САЩ нямат стратегия за борба с ”Ислямска държава”

Публикувано: 16:35 | 20 април 2017
Автор: Евгений Пудовкин/ ”Независимая газета”*
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
”Трасето, следвано от политиката на Тръмп, изглежда наистина е непредсказуемо в дългосрочен план”
Шефът на Пентагона Джеймс Матис започна обиколка в Близкия изток, включваща посещения в Саудитска Арабия, Египет, Катар и Израел. stat
Основни теми в дневния ред на визитите са борбата с групировката "Ислямска държава" и уреждането на гражданските войни в Сирия и Йемен. Неясните позиции на Вашингтон по всеки от тези въпроси може да влошат отношенията му с неговите съюзници, смятат експерти.

Обиколката на Матис из региона е първата, която предприема като министър на отбраната. Вчера шефът на Пентагона пристигна в Рияд, откъдето се очаква да отпътува за Египет и Израел. Програмата му приключва отново на бреговете на Персийския залив с посещение в Катар.

Политиката на днешната администрация на САЩ в Близкия изток е различна от тази, която следваше Барак Обама. Това важи по-специално за връзките на Вашингтон със страните от Залива, особено за Саудитска Арабия, с която предшественикът на Тръмп бе в доста хладни отношения. Заради многобройните жертви сред гражданското население на Йемен Обама забрани да се продават високоточни оръжия на саудитците. Освен това Рияд не хареса ядрената сделка с Иран, нито пък предпазливите действия на Обама в борбата с режима на сирийския президент Башар Асад.

Сега обаче сътрудничеството в тази сфера изглежда ще потръгне. В разговор с журналисти на път за Рияд Матис показа, че цели да постигне по-тясно взаимодействие със Саудитска Арабия. Ройтерс цитира шефа на Пентагона, повдигнал и въпроса, че е недопустимо участието на Иран в йеменската гражданска война: "Вече от доста време Иран доставя на бунтовниците хуси ракетни оръжия, използвани впоследствие от тях, за да обстрелват Саудитска Арабия. Трябва да сложим край на действията от този род и да предотвратим нови жертви сред мирното население на Йемен". По данни на агенцията Тръмп смята в най-скоро време да уведоми Конгреса, че е решил да поднови доставките на високоточни оръжия за Рияд.

Същевременно Матис изтъкна, че единствен начин за спиране на гражданската война в Йемен е да се открие политическо решение. "Смятаме да работим с нашите партньори, за да се опитаме да решим противоречията на преговорната маса в ООН" - предава думите му Ройтерс. Ще припомним, че предишните седем опита за постигане на примирие между войските на официалното правителство и бунтовниците останаха без успех.

"САЩ се стремят да засилят влиянието си в региона; посещението на Матис се възприема като опит за установяване на стратегическо взаимодействие със страните от Залива - каза пред "Независимая газета" дипломатически източник от държава в региона. - Колкото до Йемен, саудитците естествено ще се помъчат да въвлекат още повече САЩ в този конфликт на страната на арабската коалиция."
Същевременно ред аналитици нарекоха прибързано решението на САЩ да засилят подкрепата си за Саудитска Арабия. "Ако трябва да посочим война, в която победата е невъзможна и в която друг безспорно не бива да се меси, конфликтът в Йемен ще излезе на първа позиция", отбеляза в рубриката си експертът по Близкия изток Патрик Кокбърн, журналист от британския в. "Индипендънт". По думите му саудитците наистина открито подкрепят йеменското правителство, но за момента не е доказано, че бунтовниците получават мащабна подкрепа от Иран. "А въздушните удари на арабската коалиция по Йемен не постигнаха нищо, освен че влошиха хуманитарната ситуация там", пише Кокбърн.

