Това обяви на пресконференция министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, след среща с работодатели за промените в пенсионната система, предаде Агенция „Фокус”. В срещата не участваха синдикати.

За да се пестят пари, индексирането на пенсиите от 2013 г. ще е само с инфлацията, а не по т. нар. швейцарско правило, което изисква да се взема предвид и ръстът на осигурителния доход (с тежест по 50%).

От 1 януари 2012 г. се увеличава възрастта за пенсиониране с една година за жените и за мъжете. От 2014 г. поетапно възрастта ще се увеличава с четири месеца, докато не достигне 63 години за жените и 65 за мъжете, каза Младенов. От 1 юни 2012 г. до 31 декември 2012 г. минималната пенсия ще се увеличи от 136 на 145 лв. За всяка допълнителна година работа след навършване на пенсионна възраст хората ще получават 4% бонус вместо досегашните 3%.

Тези промени вече бяха внесени в парламента от депутати от ГЕРБ, което предизвика остра реакция от опозиция и синдикати. Последните дори обявиха национален протест в сряда, тъй като предложенията не са обсъдени в тристранния съвет. Полицаите пък заплашиха, че ще излязат на протест заради увеличаването на стажа за пенсия на 27 години.
Вчера финансовият министър Симеон Дянков, а и днес премиерът Борисов обявиха, че стоят твърдо зад предложените мерки и няма да се поддадат на натиск от синдикатите. Според тях това е единственият изход НОИ да се измъкне в бъдеще от дефицита.

От 1 януари 2012 г. се увеличава с една година възрастта за придобиване правото на пенсия за ранно пенсиониране и за работещите първа и втора категория труд. Възрастта за първа категория труд става 48 години за жените и 53 за мъжете, а за втора категория труд – 53 г. за жените и 58 г. за мъжете, допълни Младенов.

По данни на Националния статистически институт в момента ефективната възраст за пенсиониране за трета категория труд за жените е 61 години, а за мъжете е 64,2 години, каза министърът. Макар и при тези условия за пенсиониране, които бяха досега – 63 г. за мъжете и 60 г. за жените, хората работят по-дълго, каза още той. Според Тотю Младенов ефективната възраст за пенсиониране на работещите първа категория труд е 56,4 г. за мъжете и 53,5 г. - за жените, а за втора категория - 59,5 г. за мъжете и 56,3 г. за жените.

В резултат на вдигането на пенсионната възраст се очаква дефицитът в НОИ да бъде намален с 28,4 милиона лева, посочи министърът. В резултат на увеличението на възрастта през следващата година 15 000 души, работещи в трета категория труд, както и 1800 души от първа и втора категория труд няма да могат да се пенсионират.

За лицата по чл. 68, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване (тези, които получават минимална пенсия) се предвижда увеличаване от 1 януари 2012 г. с една година на възрастта за придобиване право на пенсия при непълен осигурителен стаж. До момента при навършени 65 години и минимум 15 години осигурителен стаж – хората имаха възможност да се пенсионират при минимален размер на пенсията. Тази възраст също се вдига с една година от следващата година и става 66 години и при минимум 15 години трудов стаж.

Има идея ТЕЛК-овете да преминат към НОИ така, че този, който плаща инвалидните пенсии, да може да ги контролира, съобщи още Тотю Младенов във връзка с информацията за бум на инвалидни пенсии. Идеята е на синдикатите. "Този, който плаща инвалидните пенсии – да има право да контролира.
Говорим само за експертизата за работоспособността на хората, които имат трудови осигурителни взаимоотношения", уточни Младенов.

Правителството ще предприеме по-строги мерки за събиране на осигурителните вноски, каза още социалният министър. От синдикатите предлагат работодателите да носят наказателна отговорност и да влизат в затвора за неплащане на осигуровки. Парламентът вече гласува наказания за работниците без трудов договор. Те ще плащат по 3 вноски върху минималния осигурителен праг, ако са без осигуровки.

Заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество се очаква да се проведе в петък.