Това съобщиха от компанията-оператор ТЕПКО (Tokyo Electric Power - Tepco), цитирана от Франс прес.

Оттам обаче не посочват какво е заболяването на 56-годишния Йошида, който в момента се намира в болница. Той ще запази поста си в ядреното подразделение на ТЕПКО, но вече няма да оглавява ядрената централа, пострадала от земетресението и последвалото цунами на 11 март.

Масао Йошида неизменно ръководеше ликвидационните работи след аварията в централата, като щабът му се намираше в укрепено здание на територията на комплекса, уточнява ИТАР-ТАСС. Досега ТЕПКО е признала, че няколко души, работили на обекта, са били облъчени над разрешените норми, включително при спешните акции, но няма нито един смъртен случай като пряко отражение от радиацията.

Трима работници от централата са починали по други причини, както и двама служители в деня на труса и цунамито, при които общо 19 500 души загинаха или изчезнаха в опустошения район.

През март т.г. президентът на ТЕПКО Масатака Шимизу бе хоспитализиран  заради високо кръвно и виене на свят. Тогава бе съобщено, че той има сериозни здравословни проблеми, като това бе възприето като още една криза за компанията-оператор на АЕЦ "Фукушима".