Краят на един румънски злодей

Публикувано: 11:16 | 3 октомври 2017
Редактор: Димитър Михайлов
Сн.: Shutterstock
Генерал-полковник Юлиян Влад оглавява страховитата Секуритате в продължение на две години - от 1987 до 1989
Новината за смъртта на Юлиян Влад, последния шеф на зловещата Секуритате,предизвика странна реакция: румънски медии се впуснаха да възхваляват "големия патриот" stat
Но не обелиха нито дума за злодеянията му.

Генерал-полковник Юлиян Влад оглавява страховитата Секуритате в продължение на две години - от 1987 до края на диктатурата на Чаушеску през 1989. След като научиха новината за смъртта му, редица румънски печатни издания, сред които и влиятелните всекидневници "Евениментул зилей" и "Котидианул", се впуснаха да възхваляват "големия румънски патриот" Юлиян Влад.

Именно той бил спасил Румъния от гражданска война по време на народния бунт през декември 1989 година. И именно той бил предпазил страната от разкъсване, предотвратявайки нахлуването на съветски и унгарски войски, пишат в един глас изданията.

Другото му лице

Още по-далеч отива бившият шеф на канцеларията на Влад, бригадният генерал от запаса Аурел Рогожан, който изтъква героичната смелост и професионалната дискретност на бившия си началник.

По думите на Рогожан, през 1990 "антирумънски родоотстъпници" били осъдили Влад неправомерно на 25 години затвор. Бившият му началник бил невинен, твърди още Рогожан, позовавайки се на откъси от интервюта с Влад, както и на цитати от неговите мемоари, които предстои да излязат на книжния пазар.

Показателни за менталната нагласа на Влад са неговите антисемитски и антиунгарски изявления, в които той говори за доминираната от евреи комунистическа партия и за инфилтрирания от чужди офицери апарат на Секуритате, който започнал да служи на румънския народ чак след преодоляването на сталинизма при управлението на Чаушеску.

Рогожан обаче не споменава нито дума за ролята на Влад при потискането на стачкуващите работници в Брашов през 1980-те години. Не казва нищо и за участието му в издевателствата срещу противници на режима от унгарски произход, нито пък за убийството на дисидента Георге Урсу.

Неговият син Андрей има съвсем друго мнение за Влад - защото разполага с доказателства за прякото му участие в убийството на неговия баща, който е бил пребит до смърт в букурещкия затвор на Секуритате.

Пътят на Влад

Юлиян Влад е роден през 1931 година в село в Южна Румъния. Политическата му кариера започва с встъпването му в редиците на компартията през 1946, когато е само на 15 години. В гимназията, а след това и като студент в букурещкия Педагогически институт, Влад се изявява като активист на Младежкия съюз на партията. През 1952 година завършва офицерското училище на Секуритате. Още същата година е произведен в чин лейтенант и назначен на работа в апарата на тайните служби.

От 1974 до 1977 година ръководи Школата за офицери на Секуритате, а през 1987 става шеф на страховитата тайна служба. Преди това Влад работи 13 години в румънското вътрешно министерство - първо като държавен секретар, а след това и като заместник-министър.

В края на декември 1989 година е арестуван и осъден за участие в репресиите по време на румънската революция. Но само четири години по-късно е помилван.

* Текстът е публикуван тук.
0 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Поругаването на паметна плоча на Каймакчалан


Министерство на външните работи на Рeпублика Македония, официално съобщение
Бойко Борисов, министър-председател на Република България
5%
гласували: 390
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

2 февруари 2017

САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия разкритикуваха решението на румънското правителство за декриминализиране на някои корупционни нарушения.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.