квалификация. 

Предлага се брокерите да си правят задължителна застраховка "професионална отговорност", както и с клиентите да се работи само с писмен договор. Не се очаква застраховката да вдигне цената на услугите, каза Иван Велков, председател на УС на сдружението, цитиран от БТА. 

Сега в Сдружението членуват 220 фирми с 1300 души. Хората, които обаче сега се осигуряват като посредници на недвижими имоти са 21-22 хиляди, съобщиха участниците в пресконференцията. Често зад тях не стои реален субект, който може да гарантира сделката, посочиха те. 

С влизането в сила на новия закон, част от тях няма да могат да упражняват професията, защото няма да отговарят на изискванията за ценз и организиране на дейността. Дейността ще се изпълнява само от вписани лица в публичния регистър. 
Брокерите за недвижими имоти трябва да имат офис, а не да сключват сделки в квартални кафенета. 

Сега в България работят повече от четири-пет хиляди фирми за недвижими имоти. Допреди четири години във Варна например, е имало над хиляда агенции за недвижими имоти, а сега са под двеста, каза Страхил Иванов.

В регистъра, воден от Камарата, ще има такси, но те няма да са непосилни, според авторите на проекта. За членство в Камарата ще се плаща членски внос, ще се събират приходи от квалификационни курсове и изпитите след тях. 

Димитър Танев, председател на Нотариалната камара в България посочи, че такъв закон е трябвало да бъде написан още в началото на 90-те години, защото пазарът е свободен още от демократичните промени. През недвижимите имоти минаха огромни суми пари, останали необложени, каза Танев.