БСП започна война с ГЕРБ. Но дали може да я води докрай?

Публикувано: 15:50 | 3 ноември 2017
Автор: Красина Кръстева, ”Епицентър”
Сн.: YouTube
Красина Кръстева: БСП рискува кадрите й по места да бъдат попилени
Властта разполага с целия държавен ресурс да “рови“ срещу опозицията. А който “рови“, все нещо ще “изрови“. stat
Коментарът е публикуван в "Епицентър"

Чий е кметът на Батак? ГЕРБ казват – на БСП, БСП – беше наш, сега не е! Истина е, че Петър Паунов печели избори за БСП в община Батак поне от 2003 г. (за 1999 г. в интернет просто няма данни). И на последния вот през 2015 г. се явява от името на социалистите, така че по този критерий нещата са ясни.

А червените трябва да кажат кога и по какви причини са се разграничили от него, щом казват, че са се разграничили.

Вчера социалистите излязоха с декларация, в която предупреждават, че „с наближаване на местните избори, атаките срещу наши кметове ще се засилват“. Има защо да са разтревожени на „Позитано“ 20. Фронталната атака срещу ГЕРБ, която подеха с „Кумгейт“ в Хасково и подобни разкрития в цялата страна, разпали война, която една опозиция едва ли е в състояние да води докрай. А при война, както е известно от историята, малките крепости първи падат. На БСП не ѝ останаха големи крепости, на последните местни избори не взе нито един областен център. Сега от ГЕРБ явно са започнали да ровят около всеки червен кмет (по примера на червените депутати, които търсеха грехове на управляващите във всяка област по списък). Властта разполага с целия държавен ресурс да "рови" срещу опозицията. А който "рови", все нещо "ще изрови".

Това си е война. И както стана дума, в нея властта държи силните козове – да търси грехове и да ги намира, да посочва, да заклеймява. Властта има и неизмеримо по-голям медиен ресурс така, че когато иска нещо да отекне силно, то да отеква. Като случая в Батак. Когато иска да не отекне, да не отеква – като случая в Асеновград. Преди ден тихо прошумоля вестта, че прокуратурата е прекратила разследването срещу кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов, че всички повдигнати обвинения срещу него са прекратени. Защо? Защото няма достатъчно доказателства Караиванов да е извършил престъпления. Някой помни ли обаче как бе арестуван д-р Караиванов?! Ще припомня – с гръм и трясък при акция на ДАНС. Случаят не е единствен, просто човекът е от най-прясно оневинените.

Сега да се върнем на левицата. След Асеновград (чиито кмет е ляв, макар и не от БСП, а от АБВ), всеки червен кадър в страната „ще трепери“. Това са стотици кметове и общински съветници. И не само. Всеки бизнесмен, който е имал неблагоразумието да даде сто лева в кампания на левицата (не дай си боже, да е дал 400 лв. като брата на русенския депутат), е под заплахата да се окаже виновен за нещо. След години може да се разбере, че няма нищо, но репутацията е като нервните клетки, не се възстановява.

От ГЕРБ се разлютиха като Ахил срещу троянците и водени от библейското „който не е с нас, е против нас“, нямат намерение да спрат. Сесията на 49-ия конгрес на БСП миналата седмица и заклинанията, че "ГЕРБ са като организирана престъпна група", само им дадоха допълнително „гориво“. От тази война нищо добро няма да произтече. Едва ли средният гражданин ще остане с трайното впечатление, че се води борба с корупцията. Нещо по-лошо, впечатлението, което оставят подобни акции кара всеки "нормален" човек да бяга далеч от политиката.

Едва ли корумпираните на различни властови позиции ще намалеят. Едва ли по този начин БСП ще се докаже като единствена алтернатива на ГЕРБ. Напротив, рискува сериозно кадрите ѝ по места да бъдат така попилени, че на следващите парламентарни избори белокрили ангели да извади като претенденти за Народното събрание, да няма кой едно селско събрание да им организира.

За Корнелия Нинова като лидер на партията това е дважди опасно. Опасно е, ако от тази ситуация се роди вътрешнопартиен бунт и я свали. Но още по-опасно е, ако се окаже генерал без армия. Защото тя бе права, когато се обърна към делегатите на конгреса и каза – вие сте партията. Да, те са партията, но много голяма част от тези хора са общински съветници, чиновници в общините, чиновници в различни държавни служби, оцелели при три ГЕРБ-ерски правителства. Свободните интелектуалци и занимаващите се с частен бизнес са малцинство.

С други думи – от властта зависи дали ще получават заплата. А в момента властта е много люто настроена срещу тях. Но едва ли и ГЕРБ в резултат на тази война ще постигне това, което иска – да убеди хората, че е партията, която единствено знае как се управлява и единствена може да управлява, така че гласувайте за нас, каквито и да са изборите. ГЕРБ най-много да убедят и уличните кучета, че по-нетърпящи критика и по-злопаметни и отмъстителни във властта от тях няма.

Затова, ако БСП рискува страшно много, управляващата партия рискува всичко. Защото тя се надбягва с времето. Такова нещо като вечност във властта няма. При абсолютната монархия няма, камо ли при демократичната република. Колкото по-яростен е гневът на властта и колкото по-често пада „мечът“ й върху крехкия врат на опозицията, толкова повече играта ще изглежда като битка на Голиат с Давид. Ясно е тя как свърши.
35 11


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Беше ли вотът на недоверие подплътен със сериозни мотиви


Корнелия Нинова
председател на БСП
Цвета Караянчева
председател на Народното събрание
61%
гласували: 66
39%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

25 януари 2018

Не мина исканият от БСП вот на недоверие към правителството. „За“ гласуваха 103 народни представители, „против“ – 131, „въздържал се“ - 0.


Западът не отчете манталитета на руснаците, сплоти ги

Постоянно обновявайки резултатите от вчерашните президентски избори, всички руски вестници тази сутрин обръщат внимание на един най-съществен според тях факт.