И ето, че Европа се пробуди ...

Публикувано: 08:04 | 4 април 2017
Автор: Александър Андреев/ DW*
Сн.: Shutterstock
”Най-щастливите хора на света живеят в … Европа”
ЕС - за него доскоро се говореше като за болен човек, който няма да го бъде дълго. Но онези, които го бяха отписали, прибързаха и сбъркаха. Случи се нещо неочаквано. stat
Пулсът на Европа започна да бие все по-силно.

Европа се събужда! Под това заглавие германският седмичник „Ди Цайт” публикува обширен анализ за случващото се в днешния ЕС, който стига до един неочакван извод: европейският проект отново набира сили, включително и благодарения на милионите млади хора, които все по-интензивно се интересуват от политиката и се борят за „своята Европа”. Авторите не без гордост цитират данни от допитвания и от различни статистики:

„Най-щастливите хора на света живеят в … Европа. Градовете с най-високо качество на живот се намират в … Европа. Най-доброто здравеопазване на света е в … Европа. Европейски са и мнозинството фирми на борсата. Дори по олимпийски шампиони Европа пак е на първо място. Само едно нещо ѝ липсва на Европа напоследък: самочувствие.”

В анализа, с поглед към САЩ, се сравняват и редица други показатели. Така например 32% от гражданите в ЕС имат доверие на своите парламенти, докато в САЩ този процент е едва 9. На 100 000 души в ЕС се падат около 120 излежаващи наказание в затворите, в САЩ са 700 на всеки сто хиляди – около шест пъти повече. Държавите от ЕС отделят 87 милиарда долара за помощи за развитие, САЩ – едва 31 милиарда. На територията на ЕС се извършват 0,9 убийства на 100. 000 жители, в САЩ – 4,7.

Авторите цитират и други много интересни цифри, но преди това – ето още няколко изречения от анализа:

ЕС започва да черпи нови сили

„Дълго време мнозина охулваха ЕС като „проект на елитите”. И колкото повече растеше гневът срещу елитите, толкова по-остри ставаха и нападките срещу ЕС. Тъкмо от това уравнение засмукаха своята енергия популистите. Сега обаче по всичко личи, че Евросъюзът започва да черпи нови сили отдолу, от недрата си. В много държави подкрепата за ЕС нараства.”

В анализа са посочени и доказателства за това твърдение. Ако трябва да дадат гласа си „за” или „против” членството на своята страна в ЕС, днес 70% от гражданите на ЕС биха подкрепили това членство, показва изследване на авторитетната фондация „Бертелсман”, публикувано наскоро. През март 2016 г., преди референдума във Великобритания, този процент беше 65.

Още по-окуражаващо звучи отговорът на друг въпрос в допитването. 66 на сто от гражданите на ЕС съобщават, че техни приятели и колеги се изказват положително за ЕС – преди Брекзита същото твърдяха едва 47 на сто. Според едно представително изследване на Сдружението на германските банки, в момента 61% от германците имат много високо мнение за ЕС – с пет процента повече, отколкото преди три години и с цели 10% повече, отколкото преди 9 години. Близо две трети от германците смятат, че еврото се е доказало като обща валута.

По-нататък в обширната статия четем:„Но има още нещо ново и неочаквано: политическото пробуждане върви ръка за ръка с един изненадващ икономически подем. След дългата криза, икономиката във всички страни-членки на ЕС отново бележи ръст. Настроението на предприемачите се разведрява, бюджетните дефицити спадат, безработицата намалява. През последните четири години в ЕС са разкрити близо 5 милиона нови работни места. При това все повече трудови договори се подписват не само в икономически преуспяващата Германия, но и във Франция, в Ирландия, в Испания, че дори в изтерзаната от кризи Гърция.

Да, последствията от кризите не са преодолени изцяло и навсякъде, но приказките за „склерозиралата Европа”, която изобщо не можела да се мери със САЩ или с Китай, нямат нищо общо с действителността. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OИСР) през последните години страни като Испания, Гърция, Португалия, Ирландия и Полша са водещи по показателя „осъществяване на икономически реформи”. А през миналата година икономиката на държавите от еврозоната растеше по-бързо от тази на САЩ.”

В анализа, над който са работили 9 журналисти от „Ди Цайт”, се разказва още за успеха на проевропейското движение „Пулсът на Европа”, за политическата ангажираност на все повече млади европейци и за отличните бизнес-прогнози, с които експертите насърчават Евросъюза. С други думи, констатират авторите на публикацията, в момента Европа преживява "ново начало”.

*Текстът е публикуван тук>>


94 57


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
74%
гласували: 107
26%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Борисов припомнил на Мей как Блеър се извинил за Саддам

Премиерът Бойко Борисов е заявил в Брюксел, че са нужни повече доказателства за вината на Русия за отравянето на Сергей Скрипал и не мисли да отзовава дипломати