Защо национализмът е грях

Публикувано: 14:59 | 11 април 2017
Автор: Хайнрих Бедфорд-Щром/ DW*
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Всеки, който прекомерно величае своята собствена страна или народностна група и я настройва срещу останалите
Всеки, който величае собствената си страна или етнос, поставяйки ги над всичко останало, ражда омраза и насилие, пише Хайнрих Бедфорд-Щром. stat
И е въпрос само на време да се стигне и до жертви.

Един призрак броди из Европа. С тези думи започва публикуваният през 1848 година "Комунистически манифест" на Карл Маркс и Фридрих Енгелс. Под "призрак" тогава се разбираше комунизмът. След 169 години и безброй комунистически потиснически режими, от "призрака" не е останало нищо повече от някакви отшумяващи визии.

Призракът, който днес броди из Европа, се нарича десен популизъм. Във всеки случай популизмът занимава медиите и политиците в Европа в неподозирани досега мащаби, както никой друг феномен в политиката и обществото. Особено в контекста на темите за бежанците и исляма около този ключова дума се обединиха партии, които поставят под въпрос консенсуса по основните ценности в Европа.

На 23 април във Франция предстоят президентски избори, а през юни - парламентарни. В Германия през годината ще се проведат местни избори в три федерални провинции, а през септември са изборите и за Бундестаг. годината е изборна също и за България, Сърбия, Чехия и Турция.

Наскоро в Кобленц си дадоха среща лидерите на няколко деснопопулистки партии от различни страни в Европа. Там беше казано, че след британското решение за Брекзит и избора на Доналд Тръмп в САЩ 2017-а трябва да стане "годината, в която народите от Централна Европа ще се събудят".

Събуди се, Германия!


Един нов и опасен език се прокрадва в Европа, и още по-точно - в предизборното говорене напоследък. "Езикът не твори и мисли само за мен, той направлява и моите чувства, цялото ми духовно същество... Понякога думите могат да бъдат като малки дози арсен - поглъщат се незабелязано и привидно не ти влияят. Но след време отровата започва да действа." Така навремето Виктор Клемперер е описал езика на Третия райх.

Силно нарасналият брой на дясноекстремистките престъпления ме изпълва с най-голяма загриженост. Всеки, който прекомерно величае своята собствена страна или народностна група и я настройва срещу останалите, произвежда омраза, което води след себе си и насилие, а накрая вероятно дори и безброй жертви. Затова казвам, че национализмът е вид грях. Национализмът отравя атмосферата между хората. А когато той се крие зад християнската вяра, възниква ясно противоречие, защото национализмът погазва всички християнски традиции.

А църквата се застъпва за точно обратното: за помирението между народите, уважението и достойнството на всеки индивид, независимо от неговата националност или народностна група. И всичко това е в съзвучие с реформатора Мартин Лутер. Той илюстрира греха с образа на един човек, който "се е затворил в себе си" и е откъснат от Бога и събратята си. Аз съм на първо място, моята партия е най-важна, германското е над всичко, America first?

Обичай Бога и ближния! Това са ориентирите на християнството. Какво означава това за политиката ли? - Трудно е да се каже. Либералните и консервативните ценности имат място в църквата. Не обаче и национализмът, също както и расизмът, антисемитизмът и всички други форми на насочената срещу определени групи ксенофобия. Църквата не е място за партийно-политически битки. Но маркира рамката на етично отговорното поведение. Също и в предизборна обстановка.

*Хайнрих Бедфорд- Щром е председател на Протестантската църква в Германия, епископ в протестантско-лутеранската църква в Бавария и издател на християнското списание chrismon

Текстът е публикуван тук>>

4 18


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За балотажа на изборите за президент във Франция


Франсоа Фийон
кандидатът на Републиканците за президент на Франция
Марин Льо Пен
кандидат за президент на Франция от Националния фронт
30%
гласували: 74
70%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Петият служебен кабинет се спъна в... бъдещи избори

Скоро слиза от сцената и петото служебно правителство в историята на т. нар. преход - кабинетът “Герджиков“.