Путин: Не си търсим врагове

Публикувано: 17:48 | 1 декември 2016
Автор: Емилиян Лилов, DW
Сн.: EPA/БГНЕС
Владимир Путин изнася годишното си слово пред Федереалното събрание
В своето годишно обръщение руският държавен глава Владимир Путин призова руснаците да останат "единни в тези трудни времена". stat
Въпреки напреженията между Русия и Запада, президентът на Руската федерация подчерта, че държи на сътрудничеството: "Не искаме конфронтация, нито си търсим врагове. Имаме нужда от приятели, но няма да допуснем накърняване на националните ни интереси", каза той в годишната си реч.

Ново начало?

Поведението на Кремъл в конфликта с Украйна и във войната в Сирия доведе до тежка криза в отношенията между Русия и Запада, като най-много пострадаха връзките със САЩ. Сега Путин уверява, че е готов да си сътрудничи с новия американски президент Доналд Тръмп: "Много е важно е да нормализираме отношенията си и да започнем да говорим един с друг като равноправни партньори", заяви Путин.

"Руската федерация е готова да си сътрудничи с новата американска администрация в борбата срещу тази реална, а не измислена заплаха: тероризма", добави Путин.

В тази връзка агенция Ройтерс припомня, че в предизборната си кампания новоизбраният американски президент Доналд Тръмп се обяви за нова политика спрямо Русия и също постави акцента върху борбата срещу екстремистката групировка "Ислямска държава".

В същото време обаче Русия разглежда като терористи и подкрепяните от САЩ сирийски бунтовници. На този фон предстои да видим доколко прокламираната от Путин готовност за сътрудничество със Запада ще бъде последвана от конкретни дела, коментира на свой ред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

За санкциите и руската икономика

В речта си Путин засегна и темата за западните санкции, наложени на Русия заради анексирането на Крим и политиката ѝ спрямо Украйна. По думите на Путин, тази мярка представлява опит Русия да бъде накарана да "играе по чужда свирка" и да "пренебрегне своите фундаментални национални интереси". В същото време обаче Путин призна, че сегашните икономически трудности в Русия се дължат на първо място не на западните санкции, а на вътрешни проблеми.

По-нататък руският президент увери, че са налице първи признаци на икономическо съживяване. "Спадът в реалната икономика е стопиран", обяви Путин и припомни, че през първите десет месеца на годината икономиката на страната е отбелязала спад от едва 0,3 на сто. За сравнение: през 2015 отрицателният ръст възлизаше на 3,7 процента.

"Ние сме единен народ и имаме само една Русия"

В обръщението си към нацията руският президент призова своите сънародници да останат единни в тези трудни времена: "Русия трябва да овладее много проблеми, но руските граждани са обединени около патриотичните ценности. Ние сме единен народ и имаме само една Русия", посочи Путин. Визирайки предстоящата 100-годишнина от Октомврийската революция, руският президент заяви: "Всички ние знаем какви са последиците от такива големи сътресения. Не бива да допускаме огорчението да разединява руското общество".

В годишното си обръщение руският президент защити социалната политика на своето правителство, но обърна внимание на проблемите в здравеопазването и образователната система. Путин обеща освен това през следващата година да отдели 20 милиона рубли за благоустройство на регионите.

Текстът е публикуван тук

0 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За европейската сигурност


генерал Къртис Скапароти
върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа
Сергей Шойгу
Министър на отбраната на Русия
11%
гласували: 2322
89%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

17 март 2017

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини определи анексирането на Крим като заплаха за всяка държава.


Дайнов: Само с ентусиазъм няма как да влезем в Шенген

Похвално ще е политиците ни да са единодушни в името на националната кауза Шенген. Но да не ни демонстрират само ученически ентусиазъм.