3 извода от срещата на Антонио Таяни с българските студенти

Публикувано: 15:20 | 22 ноември 2017
Автор: Нели Делчева
Сн.: Павлин Даскалов, Dir.bg
Не трябва да очаквате твърде много от Европа. така се обърна евродепутат към аудиторията от предимно млади хора
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни проведе среща с български студенти в най-голямата аудитория в Софийския университет. stat
И въпреки че почти 700-местната зала бе пълна с млади хора, дошли да чуят какво ще им кажат европолитиците, едва ли успяха да получат отговорите на въпросите, които ги вълнуват.

Събитието напомняше на родителска среща на проблемни ученици - всички знаем какви са проблемите, имаме желание да ги решим, но нямаме отговорите как да стане това.

Антонио Таяни не бе сам, той пристигна със силно подкрепление от председателите на всички политически групи, представени в Европейския парламент: Естебан Гонсалес Понс, Група на Европейската Народна Партия (Християндемократи); Елена Валенсиано Мартинес-Ороско, Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския Парламент; Робертс Зиле, Европейски консерватори и реформисти; Хавиер Нарт, Група на Алианса на либералите и демократите за Европа; Габриеле Цимер, Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица; Моника Вана, Група на Зелените/Европейски свободен алианс; г-н Реймънд Финч, Група „Европа на свободата и пряката демокрация“; г-н Никола Бе, Европа на нациите и свободите.

Трите неща, които научихме от тази среща са:

Най-много младите българи ценят възможността за свободно придвижване.

Мобилността е най-голямата ценност на младите. Не че не ги интересуват сигурността и миграционната политика, но приоритет им е да могат да бъдат, където поискат във всеки един аспект на живота - и като учащи, и като работещи, и като туристи.

"Има една Европа, която започва от Черно море и свършва в Северно море и Атлантика. Не приемайте това за даденост", обърна се към младежите лидерът на АЛДЕ Хавиер Нарт.

Представителят на социалистите Елена Валенсиано също подтикна младите към повече активност: "Трябва да обмисляме как да продължим изграждането на този строеж, който не е завършил. Не чакайте на институциите, побутвайте ги! Ние споделяме идеята, че младите трябва да бъдат сърцевината на решението на проблемите."

Естебан Гонсалес Понс пък се обърна към студентите: "Очаквате толкова от Европа толкова много неща, че се питам "Европа ли е решението или Европа е проблемът"? Ние не сме на едно мнение за Европа. Бюрократичната система е огромна, но има мир за всички."

Което постави на преден план вторият извод - не трябва да очаквате твърде много от Европа

Макар разединени по други въпроси, евродепутатите прокараха една основна нишка и тя много напомня българската поговорка: "Господ помага, но в кошара на вкарва". Европейският съюз съществува, кохезионната политика е инструментът, който помага на бедните региони да се доближат поне малко, макар и бавно, до по-богатите, всички ние, европейците, имаме равни права, но все пак: "Не очаквайте Брюксел да ви реши проблемите.".

Европарламентаристите признаха големите проблеми - че Европа няма обща миграционна политика, че социалните различия не могат да бъдат изгладени, че технологичната революция създава пропаст, че човешките права са равни, но не съвсем.

Което ни показа и третият извод, че обединението е от голямо значение, но националните държави са от още по-голямо.

След като Габриеле Цимер се възмути, че дори след Брекзит Европейският съюз трябва да се бори за правата на гражданите в Обединеното кралство и последиците ще бъдат, че всички европейски граждани ще загубят статута си, лидерът на евроскептиците Реймънд Финч реагира остро и изтъкна, че това не е вярно.

Той обвини ЕС, че е корпоративна империя, която се изгражда на гърба на хората и девалвира стойността на работната ръка в националните държави. "Не случайно в Брюксел има повече лобисти, отколкото във Вашингтон", обоснова се Финч, като добави, че това е една от причините Великобритания да напусне Съюза.

И въпреки че колегите му от другите политически сили настояваха, че ЕС е пазител на мира в Европа, евроскептикът ги контрира, че това е роля на НАТО, а не на Съюза и ги обвини, че разпространяват фалшиви новини.

Големият извод е, че всички сме разединени заедно.
14 1


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
82%
гласували: 50
18%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.