Щом искаш в Европа, спазвай тукашните норми!

Публикувано: 13:02 | 12 юли 2017
Автор: Райнер Херман/ FAZ*
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Всеки, който крие лицето си, дава с това знак на всички останали, че не желае да бъде част от тази общност
Който иска да живее в Европа, е длъжен да спазва тукашните норми. А който иска изцяло да се забулва, явно не желае да бъде част от европейския свят. stat
Щом си решил да живееш в Европа, си длъжен безусловно да спазваш валидните тук норми. Ето защо е правилно решението на Европейския съд по човешките права, според което забраната на пълното забулване на женското тяло не нарушава Европейската конвенция за правата на човека.

Един от основополагащите принципи на Европа е равенството между мъжа и жената, друг такъв принцип утвърждава свободните контакти на гражданите в публичното пространство. А всеки, който крие лицето си, дава с това знак на всички останали, че не желае да бъде част от тази общност.

Тук изобщо не важи аргументът, че жените носели никаб по религиозни причини. Защото повечето жени в мюсюлманския свят носят не бурки, а най-обикновена забрадка. В нашия свят тъкмо степента, в която една жена се забулва, е лакмус за желанието на мюсюлманите да се изолират.

Всяка жена, която носи бурка, явно не иска да е част от този свят, тя се съпротивлява срещу интеграцията. Такива мюсюлмани дори не слушат собствените си ислямски теолози. Защото нека да припомним, че тези теолози изискват от мюсюлманите безусловно да спазват правото в приютилите ги страни.

*Текстът е публикуван тук >>

285 3


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
82%
гласували: 50
18%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.