Адриатическо море е в НАТО, САЩ искат целите Западни Балкани

Публикувано: 11:02 | 1 ноември 2017
Автор: в. ”Нова Македония”*
Сн.: Shutterstock
Западните Балкани с прилежащото крайбрежие са важна геостратегическа зона в Европа
Вашингтон ясно и недвусмислено още веднъж потвърди стремежа си колкото може по-скоро целият регион на Западните Балкани да бъде поставен под закрилата на НАТО. stat
Последното посещение на американския вицепрезидент Майк Пенс в Черна гора, за да присъства на Адриатическата среща на върха, чийто домакин наред с черногорците беше и македонският премиер Зоран Заев, ясно и недвусмислено още веднъж потвърди стремежа на Вашингтон колкото може по-скоро целият регион да бъде поставен под закрилата на НАТО.

Това посочва реномираният хърватски портал Адванс в един от последните си анализи, посветени на геостратегическите събития в региона.

Както пише хърватският портал, позовавайки се на свои източници, това гледище се гради върху редица факти. Като пръв аргумент се посочва именно бързото влизане на Черна гора в НАТО.

Половината от страните от бивша Югославия сега са част от алианса. Това са Словения, Хърватия и Черна гора, докато Босна и Херцеговина и Македония чакат за членство в алианса, а Сърбия все още няма определена позиция, посочва порталът.

Стратегически погледнато, макар че всяка нова страна членка е важна, НАТО бързаше най-много за присъединяването на Черна гора. Именно тя беше от ключово значение за алианса, защото с нейното членство доминацията на НАТО в Адриатическо море стана пълна, посочва хърватският портал, изтъквайки, че сега всички страни с излаз към Адриатическо море - Гърция, Албания, Черна гора, Хърватия, Словения и Италия - са членки на НАТО /с изключение на босненското пристанище Неум/.

Макар че Черна гора е най-малката от тези страни, все пак имаше огромно значение за НАТО, защото ако алиансът не я включеше в своята сфера на влияние, проектът за доминация в Адриатическо море щеше да е застрашен.

Разбира се, Русия се опита да се намеси, но очевидно руската външна политика претърпя голямо поражение, макар да става дума за страна с 680 хиляди души население и 2 хиляди войници, пише Адванс.

Все пак порталът твърди, че американците няма да спрат дотук. Сега арената се прехвърля в средището на Западните Балкани, по-точно в Босна и Херцеговина и Сърбия, но и Македония, защото позицията на предишните и на сегашните власти в Скопие е достатъчно ясна - Македония иска да бъде част от НАТО и ЕС, а Русия никога не е проявила абсолютно никакъв интерес към Македония.

От друга страна, сръбският Телеграф излезе с интересно становище, че почти всички страни от обкръжението, които са станали членки на ЕС, преди това са били "принудени" да влязат в НАТО.

Оттук възниква дилемата дали официален Брюксел в предстоящия период ще оказва "допълнителен натиск" над страните кандидатки за членство в ЕС, каквито са Македония, Сърбия и другите, да установят колкото може по-тесни връзки с НАТО.

В този смисъл е неотдавнашното изявление на бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, направено за Радио Свободна Европа. Някогашният пръв човек на алианса изтъкна, че визията на НАТО за Европа като цяла, свободна и мирна не може да бъде осъществена, докато Западните Балкани като цяло не станат част от НАТО и ЕС.

Същевременно институтът Стратфор публикува прогноза за размерите на руското влияние в Западните Балкани, в която изтъкна, че влиянието на Москва продължава да се разраства в най-неспокойните райони на Балканите, имайки предвид Сърбия, Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина, но и Македония.

В контекста на тези събития в алианса пенсионираният генерал Арсовски обясни за Нова Македония, че външната политика, която НАТО води в момента, се свежда до затваряне на геостратегическите "дупки" на Балканите, през които може да се промъкне Русия. Според Арсовски с бързо членство на бившата югославска република Черна гора НАТО затваря адриатическата врата за възможна дестабилизация.

Арсовски казва, че България и Румъния са били приети заради положението си на Черно море и те са били държавите, автоматично затворили Босфора за северната съседка Русия.

Според него при подобни решения на НАТО голяма роля играе геостратегическото положение на държавата кандидат и случаят с Черна гора е същият. Черногорците реално нито имат армия, подготвена по натовските стандарти, нито пък имат реална заплаха за сигурността.

Това навежда на мисълта, че на НАТО му трябват само държавите, но не и народите, казва генералът. Затова не трябва да бъдем изненадани от стъпката на НАТО да приеме Черна гора. Според логиката на нещата Черна гора сега им е нужна повече от Македония, защото излиза на море, казва Арсовски. Генералът добавя, че Македония не трябва да бърза за членство в НАТО, когато в играта са замесени и въпросите на македонските национални интереси.

"Въпроси, които са национален интерес, като въпросът за името, не трябва да бъдат въпроси, от които зависи членство в алианса. Това не е стандарт на НАТО, това е условие, което ни се налага", казва генерал Арсовски и добавя, че членството на държавите в НАТО е доброволно.

* Превод: Галя Гергова, БТА
2 2


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Поругаването на паметна плоча на Каймакчалан


Министерство на външните работи на Рeпублика Македония, официално съобщение
Бойко Борисов, министър-председател на Република България
5%
гласували: 390
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

2 февруари 2017

САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия разкритикуваха решението на румънското правителство за декриминализиране на някои корупционни нарушения.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.