„Преди 12 месеца, след силни протести на гражданското общество, беше наложен мораториум на цените на горивата, със съгласието на правителството. От „ЛУКойл” направиха този „жест”, предвид наличието на протест. Днес се оказва, че „ЛУКойл” е монополизирал почти 80% от базата за съхранение на течни горива и се отказаха и все още не са монтирали измервателна апаратура за движението на течни горива", коментира той, цитиран от "Фокус".

Костов разказа, че снощи по националната телевизия показали колко високи са станали цените на горивата във Франция – 1.37 евро или 2.65 лв. за дизеловото гориво, която била по-ниска в сравнение с цените на нашите бензиностанции.
"Във Франция, където производствените разходи със сигурност са много по-високи, цената на горивото е много по-ниска", каза той.
Днес цената на дизела във Франция е 1,42 евро (вижте цените на горивата в Европа)

Миналата седмица цените на горивата отбелязаха у нас абсолютен рекорд за последните 5 години, а в близките дни се очаква ново поскъпване. Така дизелът по бензиностанциите стигна 2.71 лв. за литър, а бензинът - 2.62 лв.

Синият лидер припомни, че преди 11 месеца са сезирали КЗК.
"Нищо не е направено. Няма никакво произнасяне. Не е валидна и тезата, че се отчитат международните цени", ядоса се лидерът на ДСБ.

Той обясни, че се търсят всички парламентарни средства да се принуди комисията да си свърши работата и да защити пазара.
"Фалират частните, семейните, малките и средни фирми в страната. Това е в противоречие на политиката на управляващите. Парламентарното мнозинство първо да даде ход за закона за изменение и допълнение на Закона за защитата на конкуренцията и да защити българския пазар от компании с господстващо положение", призова бившият премиер.

Миналата година КЗК направи секторен анализ на търговията с горива и образува две производства - за разследване на евентуална съгласувана практика при определяне на цените на едро от 4 дружества - "ЛУКойл България", "Ромпетрол България", "Нафтекс Петрол" и "ОМВ България", и за политиката на "ЛУКойл България" по предоставяне на отстъпки и фиксиране на минимални препродажни цени, за които има съмнение, че нарушават конкуренцията. Преди дни от КЗК заявиха, че производствата не са приключили и няма яснота кога ще се случи това.