Европа се бои, че Турция ще отпуши нова мигрантска вълна

Публикувано: 12:29 | 18 април 2017
Автор: Ханна Смит, ”Таймс” *
Сн.: БТА
Европа се опасява, че неубедителната победа в референдума ще подтикне Ердоган към повече настъпателност
Европа е нащрек за нова миграционна криза, след като току-що победилият в референдума турски президент посочи, че се готви за бой с Брюксел. stat
Сигнали за това са евентуалното възстановяване на смъртното наказание и настояванията турците да пътуват без визи из континента.

Европейски дипломати очакват, че Реджеп Тайип Ердоган, който спечели с малка преднина конституционния референдум в неделя, ще укрепи своите нови властови правомощия, подемайки политически битки с Европейския съюз.

Нарастват страховете, че все по-авторитарният лидер ще изостави амбициите за членство в ЕС, като спре съдебните и демократични реформи, и ултимативно поиска безвизов режим за турците.

Загрижеността расте

Обещанието 75 милиона турци да влизат без визи в Шенгенското пространство на ЕС беше ключово условие в сделката с Турция. В замяна тя приложи споразумението, което помогна да се спре най-голямата миграционна вълна на континента след Втората световна война.

Анкара се съгласи да спре мигрантите, пътуващи за Гърция, входната врата към Европа, както и да приеме обратно онези, които бяха стигнали там.

В последните дни турското правителство заплаши да допусне нова бежанска криза, ако ЕС не спази своето обещание за визите. Скоро се очаква и нов ултиматум.

Часове след вота Ердоган, който сега може да вземе връх над собствения си парламент, напомни стремежа си да възстанови смъртното наказание. Такъв ход автоматично би прекратил разговорите за визите. Освен това Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия, беше казал, че проблемът (за екзекуциите) е "червена линия".

Джани Питела, италианският лидер на социалистите в Европейския парламент, каза, че неговите евродепутати биха действали за вето над безвизовите пътувания на турците.

Той припомни, че групата никога не е била склонна да се предостави безвизов режим на Турция, "тъй като по наше мнение Анкара не покрива демократичните критерии".

"Сега, след референдума, нашата загриженост дори се засили", добави Питела.

Мевлют Чавушоглу, турският външен министър, предупреди в петък, че ако ЕС не въведе безвизови пътувания, Турция ще срине мигрантската сделка. (Бел ред. - Това далеч не е единствената подобна заплаха на Чавушоглу, а от месец насам я повтарят и други турски министри.)

В Гърция висш служител каза пред "Таймс", че армията на страната е съставила извънредни планове как да се справи с нова бежанска криза. Той добави:

"Имаше много разгорещена, войнствена реторика от страна на Ердоган в навечерието на референдума. Ако той продължи тази войнстваща политика, Гърция първа ще посрещне последиците. Страхът е реален, но въпросът е дали Ердоган ще рискува за превърне в пария (т.е. презрения човек) на региона".

Омер Челик, турският министър за отношенията с ЕС, каза, че Анкара ще предложи Брюксел да предостави безвизово пътуване и засега да се откаже от исканията за промени в антитерористичните закони на Турция.

"Докато законодателството в Европа става по-строго пред лицето на терористичните заплахи, е нереалистично да се очаква, че Турция би отслабила своите закони", каза той.

Челик добави: "Ако получим (за визите) негативен отговор от ЕС, ние имаме правото за преоценим и замразим всички тези споразумения."

Нечестно гласуване

Ердоган спечели референдума за конституционни реформи с 51,49 на сто от гласовете според последното неофициално преброяване.

Международните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа изразиха сериозна загриженост, че гласуването не е било честно.

Британското външно министерство каза, че е обезпокоено от тези констатации, но ще остане съюзник на Турция, стига тя "да задейства тези конституционно промени по начин, който поддържа демокрацията". Този отговор съответства на решението на Лондон да застане по-близо до Ердоган след провалилия се опит за преврат през юли миналата година.

В САЩ президентът Тръмп се обади на Ердоган да го поздрави по случай победата, съобщи в понеделник през нощта Белият дом.

Беше втора последователна нощ, в която хиляди хора излязоха на улиците в Турция - да тържествуват за победата на Ердоган, или да протестират против нея.

- - -
* Оригинално заглавие "Европа се опасява, че Турция ще се отметне от мигрантската сделка". Публикува се с известни съкращения. Превод и редакция Николай Йорданов.
5 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
74%
гласували: 107
26%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Борисов припомнил на Мей как Блеър се извинил за Саддам

Премиерът Бойко Борисов е заявил в Брюксел, че са нужни повече доказателства за вината на Русия за отравянето на Сергей Скрипал и не мисли да отзовава дипломати