ЕС: повече пари за младите, по-малко за Турция

Публикувано: 10:44 | 20 ноември 2017
Автор: DW*
Сн.: Shutterstock
През 2018 г. ще бъдат вложени значително повече средства в Програмата за научни изследвания и иновации ”Horizon 2020”, както и з
Общо 145 млрд. евро ще може да преразпределя ЕС през 2018 г. Бюджетът на общността предвижда допълнителни инвестиции в растежа и заетостта и по-малко за Турция. stat
Повече средства ще бъдат вложени и в програмата "Еразъм".

Цели 16 часа продължиха преговорите, включително през цялата нощ. А на сутринта в събота дойде новината, че пратениците на 28-те страни-членки са се договорили с представителите на ЕП за рамката на следващия бюджет на ЕС.

Разходната му част нараства с 14,1 процента и ще възлезе на 144,7 милиарда евро - с 10 милиарда повече, отколкото през настоящата година.

Значително по-високите разходи са във връзка с очакваното засилено използване на европейски средства от отделните страни-членки в рамките на дългосрочното финансово планиране в общността до 2020 година.

Така например догодина ще бъдат вложени значително повече средства в Програмата за научни изследвания и иновации "Horizon 2020", в разширяването на трансевропейската мрежа от транспортни, енергийни и комуникационни връзки, както и в Програмата за младежки обмен "Еразъм".

За земеделските субсидии са предвидени 56 милиарда евро.

Други големи пера в бюджета са средствата за защита на европейските граници, както и за миграционната политика на общността.

Още приоритети

С този бюджет ЕС се вижда подготвен за бъдещите несигурни времена. Новата бюджетна сметка "предлага достатъчно простор за реакция в непредвидени ситуации и нужди", заяви естонският земестник-финансов министър Март Кивине, чиято страна в момента председателства ЕС.

Той добави, че приоритети в бюджета за 2018 година са насърчаването на икономическия растеж и създаването на работни места, подобряването на сигурността и разходите, свързани с предизвикателствата на миграцията.

Германският представител Йенс Шпан също е доволен от рамката на бюджета. Той посочи, че допълнително ще бъдат увеличени средствата за някои ключови европейски политики, като например за изследвания и развитие, за европейската система за даване на убежище, за охраната на границите и полицейското сътрудничество.

Европейският парламент (ЕП) изтъкна, че е успял да се противопостави на настояванията на някои страни-членки за икономисване на 750 милиона евро от средствата за растеж и работни места.

Освен това парламентът е успял да прокара увеличение на парите за Европейската инициатива за подобряване на младежката заетост. Като цяло програмата ще бъде финансирана с 350 милиона евро - увеличение с 116,7 милиона евро.

Сумата на общите поети задължения възлиза на 160,1 милиарда евро. Първоначално ЕП беше поискал 2,5 милиарда евро повече, а страните-членки настояваха задълженията да не надхвърлят сумата от 158,9 милиарда евро.

Ясен сигнал към Турция


Новият бюжет предвижда по-малко средства за подготовката на Турция за членство в ЕС - помощите за страната ще бъдат съкратени със 105 милиона евро. Освен това ще бъдат временно блокирани и 70 милиона евро по друга сметка от помощите за Турция, съобщиха представители на ЕП.

По информация на агенция Франс прес, тези средства ще ще бъдат освободени само ако Турция постигне напредък в областта на правовата държава.

В тази връзка консервативният докладчик от Европарламента Зигфрид Мурешан определи това като "ясно послание" към Турция. Не може да съществуват безусловни плащания с европейски пари за страни, "които се отдалечават от нашите демократични стандарти и които нарушават основните права", увери той.

* Текстът е публикуван тук.
1 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
82%
гласували: 50
18%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.