Вчера ръководителят на управлението за сигурност към министерството на транспорта на Израел Дани Шенар се обърна към европейските си колеги с молба да засилят мерките за сигурност на самолетите, в които има израелски граждани. Данните бяха за евентуални действия на ливанската групировка "Хизбула". Българските власти обаче увериха, че нямат данни за подготвян терористичен акт и че степента на сигурност не е повишена.

"Преди два дни се свързах с моите колеги в София и Атина и ги помолих да повишат условията за сигурност около автобусите, които развеждат групи с израелски туристи между летищата и хотели или почивни станции. Ние осъзнаваме, че автобусите са слаба точка по отношение на сигурността. Има много добри условия за сигурност в самите летища, но извън тях вече не е така. Ние обаче не сме отправили нашето предупреждение към местните служби, защото нямаме специфична информация, нито източници, които да са ни посочили, че нещо ще се случи при вас", заяви днес Шенар пред Дарик радио.

Той разказа, че преди три дни е имало необичайна и съмнителна случка - бил проверен автобус от Турция за София, в който бил намерен подозрителен пакет. Шофьорът казал че не знае какъв е този пакет и, че сигурно някой го е поставил в автобуса през нощта.
"Това много ни озадачи и разтревожи. Доколкото сме осведомени, тече разследване в София по отношение на този пакет, но до момента не знаем то как се развива. Всъщност това беше случката която ни накара да повдигнем тревогата и да ги помолим да ни помогнат за сигурността на израелски групи", добави Шенар.

По-рано в. "Аарец" съобщи, че от службата за борба с тероризма на Израел са заявили, че първото предупреждение по отношение на повишените мерки за сигурност в европейските страни е от преди три седмици, но нямат конкретни данни. Все пак от министерството на транспорта настояват, че заплахите са реални и израелските туристи в Европа трябва да бъдат бдителни, допълни изданието, цитирано от "Фокус".

"Това, което мога да кажа досега, е, че ние все още в посолството нямаме официална информация за готвен атентат срещу израелски граждани в България", заяви в същото време пред БГНЕС Салсан Хасон, временно управляваща мисията на Държавата Израел в София.

Снощи първите пътници от Тел Авив кацнаха безпроблемно на летище София, но с час и половина закъснение, съобщи bTV. Полетът се забавил още при излитането си от София, защото машината била подложена на проверка по молба на израелските служби. Пътниците заявиха, че са чули за заплахата, но са свикнали и не ги е страх.

Тази сутрин министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков каза пред телевизията, че към 5 часа е разговарял с премиера по тази тема, защото "той е ръководител на правителството, но и експерт по сигурността". Според Трайков категоричното мнение на Бойко Борисов е, че заплахи, които идват от анонимни източници, не бива да се коментират, защото мерките за сигурност така или иначе съществуват и единственото, което може да се предизвика, е увеличаване на несигурността.
"Бъдете спокойни, това е уверението на министър-председателя. Нашите служби си вършат работата", заключи Трайков. Запитан обаче защо тогава се е наложило да водят разговор с Борисов в 5 ч. сутринта, министърът отговори, че темата го е наложила. "Бях прочел информацията вчера", обясни той.

"Няма никакви данни по линия на специалните служби. По наша информация - става дума за ежегодна провокация на определена дата и Израел се опитва да поиска от държавите в Европа повишаване на сигурността, винаги е така", коментира по-късно пред журналисти министърът на отбраната Аню Ангелов.
Очакваните атентата си в навечерието на четвъртата годишнина от ликвидирането на лидера на въоръженото крило на групировката Имад Мугния на 12 февруари.