Последните 4000 американски войници ще напуснат Ирак до края на годината, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

"След много пролята кръв на иракчани и американци мисията, целяща да направи Ирак способен сам да се грижи за своето управление и сигурност, става реалност", каза Панета на церемонията.

Американски войници сгънаха знамето и го прибраха в камуфлажен калъф. Близо 4500 американски войници и десетки хиляди иракчани загубиха живота си във войната, която започна преди 9 години с операцията "Шок и ужас", но впоследствие премина в кръвопролитна борба между фракции на дълго потисканото шиитско мнозинство и бившите му сунитски господари.

Няколко хиляди иракчани отпразнуваха вчера във Фалуджа изтеглянето на войските на САЩ, като гориха американски знамена и размахваха снимки на мъртви роднини. Градът беше арена на някои от най-ожесточените сражения по време на войната.
Шиитското ръководство на Ирак представя напускането на американските сили като ново начало, но много иракчани се питат накъде ще поеме страната след изтеглянето на войските на САЩ. Някои се страхуват от разпалване на борбата между отделни групи или завръщане на терористичната организация Ал Кайда.
Тревога бъди също спорът за територии между кюрдите в полуавтономния анклав в Северен Ирак и състоящото се от араби централно правителство в Багдад.

След 31 декември в Ирак ще останат само около 150 американски войници, прикрепени към огромния комплекс на посолството на САЩ.