Петчленният състав на съда потвърждава решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) от миналата година.
Изборът на Янева, която е семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов, бе обжалван от другия кандидат за поста - съдия Величка Цанова.

От окончателния съдебен акт става ясно, че Янева правилно е избрана с тайно, а не с явно гласуване. Не се коментират обаче доводите на Цанова, че липсват мотиви на решението на ВСС за избор.

Предишният - тричленен състав на ВАС, отмени през ноември назначението на Янева. Тогава един от магистратите - Иван Раденков, си направи отвод след произнасяне на съдебния състав, изготвянето на съдебното решение и подписването му от 2-ма от членовете на състава.
Според мотивите на колегите му Юлия Ковачева и Соня Янкулова процедурата, по която е извършен изборът на Янева, е незаконосъобразна. "Според последните допълнения на Закона за съдебната власт провеждане на избор за назначаване на административен ръководител се извършва с явно гласуване и мнозинство повече от половината от членовете на ВСС. Решението за назначаване е прието с тайно гласуване", посочват съдиите.

Сега петчленният състав на съда не намира нарушение в това, че Раденков е отказал да подпише.

Малко след решението на тричленния състав на ВАС, Конституционният съд отмени тези текстове от Закона за съдебната власт, припомня в. "Дневник". Така КС направи отново приложима разпоредба, според която шефовете се избират тайно, както се назначават съдиите, прокурорите и следователите.

Заради назначаването на Янева, за която се оказа, че има само 4 години стаж, две съдийки, членове на ВСС, подадоха оставки.

В края на август 2010 г. държавната Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси не откри нарушения, допуснати от Янева по делото "Софийски имоти", за което стана ясно, че бавила с месеци, а междувременно е била пълномощник на баща си по сделка с общинското дружество.