Какво се крие зад сръбско-турската ”любов”

Публикувано: 11:19 | 16 октомври 2017
Автор: Лана Гедошевич, в. ”Блиц”, Белград*
Сн.: БТА
Еуфория от посещението на Реджеп Ердоган в Нови Пазар, на 150 км южно от Белград
Двудневно посещение, над 150 бизнесмени, тържествени посрещания, ръкопляскания и овации за турския президент Реджеп Тайип Ердоган. stat
Това би трябвало да са доказателство за по-добри отвсякога отношения между Сърбия и Турция. Думи за обещано сътрудничество, инвестиции, помощ и подкрепа се чуваха на всяка крачка.

Въпросът обаче е какво се крие зад всичко това и какви са интересите за тези двустранни хвалебствия, особено като се има предвид, че отношенията между двете страни открай време не са били нито толкова хармонични, нито приятелски. Още от времето на студената война започнаха да избледняват, през 90-те години бяха под влияние на събитията на територията на бившата СФРЮ, след това и на войната в Косово, а не бива да се забравя, че Турция подкрепи косовската независимост.

Все пак миналата година и особено предишните дни впечатлението беше съвсем различно, а приятелството, инвестициите, икономическото сътрудничество бяха ключови в почти всяко изявление и означиха нещо като "нова ера" в отношенията между Белград и Анкара.

"Вучич и Ердоган бяха като крал Александър и Ататюрк", каза за "Блиц" д-р Ерхан Турбедар, според когото през посрледните години бе направено мнотго за развитието на двустранните отношения.

"Те са изградени до такава степен, че посрещането на Ердоган напомни за периода на приятелство между крал Александър Караджорджевич и Кемал Ататюрк. Подписаните споразумения и изявленията показват, че отношенията между Турция и Сърбия са навлезли в нов период и че са започнали да се превръщат в нещо като стратегическо партньорство. Докато много европейски лидери мълчаливо следяха опита за преврат в Турция миналата година, сръбският президент Александър Вучич бе сред първите лидери, които подкрепиха демократично избраната власт и застана до президента Ердоган. Това беше и един от факторите за сближаване на двамата президенти", каза той.

Ерхан Турбедар посочва, че Турция, за която пътуването през Сърбия е най-краткият маршрут към Европа, вижда Сърбия като ключов фактор за запазване на мира и стабилността на Западните Балкани.

"Има мнения, че под влиянието на Москва президентът Ердоган гради добри отношения със Сърбия, но мисля, че това не е верен анализ, защото мястото на Сърбия в турската външна политика не зависи от Русия", обяснява той.

Икономическо и политическо влияние са двете ключови причини за засиления интерес на Турция към Сърбия и изобщо към региона на Западните Балкани. Икономистът и консултант за чуждестранните инвестиции Махмут Бусатлия отбелязва, че за Сърбия е важно икономическото сътрудничество с която и да е държава, със забележката, че Турция е страна с 80-милионно население и миналата година е била 12-ата най-силна икономика на света.

"Добре е да имаме такова начало с голяма и развита страна, но сега топката е в нашето поле. За илюстрация, договорихме износа на 5000 тона говеждо месо, но това е смешно с оглед на толкова голямото население. Това обаче, което можем засега, е да изнесем такова количество, но да кажем след пет години може да предложим 50 000 тона. Това тогава ще бъде нещо добро, но преди това трябва да имаме възможност да произведем толкова", отбелязва той.

Казва и че не е сигурен дали има чак толкова основания за еуфория и че малко го притеснява какво може Сърбия да предложи на Турция. Тяхната икономика, в почти всички отрасли, е много интересна, каза той.

"Затова не знам какво би било толкова интересно за тях, нещо, което още нямат и което би им било изгодно да правят тук", казва той и отбелязва, че тези дни са представени данни, че турски фирми в Сърбия дават работа на около 7000 работници, но това не е нещо особено в "страна, в която работят два милиона души".

Не бива да се пренебрегва политическото влияние на Турция на Балканите с оглед на босненците в Санджак, в Босна и Херцеговина и мюсюлманите в Косово и това са много хора, които я възприемат като държава закрилница.

"За сътрудничеството си с Балканите за Турция е определящ политическият и икономическият момент. Интересува ги "зеленият пояс", тоест линията от северозападна Гърция през Албания, Македония, Санджак в Сърбия и Черна гора, откъдето влизат в централна Босна, населена предимно с мюсюлманско население. Самият Ердоган често споменава Косово, а в Нови пазар каза, че се чувства като у дома си", каза Махмут Бутатлия.

Тъкмо този факт Турция може да използва в преговорите с Брюксел за неща, които са й важни.

"Сближаването между Анкара и Белград може да влияе само положително на другите части на региона. И ЕС, който гледа на турското присъствие в региона с доза съпротива и съперничество, трябва да разбере тази реалност. Нещо повече, общите действия на Турция и ЕС на Балканите може да помогнат за отваряне на нова страница в дълбоко замразените отношения между Анкара и Брюксел", казва Турбедар.

Бусатлия посочва, че за Турция Сърбия е най-близкото място, от което да се доближи до ЕС, защото и те, както и ние, водят преговори /за присъединяване/ "през последните 30 години".

"Заради геополитическата ситуация и проблемите си с ЕС те са отворени за сътрудничество с всички и това е добре. Всичко това може да ни бъде от полза, ако имаме дългосрочно икономическо планиране, каквото нямаме. То дава приоритети и един от тях би могло да бъде сътрудничеството с Турция", обяснява Бусатлия, напомняйки, че това би трябвало да бъде нещо, изгодно и за тях да правят в Сърбия и за своя, но и за други пазари.

И по време на посещението на турския президент в Сърбия стана дума за газопровода "Турски поток", който, поне според казаното от сръбски официални представители, би трябвало да мине през Сърбия, което би било един вид замяна за проекта за руския "Южен поток", който междувременно бе прекратен.

"Президентът Ердоган подкрепя и идеята Сърбия да се включи в проекта "Турски поток". Много вероятно е и Русия да подкрепя тази идея. Но Белград вероятно трябва да получи за това одобрение от ЕС", казва Турбедар.

Той обяснява, че в последно време Сърбия е проявила голям интерес за турски капитал. Обявено бе, че една турска текстилна компания ще инвестира 35 милиона евро в Кралево, както и че Турция ще подкрепи изграждането на автомагистралата Сараево-Белград, чиято стойност се оценява на около 800 милиона евро.

"И многото споразумения, които бяха подписани, ще дадат възможност на турските бизнесмени да бъдат още по-заинтересувани за бизнес в Сърбия", казва той.

Оригинално заглавие: Приятелство или интереси - какво се крие зад сръбско-турската "любов"

*Превод БТА
3 2


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Поругаването на паметна плоча на Каймакчалан


Министерство на външните работи на Рeпублика Македония, официално съобщение
Бойко Борисов, министър-председател на Република България
5%
гласували: 390
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

2 февруари 2017

САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия разкритикуваха решението на румънското правителство за декриминализиране на някои корупционни нарушения.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.