Как в Сърбия приемат искането за отцепване на каталунците

Публикувано: 11:16 | 2 октомври 2017
Автор: Наташа Латкович, в. ”Блиц”
Сн.: БТА
Сръбските политици подкрепят целостта на Испания
Имат ли каталунците право на отцепване? Зад кого застава Сърбия? Къде е Косово, а къде Република Сръбска? stat
Политиците в Сърбия масово подкрепят териториалната цялост на Испания и само един ясно подкрепи отцепването на Каталуния и отиде на място да докаже това.
Испания е една от малкото страни в ЕС, която не призна независимостта на Косово, отчасти и поради ситуацията, в която самата тя се намира.

В нейната област Каталуния вчера бе проведен референдум за отцепване, съпроводен с жестоки сблъсъци и бруталност на полицията към гражданите на улиците.

Снимки на ранени и видеоклипове се редуват в социалните мрежи, а към тях не останаха имунизирани и сръбските политици.

Първи от държавното ръководство се произнесе вицепремиерът и външен министър Ивица Дачич, който заяви, че Сърбия подкрепя териториалната цялост на Испания и посочи, че тази държава е сред най-големите приятели на Сърбия.

Всички едностранни стъпки, които не съответстват на конституционно-правната система на една страна, които не са договорени с централните власти, представляват нарушение на международното право. Това може да засегне всяка страна по света. Ако няма международно право, няма какво да ви защитава, освен любовта и желанията на великите сили, което е много променлива категория, заяви Дачич.

Подобно становище има и бившият външен министър Вук Йеремич, който написа на своя профил в Туитър: "Обичаме Испания, както тя ни обичаше".

"Конституцията е основана на неделимото единство на испанската нация, общото и неделимо отечество Испания. Бог да ви благослови", написал Йеремич в своя профил.

Борко Стефанович, председател на Левицата на Сърбия и бивш политически директор в министерството на външните работи, се противи на сепаратизма в Каталуния, но в същото време осъжда насилието на полицията срещу гражданите, които участваха в референдума. Той посочи, че тази испанска автономна област е традиционно място на испанската свобода и съпротивата против фашизма.

"Не може Крим и Каталуния, а може Кюрдистан и Косово. Светът се превръща в бърлога, в която вече няма правила. Правото на самоопределение получава надмощие", написа Стефанович.

Бруталността на испанската полиция критикува и Александра Йерков, депутат от Демократическата партия. Под хаштаг "HandsOffCatalonia" /Долу ръцете от Каталуния / тя посочи, че със сила не може да бъде запазено държавното единство.
Нека погледне към Сърбия онзи, който още не е разбрал това, добави Йерков.

Най-голяма подкрепа от Сърбия каталунците получиха от Ненад Чанак, депутат и лидер на Лига на социалдемократите от Войводина. На сградата на неговата партия бе окачено знамето на Каталуния, а Чанак отиде в Барселона да следи провеждането на референдума.

От минута на минута той информира своите последователи в Туитър за поведението на испанската полиция и така пусна един видоклип, в който се вижда как полицията събаря хората на земята и ги гази.

Помислете си за момент, че това е референдум в Република Сръбска, а тези в черно са полицаи от Босна и Херцеговина, пратени от Сараево, написа Чанак. Все пак от неговите по-късни отговори по време на дискусията в Туитър стана ясно, че той не би подкрепил подобен референдум в Република Сръбска.

(Графити "Войводина е Каталуния" осъмнаха вчера на много места във Войводина, някои от които подписани от организация, представяща се като "Млада Войводина", предаде Танюг. На места е изрисувано и знамето на Каталуния. Графити са изписани в Нови Сад, Зренянин, Бачка Топола, Суботица, Сента, Кикинда - б.р.)

Оригинално заглавие: Какво мислят сръбските политици за
референдума в Каталуния и на чия страна са

Превод Светла Митева, БТА
2 2


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Поругаването на паметна плоча на Каймакчалан


Министерство на външните работи на Рeпублика Македония, официално съобщение
Бойко Борисов, министър-председател на Република България
5%
гласували: 362
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

2 февруари 2017

САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия разкритикуваха решението на румънското правителство за декриминализиране на някои корупционни нарушения.


Мадрид ще суспендира автономията на Каталуния

Испанското правителство ще задейства процеса за поемане на контрол върху Каталуния. Лидерът на Каталуния обяви, че ще бъде обявена пълна независимост.