Румъния пред нова буря?

Публикувано: 10:37 | 28 ноември 2017
Автор: Роберт Шварц, DW*
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Многохилядният протест в Букурещ събира много хора, въпреки лошото време
Вече месеци наред румънците излизат на улицата, за да протестират срещу опитите на управляващите да овладеят правосъдието. stat
И това е добре, защото само едно силно гражданско общество може да спаси правовата държава.

„Преклонена глава сабя не я сече" - тази стара мъдрост за пореден път беше опровергана, и то по наистина впечатляващ начин. Народът на Румъния вече не желае да си мълчи - десетки хиляди излязоха в неделя на протести из цялата страна, за да защитят правовата държава от опитите да бъде осакатена.

Това неизменно събужда аналогии с масовите демонстрации, които през декември 1989 доведоха до свалянето на комунистическия диктатор Чаушеску. Днес, 28 години по-късно и десет години след присъединяването на Румъния към ЕС, гражданското общество се противопоставя с всички сили на опитите на управляващите социалдемократи, произлезли от бившата Комунистическа партия, да овладеят правосъдието и да разводнят законите за борба срещу корупцията.

"Чак на Марс"

Засега протестите протичат мирно, но водещи политици от Социалдемократическата партия вече обещаха разправа и отмъщение. Очаквала се контрадемонстрация на техни привърженици, чийто глас щял да се чуе "не само в Брюксел, но и чак на Марс".

Подобни изхвърляния твърде много напомнят за режима на Чаушеску, който също беше изгубил връзка с реалността. И той смяташе, че народът може да бъде вечно манипулиран. И той накара да бъдат свикани хора в негова подкрепа - с надеждата, че народът ще даде глас на вечната си благодарност към него. Но се оказа жестоко излъган.

Колко по-ниско може да падне една партия, която се нарича "социалдемократическа", но се оказва в задушаващата прегръдка на корумпирани групировки? Групировки, които от една година насам преследват една-единствена цел: да сложат юзди на правосъдието, за да спасят собствените си кожи.

Румънската Социалдемократическа партия е дълбоко разединена, като надмощие все още има лагерът около партийния лидер Ливиу Драгня. Политикът, който вече има една присъда, раздаде множество ключови позиции на свои хора, но постоянните му опити да дърпа конците в своя полза силно изостриха кризата в партията. Предишни сподвижници на Драгня вече се дистанцират от него с надеждата да спасят партията си от окончателен срив. Дочува се дори, че ако се наложи, са готови да го свалят - само и само да останат на власт. Историята помни и други подобни случаи в тази партия.

Но гражданското общество вече не обръща внимание на тези игрички. Защото видя колко мимолетна се оказа частичната му победа, извоювана в началото на тази година. Спешният декрет, с който правителството на социалдемократите искаше да подчини правосъдието, беше отменен през февруари именно под натиска на масовите протести.

Но хората около Драгня не се отказаха от плановете си и веднага се заеха да прокарват оспорваните закони през парламента, по уж демократичен начин. И тъй като имат солидно мнозинство, социалдемократите могат да разчитат на успех.

Докато не отмине и тази злина

Последните надежди са свързани сега с либералния президент Клаус Йоханис. През февруари той се присъедини към протестиращите и на няколко пъти обяви, че ще използва всички законни средства, за да спре оспорваното начинание на управляващите. Референдумът е крайното средство, с което разполага. Дали Йоханис ще се осмели да прибегне към него?

По време на протеста в неделя демонстрантите в Букурещ получиха подкрепа от редица известни личности, включително от доайена на румънските интелектуалци Михай Шора, който излезе на улицата въпреки преклонната си възраст. „Без свободно правосъдие нашата страна би попаднала в ръцете на крадци и злодеи", заяви Шора. Повечето румънци са на същото мнение. И затова ще продължат да излизат на протест. Докато не отмине и тази злина.

* Роберт Шварц ръководи Румънската редакция на DW

Текстът е публикуван тук

4 4


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
82%
гласували: 50
18%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.