Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов, цитиран от Дарик. Около 14 хиляди са заведените граждански и изпълнителни дела през 2011 г., а 7000 са дела при частен съдебен изпълнител.

Според шефа на столичната „Топлофикация" дружеството няма да успее да покрие по-високите си разходи за синьо гориво и натрупаните загуби дори и с предстоящото увеличение на парното с 9 процента.

Стоян Цветанов подчерта, че към днешна дата има около 2800 заявления за разсрочване на задълженията. Няма проблем с отлив на клиенти, категоричен беше той.

„Цената, изобщо сметката, в края на краищата за джоба на много хора вече е проблем и ние напълно го съзнаваме това. Тази зима беше тежка, беше много по-студено, затова и сметките на хората бяха по-високи, защото те консумираха повече", каза шефът на столичното парно.
По думите му в сградите, където има нормално потребление, например термостат-вентилите да са на три, там делът за сградната инсталация е много по-малък от сгради, в които се краде. Защото кражбата на практика отива в сградната инсталация и трябва да бъде поета от някой друг, обясни Цветанов.

Всеки иска да плати за онова, което е консумирал и така трябва да бъде, смята изпълнителният директор на столичното дружество. Той припомни, че има съвременни методи за отчитане, които позволяват всеки месец да бъдат отчитани уредите и да се получава реалната сметка на потреблението, което според него е пътят, по който трябва да се върви.
Цветанов допълни, че дистанционното отчитане е малко по-скъпо, но инвестицията се възвръща.

Междувременно адвокати алармираха, че има вратички в закона, чрез които хората, дължащи пари за парно, могат да се разделят с единственото си жилище, което законът в момента забранява. Става дума за случаи, когато блокът се регистрира като юридическо лице и сключи индивидуален договор с "Топлофикация", за да ползва по-ниски цени за парно и топла вода. Ако тогава има некоректни платци, и блокът не се издължи, "Топлофикация" има пълното право да предложи на търг цялата кооперация.

„Ние досега апартаменти не сме взимали и нямаме такова намерение", коментира по този повод Цветанов пред Дарик.

Тръбите не са на „Топлофикация", а на гражданите

Запитан за желанието на столичани, които твърдят, че искат да прекъснат на 100 процента отношенията си с „Топлофикация", но тръбите минават през домовете им, Стоян Цветанов коментира, че във всички нови сгради решението е намерено.
„В сградите, строени след 2000 г., решението е промяна на тръбната разводка. На входа на всеки апартамент има индивидуален топломер, който отчита реално само вашата консумация", обясни той.
Цветанов призна обаче, че проблемът стои за старите блокове. „Има едно неразбиране в някои от хората, които казват „ама тия тръби, елате вземете си ги, не ги искам, трябва да ми плащате наем и т.н". Нека веднъж завинаги да си кажем, че тези тръби не са на „Топлофикация", те са на гражданите - нямаме никаква собственост върху тях. Така както всеки има идеална част от общата част, така е и с тръбите", коментира шефът на столичната „Топлофикация".

Задълженията на "Топлофикация" за газ
Днес стана ясно, че със 110 % са нараснали текущите задължения на „Топлофикация София” към „Булгаргаз” спрямо октомври 2011 г. Задълженията на столичното дружество съставлявали 70 % от текущите вземания на газовия доставчик. „Булгаргаз” очаква загуба от около 68 млн. лева за 2011 година. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Димитър Гогов пред Държавната комисия по енергийно и водно регулиране при обществено обсъждане на предстоящото поскъпване на газа и парното от април. Засега енергийният регулатор одобрява до 13% поскъпване на газа и парното.

По думите на Гогов компанията е близо до много сериозни трудности в паричния поток и от там - до някаква степен неплатежоспособност, но е далеч от фалита.
Той изтъкна, че клиентите на топлофикационните дружества използват вратички, за да не плащат задълженията си за ползвана топлинна енергия, дружествата не плащат на „Булгаргаз”, а действията на газовата компания спрямо тях са ограничени.