Танто за кукуригу

Публикувано: 13:21 | 24 август 2017
Автор: Гордана Суша, в. ”Данас”*
Сн.: Shutterstock
Тепърва ще се види дали обществеността в Белград ще бъде по-информирана за станалото
Напълно неочаквано, като гръм от ясно небе, отекна новината, че Сърбия изтегля служителите на посолството си в Македония. stat
Слагането на катинар на едно дипломатическо представителство без да бъде посочена някоя друга страна, която временно ще защитава правата на гражданите на Сърбия, не дай боже в случай на някоя катастрофа, особено в дни на голямото туристическо завръщане от Гърция, най-меко казано е неадекватно.

На консултации в Белград може да се ходи поетапно. Смените между дипломатическия персонал също може да се правят поетапно, но такива крайни действия - без обяснение и каквато и да било предхождаща дипломатическа нота, в дипломатическата практика са необичайни.

В началото ни бяха виновни словенците и албанците, след това хърватите и албанците, а след това бошняците и албанците, а след това черногорците и албанците, а сега са ни криви македонците и албанците.

Така би могло да гласи саркастичното заключение, което от месеци се върти в проправителствените таблоиди и сплашва обществеността с различни, предимно военни сценарии и особено с един, който не бе предвиден и който изненада сръбското ръководство - събитията в Македония и победата на Зоран Заев!

Некритичното симпатизиране на Никола Груевски, вероятно и за това, че за десет години "изгърмя" четири правителства /2006 г., 2008 г., 2011 г., 2014 г./, а вероятно и заради това, че имаше непримиримо становище към албанците в Македония, макар че неговата страна през 2015 г. гласува Косово да бъде прието в ЮНЕСКО, кулминира тези дни в нападки срещу политическия противник Зоран Заев. "Брат забива нож в гърба на Сърбия", защото Македония, както обяви, ще гласува като повечето европейски страни на предложението за членство на Косово в ЮНЕСКО? Та тя гласува вече по този начин, като една от 114-те страни, признавайки Косово.

Министърът на външните работи на Сърбия пъргаво отвърна на "удара", че ще предложи на институциите на Сърбия да признават Република Македония в бъдеще с добавката, която ползват повечето страни - "бивша югославска". И тук се вижда онова прочуто "танто за кукуригу"!

Нищо за нищо или две злини за една добра злина, както може да се тълкува тази сентенция. Същевременно обществеността не разбра какво е правил служителят на посолството на Република Сърбия в парламента на Македония по време на безредиците и побоищата, когато бе ранен Зоран Заев. Защо? Какво толкова опасно и офанзивно действа против сръбските институции?

Докато пиша този текст не знам и тепърва ще се види дали обществеността ще бъде по-информирана след очакваното обяснение на Вучич в новините на държавната телевизия. Ако става дума за подслушване и изтичане на разузнавателни данни, за което също се спекулира в обществеността, нима на тази тема не бушува дипломатическа война между Русия и Америка, но те не затварят посолства!

Ако има натиск от великите сили, а сигурно такъв има и от едната, и от другата страна, тъй като Македония иска да влезе в НАТО, а на руснаците това не се харесва, това несъмнено е неин вътрешен въпрос. Както не се съмнявам, че злокобното предупреждение на руския стратег Игор Пшеничников за това, че НАТО подготвя държавен преврат в Сърбия, е директна намеса във вътрешните работи на Сърбия в един от все по-честите опити тя да заеме едната страна. Сякаш не е свързана с Европа и евроатлантическото сътрудничество като военно неутрална страна!

Може би тази новина, вероятно и сам под голям натиск, както често подчертава, Вучич е проверявал в разговор с посланика на Руската федерация Чепурин, а може би официалната сръбска политика се променя? Ако се променя, то не трябва да се винят другите. Може би отварянето на вътрешен диалог за Косово е само параван за тези промени? Това е отговорност на сръбския елит на власт, който ще трябва да обясни какво смята за сръбски интерес, при какви условия и на каква цена ще го защитава.

В Македония, където една трета от населението е от албанска националност, местните власти имат собствени интереси и начини как да поддържат мир и равновесие в страната и региона. Тези интереси, естествено, не трябва задължително да съвпадат с интересите на държавата Сърбия.

И сега въпросът е дали официалната политика на двете страни ще подчертае различията или близостта, имайки предвид, "загнездилия се ориентализъм", който словенският писател Славой Жижек, парафразирам в съкратен вариант, описва така: За сърбите Балканите започват в Косово или Босна, за хърватите - в Сърбия, за словенците - в Хърватия, за много германци самата Австрия е заразена с балканска корупция и неефикасност.

Това загадъчно преместване на границите ясно показва, че в случая с Балканите не се занимаваме с истинска география, а с въображаема картография, която върху реалната картина проектира своите мрачни, подтиснати антагонизми... Кое е тук съзнателно и кое подсъзнателно трябва да питаме господин Фройд, а заедно с неговата терапия нерядко вървят и хапчета за успокоение, тъй като за Балканите може да се говори като за "Европа в безсъзнание".

* Превод за БТА на Светла Митева
0 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Поругаването на паметна плоча на Каймакчалан


Министерство на външните работи на Рeпублика Македония, официално съобщение
Бойко Борисов, министър-председател на Република България
5%
гласували: 388
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

2 февруари 2017

САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия разкритикуваха решението на румънското правителство за декриминализиране на някои корупционни нарушения.


Има ли шанс за Македония?

Македонският президент Георге Иванов очаква България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.