Гражданската война в Йемен не се очертава скоро да спре, смята Йоси Мекелбърг, научен сътрудник в аналитичния център "Чатам хаус" и професор от университета "Риджънтс". "Въпреки опасенията на някои аналитици предполагам, че САЩ ще подкрепят саудитците и занапред, но ще действат предпазливо. Няма да вкарват собствени сили в Йемен - каза той пред нашия вестник. - При всяко положение не виждам предпоставки за скорошно решение за примирие."
При това сегашният външнополитически курс на Белия дом е различен не само от линията на Обама, но и от онзи, който бе заявен едва преди месеци от самия Тръмп. Обещал предизборно да сътрудничи с Асад в рамките на борбата с терористите от ИД, сега Тръмп си поставя за цел да наложи оттегляне на сирийския лидер от поста. Ситуацията се изостря още повече, доколкото - по думите на близкия до военните елити генерал в оставка Джон Кийн, говорил пред агенция Блумбърг, - арабските въоръжени отряди в Сирия са слабо мотивирани за борба с ИД и предпочитат да унищожават сили на официален Дамаск.

По данни на колумниста от Блумбърг Илай Лейк Белият дом още няма ясна стратегия за борба с ИД. Вашингтон не се придържа към твърдо определена линия - не на последно място заради оставката на Майкъл Флин, помощник на Тръмп по националната сигурност. Убеден привърженик на идеята за партньорство с Москва с цел да се ликвидира заплахата откъм ИД, Флин при това се бе обявил против засилването на американското военно присъствие в региона. А както твърдят източници на Блейк, сегашният президентски помощник Хърбърт Макмастър наред с други военни съветници няма нищо против да бъде увеличен войсковият контингент на САЩ в Сирия.

Според Кийн най-печеливш вариант в борбата с ИД би било създаването на американски военен щаб в долината на р. Ефрат, който да координира настъплението на САЩ и съюзниците им от Персийския залив срещу силите на терористите в региона. "Партньорите ни от сунитските страни предлагаха това неведнъж - каза Кийн пред Блумбърг. - Обама обаче отказваше." За осъществяване на представения от него план ще са необходими към 10 000 американски войници, обясни генералът в оставка; останалите войски по думите му ще бъдат предоставени от съюзниците на САЩ в Залива.

Самите държави от Персийския залив се надяват да чуят от САЩ повече конкретни неща. "Саудитска Арабия бе сред първите страни, подкрепили безусловно решението на Тръмп за удар по Сирия - каза източник на "Независимая газета". - Рияд и Доха с нетърпение чакат да разберат към каква позиция ще се ориентират САЩ в средносрочна перспектива. Самите арабски страни са готови да се борят с ИД, групировката е сериозна заплаха за нас."

Очакванията на дипломатите може да бъдат излъгани, смята впрочем потърсен от нас експерт. "Трасето, следвано от политиката на Тръмп, изглежда наистина е непредсказуемо в дългосрочен план - каза Мекелбърг. - Той днес казва едно, утре прави друго, а вдругиден дава някакви неразбрани обяснения за действията си, които заплитат ситуацията още повече."

Външнополитическите зигзази на Тръмп със сигурност са разтревожили и премиера на Израел Бенямин Нетаняху, с когото Матис смята да разговаря в четвъртък. Както отбеляза Мекелбърг, до момента Тел Авив следваше прагматична политика по сирийския въпрос, отказвайки се от активна намеса в гражданската война. Има само две червени черти, които Израел би сметнал за неприемливо да се прекрачат: ако бъдат обстреляни прилежащи към тази страна територии или ако големи количества оръжие попаднат в ръцете на Хизбула.

"Тел Авив успя да постигне взаимно разбирателство по въпроса за Сирия както с Русия, така и със САЩ - подчерта Мекелбърг. - Ескалацията на действията на Вашингтон в региона постави Израел в не най-удобното положение. Нетаняху не иска да се кара нито с американците, нито с руснаците."

*Превод: БТА
0 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За химическата атака в Сирия


Рекс Тилърсън
държавен секретар на САЩ
Дмитрий Песков
говорител на руския президент
10%
гласували: 1114
90%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

22 декември 2017

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу доложи на президента Владимир Путин, че заповедта му за изтегляне на руските войски от Сирия е изпълнена.


Има ли шанс за Македония?

Македонският президент Георге Иванов очаква България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.