В списъка от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието има инициалите на 533 престъпници, помилвани от Ангел Марин, съобщи БГНЕС.
Имената им не могат да бъдат огласени, тъй като Законът за защита на личните данни не го позволява, но по-голямата част от тях са били осъдени за убийство, кражби, измами и наркотрафик.

Най-много от помилваните с присъди за убийство са излежавали наказанията си в затвора в Белене. От 36 души - 23-ма, получили указ за освобождаване от вицепрезидента, са били с присъда за убийство. Сред фрапиращите решения за помилване са за осъден на 20 години затвор убиец, който излежал само 10 месеца от присъдата си и за още един мъж, осъден на 20 г. затвор, затова че е отнел живот през 2000 г., който е освободен с указ на Ангел Марин само след 7 години.

От 26 помилвани в затвора в Бобов дол 6 са били осъдени за убийство, при това много от тях с присъди от по 20 години затвор. Бившият вече вицепрезидент е подписал укази и за освобождаването на трима осъдени убийци от затвора в Плевен.

Сред помилваните частично за убийство има жени с присъди от по 15 години затвор, след като излежали само 4 от тях. През 2004 г. жена, осъдена на 15 г. "лишаване от свобода" заради убийството на "баща или на майка, както и на рожден син или на рождена дъщеря", е помилвана, след като е излежала едва 4 г. от присъдата си. 17 общо са затворничките, на които съдът е отредил между 10 и 18 години, и които са помилвани от Ангел Марин.

Най-скандалният случай обаче е, че половин година преди да влезе в сила 5-годишната присъда на мъж, признат за виновен за разпространение на наркотици, вицепрезидентът вече го е помилвал. Присъдата трябвало да влезе в сила на 15 юли 2008 г., а указът за помилването му бил издаден 6 месеца по-рано - на 31 януари 2008 г. Така не става ясно дали мъжът е лежал в затвора изобщо.

В същото време България търпеше сериозни критики от Брюксел заради проблемите в правораздаването и институциите у нас се опитваха да отговорят на критериите за присъединяване на България към Европейския съюз.
Доклади от ЕК се чака отново през месец февруари и в средата на годината.

Лидерът на РЗС Яне Янев настоя днес Народното събрание да свика анкетна комисия, която да разгледа случаите на помилвания.
"Искаме да се установят принципите, редът и фактическите обстоятелства, при които е упражнено правото на помилване. Защото на практика Марин се явява 4-та инстанция в съдебната система. Определено лице е прието, че е престъпник от съда и е осъден на 15-20-25 г., изведнъж след няколко седмици се оказва, че той е невинен според вицепрезидента. За да инициираме тази комисия значи разполагаме с информация", подчерта Янев, но не каза повече.

Преди дни около ген. Ангел Марин се разгоря скандал, когато премиерът Бойко Борисов заяви, че той не заслужава да получава орден "Стара планина" "заради това, че помилва толкова престъпници". Борисов дори каза, че за Марин най-добрата награда би била орден, както за едно куче пържола. След тези негови думи вицепрезидентът върна ордена и обяви, че министър-председателят е срам за България.