Австрийското ”дете-чудо”

Публикувано: 00:42 | 17 май 2017
Автор: Шадия Насралла/ Ройтерс*
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Себастиан Курц е един от първите критици на политиката за отворени граници на германския канцлер Ангела Меркел
Новият водач на Австрийската народна партия (АНП) Себастиан Курц може да е само на 30, но той има решаващата дума в австрийската политика. stat
Той успя да се наложи за предсрочни избор, на които планира да пренесе битката с крайнодясната Партия на свободата на собствения й терен.

За Курц, най-младият външен министър в Европа, това далеч не е първи политически сблъсък или неговият най-страховит противник. Един от първите критици на политиката за отворени граници на германския канцлер Ангела Меркел при разразилата се миграционна криза в Европа, той вбеси Берлин, когато се договори за затварянето на Балканския маршрут до Европа. Днес обаче той може да претендира да бъде аплодиран за стъпката, която малцина вече поставят под въпрос, дори в Германия.

Курц оглави австрийското външно министерство през 2013 г., когато беше 27-годишен, а в неделя беше избран начело на десноцентристката Народна партия - мълниеносно издигане за политик, който така и не е завършил следването си по право. Неговият твърд курс по отношение на имиграцията и непринуденото му поведение бяха крайъгълен камък за успеха му.

Курц е навсякъде в медиите, отстоява безкомпромисно официалната партийна линия, облечен в обичайния си втален костюм с разкопчана яка на ризата и загладена назад коса.

Зад момчешката външност и излъчване обаче се крие римокатолик, чиито разбирания често се припокриват с тези на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), която го обвинява, че краде идеите й. Старейшините в Народната партия го хвалят като "изключителен политически талант". Коалиционните колеги от Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) на канцлера Кристиан Керн го описват като човек, който обича и умело използва медийното внимание към себе си.

"Той направи нещо, което никой от Австрийската народна партия не е правил преди, а именно - открадна гневната критичност на АПС", казва висш политик от Народната партия за Курц, който си спечели неохотното уважение на колегите в правителството като младши министър, отговарящ за интегрирането на имигрантите.

Върху плещите на Курц сега падат партийните надежди за разгром на крайната десница на изборите. Допитванията показват, че АНП остава едва трета след Партия на свободата и АСДП с около 20 процента подкрепа. Според някои проучвания обаче Курц може да изстреля партията на първо място и да подкопае подкрепата за Партия на свободата.

Той често напомня на аудиторията си, че отхвърля политиката на отворени граници, или "културата на радушен прием" на Меркел и Вернер Файман, който беше канцлер на Австрия през 2015 г.

Според Курц спасените в Средиземно море мигранти трябва да бъдат връщани в Африка, за да бъдат отказани от в опитите да прекосят морето с риск за живота си.

"Можехме да си спестим тези междинни етапи, ако го нямаше автоматичния рефлекс да се казва "не" на предложенията ми по чисто емоционални причини", каза този месец той пред в. "Пресе".

Австрийският Макрон?


Допитвания показват, че той е най-популярният избор за канцлер. Половината от участниците в допитване на "Юник рисърч" за сп. "Профил" казват, че биха предпочели него пред сегашния канцлер Керн при двубой между двамата. Керн, който е далеч по-популярен от водача на Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, получава подкрепа от 37 процента.

Макар да е израснал в редиците на партията си, Курц изглежда черпи известно вдъхновение от новоизбрания президент на Франция Еманюел Макрон, който изгради кампанията си на факта, че е политически лаик.

В неделя Курц огласи планове да учреди "движение", което ще включва нови политически лица от листата с кандидатите на Народната партия и ще носи неговото име и името "Нова народна партия".

Преди време Керн обвини Курц, че не изпълнява ангажиментите, поети от коалицията. Курц ядоса коалиционните партньори на партията си, като обяви инициативи пред медиите, преди да информира самите тях.

Политически активен от 10-годишен, Курц става член на младежкото крило на АНП във Виена през 2003 г. След една година военна служба, през 2009 г. той става негов национален лидер, прокарвайки местни каузи като денонощната работа на метрото.

Критиките му към Меркел и защитата му за пограничните огради на унгарския премиер Виктор Орбан показаха, че Курц не се бои да действа сам. Той обаче не е проверил способностите си на най-високо равнище по широк кръг въпроси, не на последно място - икономиката.

"Курц е продукт на благоприятните обстоятелства", казва парламентаристът ветеран от партия "Зелени" Петер Пилц. "Сега той за пръв път ще трябва да замени убежището на канцеларията си за място, където го очакват двама опитни съперници в лицето на Керн и Щрахе, допълва той.

*Превод: БТА
9 1


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
74%
гласували: 107
26%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


България през 4-ия мандат на Путин

Емоционално или прагматично ще се развиват отношенията между България и Русия?