"Съществува една спорна зона (с България) за държавната граница на териториалните води на двете държави. Наистина става дума за 17 кв. км, не е много, но между европейски държави, сътрудничещи си максимално в много аспекти, с общи интереси в много области, не виждам защо тези неща да не могат да бъдат решени много бързо", заяви в интервю външният министър Кристиан Дяконеску за телевизия Диджи24, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

Той настоя за политическа дискусия за разграничаване на контитенталното плато и морската територия с България. Темата била от дълго време, но Румъния не влязла в "етап на предявяване на претенции".
Така, както имахме преговори с Украйна, също и с България има няколко нерешени въпроса, които ще повдигнем за разисквания с нашите партньори, заяви министърът.
"Не трябва никой да се сърди, не трябва никой да се ядосва, защото това са сфери от национален интерес и за двете страни, които в даден момент трябва да бъдат решени, защото се появяват проблеми, да речем, с експлоатацията, с концесията", посочи Дяконеску.
Той добави, че ще бъдат проведени разговори на ниво експерти с българската страна във формат, който ще бъде одобрен на двустранно ниво.

В началото на месеца Румъния откри в морето си огромни залежи от природен газ в партньорство с американската компания "ExxonMobil" и австрийската "OMV". Находището е на 30 морски мили от морската граница с България.

"В една цивилизована Европа изоставените юридически проблеми, особено ако се отнасят до малцинствата, териториите, границите, не правят чест на съответните държави и ми изглежда нормално да ги решим", каза още румънският външен министър.
Той спомена, че трябва да бъде обсъдено и положението на румънското малцинство в България. Дяконеску посочи, че иска "същите стандарти и същите принципи да се прилагат навсякъде по отношение на режима на малцинствата на европейско ниво".

"Не ме притеснява абсолютно нищо дотогава, докато правото на румънците да се смятат за румънци, а не за друга категория, друго наименование, произлизащо от едно възприятие на държавно ниво, се спазва. Докато това право се спазва, нямаме никакъв проблем, но трябва да обърнем внимание тогава, когато се появи размиване", коментира румънският външен министър, цитиран от Медиафакс.

"Въпросът не представлява проблем в двустранните ни отношения, които са партньорски, добросъседски и в духа на общата ни принадлежност към ЕС", се казва в изявление на говорителя на Външно министерство Весела Чернева по повод преговорите за морската граница.
"България и Румъния водят преговори за делимитация на черноморските пространства от повече от 20 години, като последният кръг (седемнадесети поред) се състоя през декември 2011 г. в София. Следващият кръг предстои да бъде проведен в Букурещ тази година", обясниха в съобщение до медиите от министерството.
От него става ясно, че преговорите текат в приятелска атмосфера и "в контекста на желанието и на двете страни въпросът да се реши чрез подписването на двустранно споразумение".

Междувременно „Атака” поиска незабавна намеса на правителството по казуса с претенциите на Румъния.

Европейската комисия не се ангажира с коментар по позицията на Кристиан Дяконеску, според когото "съществува спорна зона" между Румъния и България по отношение на държавната граница.
Петер Стано, говорител на еврокомисаря по разширяването и европейската политика на съседство Щефан Фюле, заяви, че може да направи само принципен коментар.
Той отбеляза, че още в процеса на кандидатстване за членство в ЕС страните знаят добре условията да бъдат приети, сред които е и да са решили споровете "от подобно естество със своите съседи".

Външният министър Николай Младенов трябва решително да парира всякакви опити на Румъния да търси „румънско малцинство” у нас, каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов пред "Фокус".
"Влашката и куцовлашката етнографски групи имат всякакви права на самоопределение, свои сдружения и културни институции. Това, че в новата история отвъд Дунава за това население беше предпочетен политическият термин „румънци”, не поражда никакво „румънско малцинство” у нас", заявиха от ВМРО.