Пьотеринг: ”Борисов знае какво иска”

Публикувано: 10:28 | 12 декември 2017
Автор: Ханс-Герт Пьотеринг пред Александър Андреев от Дойче веле*
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Ханс-Герт Пьотеринг се смята за един от съветниците на българското правителство за европредседателството
Борисов добре знае какво иска България като председател на ЕС, казва човекът, за когото се твърди, че е главният съветник на София за европредседателството. stat
И Западните Балкани, и общата миграционна и бежанска политика, и подсигуряването на външните граници са все теми, натоварени с много очаквания, казва в интервю за ДВ германският християндемократ Ханс-Герт Пьотеринг, който е бивш председател на Европарламента.

ДВ: Г-н Пьотеринг, бяхте в София, където се срещнахте с министър-председателя Бойко Борисов. Какво го посъветвахте за българското европредседателство?

Пьотеринг: Не ми е работа да давам съвети на министър-председателя, ние просто разменихме мисли. Направи ми силно впечатление фактът, че по време на европредседателството премиерът Борисов иска да направи нещо в полза на държавите от Западните Балкани.

Това намерение заслужава поздравления. На тези държави ние не можем да кажем, че бързо ще бъдат приети в ЕС. Трябва да им кажем: Необходимо е да се реформирате, да се борите срещу корупцията, да изградите правова държава. От своя страна ние можем да ви предложим сближаване в определени области, например можем евентуално и за вас да премахнем таксите за роуминг, както за страните-членки.

Или пък в областта на дигитализацията: държавите от Западните Балкани също да бъдат приобщени към всичко онова, което прави ЕС. Смятам, че така ще им дадем важен сигнал - и тъкмо за това разговаряхме с г-н Борисов.

ДВ: В София се говори, че като бивш председател на Европарламента тъкмо Вие сте главният съветник на българското правителство за европредседателството. Доколко вярно е това твърдение?

Пьотеринг: Не бих искал да се намесвам в българските дебати. Ако оценката за моята роля е такава, каквато Вие я описвате, аз няма да възразя, макар че лично не бих искал да подчертавам чак толкова собствената си роля.

Имам впечатлението, че министър-председателят Борисов по принцип знае какво иска. Може би просто му трябва потвърждение за онова, което планира.

Ние, като колективна структура, която го поддържа, се опитваме да работим по въпроса и в собствените си страни, да въздействаме върху своите правителства, което аз правя тук, в Германия. Целта е да извървим този път колкото е възможно по-сплотени.

ДВ: Кои са главните предизвикателства за България по време на шестмесечното председателство?

Пьотеринг: Мисля, че както при всяко друго председателство, Европа не може истински да бъде променена само за шест месеца. Ще ми се обаче да напреднем по въпроса за Западните Балкани и да кажем на тези страни: Вие сте част от Европа и имате европейска перспектива. Това е много важно.

Освен това трябва да дадем принос за подсигуряване на външните ни граници, да направим и крачка напред в търсенето на обща миграционна и бежанска политика и да продължим с осъществяването на общия отбранителен съюз. Това са все теми, натоварени с големи очаквания - и по тях аз желая на България и на правителството на Борисов много успехи.

ДВ: В правителството на г-н Борисов участват „Обединените патриоти", които по този начин излизат и на европейската сцена. Виждате ли в това някакъв проблем?

Пьотеринг: Аз не съм привърженик нито на ляво-радикални, нито на дясно-радикални партии, не съм привърженик на екстремни течения, тъй че пожелавам на министър-председателя Борисов и занапред да държи юздите на тази партия, за да може да провежда и по-нататък своя проевропейски курс.

* Текстът е публикуван тук.

2 0


Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.