Марк Рюте: Либералът, който побеждава с усмивка

Публикувано: 15:30 | 16 март 2017
Автор: Мод Брюлар, Франс прес *
Сн.: БТА
Марк Рюте: ”След Брекдит и след победата на Тръмп...”
Марк Рюте, който вероятно ще получи трети премиерски мандат в Холандия, е либерал, чиито обещания за сигурност и стабилност за пореден път дадоха резултат. stat
Неговата Народна партия за свобода и демокрация (НПСД) победи Партията на свободата на крайнодесния лидер Герт Вилдерс на изборите вчера.

"След Брекзит и след изборите в САЩ холандците казаха "не" на грешния популизъм", заяви Рюте, усмихвайки се пред претъпкана със симпатизанти зала в Хага.

В последните дни той укрепи имиджа си на защитник на страната и на ценностите й, след разразилата се дипломатическа криза с Турция. Тя е свързана със забраната, наложена на турски министри - да нe участват в Холандия в митинги в подкрепа на турския президент Ердоган.

Рюте, който е 50-годишен ерген и обича да цитира Роналд Рейгън, Маргарет Тачър и Уинстън Чърчил, след парламентарните избори на 9 юни 2010 г. стана първият след 1918 г. либерален премиер в Холандия.

В опасни времена

Оттогава той управлява страната въпреки бурните холандски води. Рюте смята за свой най-голям успех икономическия подем на страната, постигнат с кампания за бюджетни икономии по време на кризата в еврозоната.

"Живеем в много нестабилни и опасни времена и моята основна задача като премиер е да запазя сигурността и стабилността на страната", каза неотдавна Рюте пред Франс прес.

През януари той публикува отворено писмо във вестниците, призовавайки онези, които не зачитат холандските ценности, или да се адаптират, или да напуснат страната.

Също в опит да отнеме симпатизанти от популиста ислямофоб Герт Вилдерс, Рюте избра за предизборен лозунг призива: "Да действаме. Нормално". Този девиз е препратка към често употребяван от холандците израз.

В предизборната си кампания елегантният Рюте се опита да се наложи като единствена сериозна алтернатива пред депутата Вилдерс и остана встрани от предизборната полемика, за да запази имиджа си на ръководител.

Марк Рюте работи 10 години за холдинга в компанията за аграрната и хранително-вкусовата индустрия "Юниливър", по-специално в отдел "Човешки ресурси", преди да се посвети изцяло на политиката през 2002 г. и да стане държавен секретар по социалните въпроси до 2004 г.

През юни 2010 г. партията на Рюте се класира на първо място на изборите и спечели 31 места в 150-местния парламент. А през октомври с. г. той стана премиер на десноцентристко правителство на малцинството, подкрепяно от крайнодясната партия на Герт Вилдерс.

Без песимизъм

През април 2012-а обаче той връчи оставката на правителството си след 7-седмични преговори за намаляване на държавния дефицит.

"Вилдерс е песимист и човек, който бяга от отговорностите си", каза по-късно либералът, който описва себе си като "несклонен към песимизъм и хленчене".

Лидер на либералната партия от 2006 г., Рюте е "холандец с американска мечта", казва неговият приятел от 20 години Дерк Ян Епинг в биография, озаглавена "Всичко за политиката"(2010).

"За него силата на град като Ню Йорк или като страна като САЩ е в това, че хора, родени без да имат нищо, могат наистина да постигнат нещо в живота си", казва Ерик Тринтхамер, бивш говорител на парламентарната група на либералите, цитиран в същата книга.

Рюте не робува на условностите, кара само коли втора ръка и още живее в апартамент, купен докато е бил студент. Завършил е история.

Той е човек с установени навици, всяка събота вечер яде индонезийска храна с майка си, която днес е на над 90 години. А в петък вечер може да бъде видян понякога в местната пицария с пуловер, джинси и маратонки.

Любезен, той умее с хумор да се измъква от неудобните въпроси на пресконференции и парламентарни дебати. Това му спечели прякора "Премиерът, който изважда топката в тъч с усмивка на уста".

* * *

Роден е на 14 февруари 1967 г. в шикозен квартал на Хага, града, в който е седалището на правителството и в който е отраснал. Рюте е най-малкото дете в семейство с 7 деца.

Като малък искал да стане пианист. Смъртта на брат му, починал от СПИН през 1989 г., му се е отразила много тежко, сподели неотдавна Рюте.

- - -
* С незначителни съкращения. Оригинално заглавие "Либералът Марк Рюте, защитникът на статуквото".

Превод БТА

0 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
74%
гласували: 107
26%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


България през 4-ия мандат на Путин

Емоционално или прагматично ще се развиват отношенията между България и Русия?