Как в Сърбия приемат искането за отцепване на каталунците

Публикувано: 11:16 | 2 октомври 2017
Автор: Наташа Латкович, в. ”Блиц”
Сн.: БТА
Сръбските политици подкрепят целостта на Испания
Имат ли каталунците право на отцепване? Зад кого застава Сърбия? Къде е Косово, а къде Република Сръбска? stat
Политиците в Сърбия масово подкрепят териториалната цялост на Испания и само един ясно подкрепи отцепването на Каталуния и отиде на място да докаже това.
Испания е една от малкото страни в ЕС, която не призна независимостта на Косово, отчасти и поради ситуацията, в която самата тя се намира.

В нейната област Каталуния вчера бе проведен референдум за отцепване, съпроводен с жестоки сблъсъци и бруталност на полицията към гражданите на улиците.

Снимки на ранени и видеоклипове се редуват в социалните мрежи, а към тях не останаха имунизирани и сръбските политици.

Първи от държавното ръководство се произнесе вицепремиерът и външен министър Ивица Дачич, който заяви, че Сърбия подкрепя териториалната цялост на Испания и посочи, че тази държава е сред най-големите приятели на Сърбия.

Всички едностранни стъпки, които не съответстват на конституционно-правната система на една страна, които не са договорени с централните власти, представляват нарушение на международното право. Това може да засегне всяка страна по света. Ако няма международно право, няма какво да ви защитава, освен любовта и желанията на великите сили, което е много променлива категория, заяви Дачич.

Подобно становище има и бившият външен министър Вук Йеремич, който написа на своя профил в Туитър: "Обичаме Испания, както тя ни обичаше".

"Конституцията е основана на неделимото единство на испанската нация, общото и неделимо отечество Испания. Бог да ви благослови", написал Йеремич в своя профил.

Борко Стефанович, председател на Левицата на Сърбия и бивш политически директор в министерството на външните работи, се противи на сепаратизма в Каталуния, но в същото време осъжда насилието на полицията срещу гражданите, които участваха в референдума. Той посочи, че тази испанска автономна област е традиционно място на испанската свобода и съпротивата против фашизма.

"Не може Крим и Каталуния, а може Кюрдистан и Косово. Светът се превръща в бърлога, в която вече няма правила. Правото на самоопределение получава надмощие", написа Стефанович.

Бруталността на испанската полиция критикува и Александра Йерков, депутат от Демократическата партия. Под хаштаг "HandsOffCatalonia" /Долу ръцете от Каталуния / тя посочи, че със сила не може да бъде запазено държавното единство.
Нека погледне към Сърбия онзи, който още не е разбрал това, добави Йерков.

Най-голяма подкрепа от Сърбия каталунците получиха от Ненад Чанак, депутат и лидер на Лига на социалдемократите от Войводина. На сградата на неговата партия бе окачено знамето на Каталуния, а Чанак отиде в Барселона да следи провеждането на референдума.

От минута на минута той информира своите последователи в Туитър за поведението на испанската полиция и така пусна един видоклип, в който се вижда как полицията събаря хората на земята и ги гази.

Помислете си за момент, че това е референдум в Република Сръбска, а тези в черно са полицаи от Босна и Херцеговина, пратени от Сараево, написа Чанак. Все пак от неговите по-късни отговори по време на дискусията в Туитър стана ясно, че той не би подкрепил подобен референдум в Република Сръбска.

(Графити "Войводина е Каталуния" осъмнаха вчера на много места във Войводина, някои от които подписани от организация, представяща се като "Млада Войводина", предаде Танюг. На места е изрисувано и знамето на Каталуния. Графити са изписани в Нови Сад, Зренянин, Бачка Топола, Суботица, Сента, Кикинда - б.р.)

Оригинално заглавие: Какво мислят сръбските политици за
референдума в Каталуния и на чия страна са

Превод Светла Митева, БТА
2 2


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Поругаването на паметна плоча на Каймакчалан


Министерство на външните работи на Рeпублика Македония, официално съобщение
Бойко Борисов, министър-председател на Република България
5%
гласували: 390
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

2 февруари 2017

САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия разкритикуваха решението на румънското правителство за декриминализиране на някои корупционни нарушения.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.