В петък сутринта четиримата войници бяха застреляни, а 16 техни колеги ранени, 8 от които с опасност за живота. Това стана, след като афганистански войник ненадейно открил огън по тях, когато приключвали спортна тренировка в базата си "Гуан" в провинция Каписа, Източен Афганистан, и били невъоръжени и без бронежилетки.

Българинът е бил от 10 години на служба в Чуждестранния легион. Оттам вече са уведомили близките му. Сънародникът ни е бил на 6-месечна мисия в Афганистан и е участвал в обучението на местни военни, предаде bTV.

Сержант Свилен Симеонов е женен, с едно дете, става ясно от сайта на френското военно министерство, където са публикувани биографиите на четиримата загинали. Там той е представен като сапьор с големи качества, заради което е бил повишен.
Постъпил е в инженерните части на Чуждестранния легион на 12 септември 2001 г. През 2004 г. българинът е изпълнявал мисия във Френска Гвиана. Участвал е в мисия в Афганистан, в рамките на операция Памир и в Кот д'Ивоар в операция „Ликорн”. Три пъти е бил на мисия и в Джибути - през 2003, 2006 и 2009 г. Симеонов е награждаван със сребърен медал на Чуждестранния легион за национална отбрана, паметен медал на НАТО „ИСАФ”, медал за мисията в Кот д'Ивоар и с други отличия.

Заедно със Свилен Симеонов са загинали Фабиен Вилм, Денис Естин и Жьофроа Баумела.

Веднага след нападението френският президент Никола Саркози обяви, че прекъсва операциите на френските сили за обучение на афганистанската армия.
"Не мога да приема, афганистански войници да стрелят по френски", заяви Саркози и уточни, че министърът на отбраната Жерар Лонге веднага заминава за Афганистан.
"Засега не знаем дали нападателят е бил член на талибаните, внедрен в армията, или човек, който го е сторил по неизвестни нам причини", отбеляза министърът.
Афганистанският войник Абдул Сабур е арестуван от коалиционните сили.

Талибаните приветстваха действията на "патриотичния афганистански войник", предаде Франс прес, цитирана от БТА. Те обаче, противно на навиците си, този път не поеха отговорност. Говорителят има само подчерта, че "враговете трябва да си дадат сметка, че не могат вече да се предпазят от гнева на афганистанците".

Френският контингент в Афганистан в момента наброява 3600 военни. От началото на международната операция в Афганистан в края на 2001 г. Франция е дала 82 жертви.