Путин и войната

Публикувано: 14:21 | 2 март 2018
Автор: Дмитрий Ремизов/Росбалт
Сн.: БТА
Владимир Путин акцентира на въоръженията и отбраната
Кулминационната част от обръщението на руския президент към Федералното събрание бе посветена на най-новите разработки в сферата на стратегическите оръжия. stat

Първата част - социално-икономическата, съдържаше условни цели за предстоящите шест години, например двойно да бъде намалена бедността в страната.

Росбалт помоли експерти да коментират посланието като цяло и да обяснят защо държавният глава явно акцентира върху теми, засягащи въоръженията и отбранително-промишления комплекс.

Игор Бунин, президент на Центъра за политически технологии:


"Посланието на Владимир Путин бе адресирано на първо място до жителите на Русия.
Хората в Русия имат три мечти. Първата е, че сме най-силни от всички. Ние сме мирна нация, то се знае, но притежаваме много силно отбранително съзнание.

Второ, занапред ще живеем по-добре. Тази част от посланието визира бедните, пенсионерите и т. н.

Трето, като държава ще бъдем високотехнологична сила - според съвременните изисквания. Тук вече обръщението е насочено към средната класа, интелигенцията, хората на техническите науки. Макар да сме "най-силни", техническите специалисти разбират, че не искаме да изоставаме от Запада.

С други думи, посланието бе обръщение към жителите на Русия, но съдържаше и мек намек към Европа: гледайте да не сгрешите, защото ако се опитате да ни правите спънки, имаме такива и такива оръжия за всеки случай. И е по-добре да се разберем. Това не бе предложение към Съединените щати, защото с тях е много трудно да се разбереш, а именно към Европа - с оглед да преговаряме."

Дмитрий Пучкин, политолог:


"Първата част от посланието - за икономическата политика, е адресирана до хората в Русия, но тези проблеми видимо не бяха много интересни за президента: не видях в очите му плам. Владимир Путин даде много обещания, но не обясни механизмите за изпълнението им. В по-раншните послания чувахме ритуални фрази, че ще бъдат приети закони и подписани укази, но сега и това го нямаше. Колкото до втората, външнополитическата част от посланието, тя бе адресирана според мен по равно и до чуждите страни, и до жителите на Русия.

Как ще се възприеме това? На Запад броят на хората с добри чувства към страната ни бездруго рязко е намалял, а сега ще се свие до минимум. Изречените страхотии ще подразнят доста силно мнозина в цял свят. Може да упрекват САЩ за какво ли не, но след Роналд Рейгън вече 30 години никой американски лидер не е правил такива войнствени изявления.

Същевременно днес няма повод за толкова агресивна риторика, освен желанието да мобилизираш електората си, защото ситуацията в света е доста стабилна. Струваше ли си? Със закани не можеш да сплашиш когото и да било в днешния свят, а колкото до електората у нас, това е нож с две остриета.
Голяма част от хората не се интересуват от нови видове оръжия - от четири години насам външната политика се измества все повече в периферията на общественото внимание, а същата тенденция впрочем виждаме и в САЩ.

През първото десетилетие от века в Кремъл намери огромен отзвук книгата на известния бизнесмен Михаил Юриев, озаглавена "Третата империя". Там и днес я имат едва ли не за настолна. Книгата рисува една антиутопия: между Русия и Америка избухват различни локални конфликти, в Близкия изток започва война. Америка нанася удар по Русия, но Москва има тайно оръжие и американските ракети не стигат до наша територия.

А Русия нанася унищожителен удар по САЩ и поробва целия свят. Това произведение май прекалено силно е повлияло умовете на някои хора. Но само в книгата руският "ответен удар" бе подплатен със забележителен стопански напредък, бурен растеж на икономиката и благосъстоянието. В днешно време такива предпоставки няма, а самият автор е емигрирал в САЩ."

Григорий Голосов, доцент от Европейския университет в Санкт Петербург, доктор на политическите науки:

"За руската аудитория първата част от посланието бе скучна - това личеше дори от реакцията на присъстващите в залата. Там естествено присъстваха необходимите елементи на хвалба, подчертаваха се собствените заслуги. Но откроим ли някакво разумно съдържание, виждаме програма за либерализация на икономиката като цяло - усеща се, че в подготовката на текста е участвал либералният икономически блок в правителството.

От предизборна гледна точка темата не е много печеливша. Съответно, за да бъде "закръглено" общото впечатление, за да се мобилизират допълнително провластовите избиратели, за финал бе необходима една висока нота - заплахи към Запада. Владимир Путин приключи нещата точно така, и то с голямо удоволствие. Усещаше се, че тъкмо това го увлича истински, а не икономиката или социалните проблеми. Той говори наистина разпалено. Съчетавайки в случая полезното с приятното.

Путин адресираше заплахите си към Запада, на първо място към САЩ, и това в краткосрочен контекст е разбираемо. Днес руските власти имат големи опасения, че Съединените щати ще минат най-накрая към някакви активни действия, и изявленията на Тръмп дават известни основания да предполагаме, че тези опасения не са безпочвени. От друга страна това не е много предвидливо.

Путин естествено разбира, че без договорености със Запада не ще може да реши множество проблеми, по-специално сирийския. Но тук според мен той малко се изсили. Знае се, че някои теми предизвикват у Путин повишена емоционална реакция и в подобни случаи самоконтролът му донякъде отказва. Разбира се, той прекали със заплахите - и това безспорно ще се приеме негативно от Запада. Никой не се плаши особено от тези закани, но със сигурност се формира едно отношение към Русия."

Александър Храмчихин, зам.-директор на Института за политически и военен анализ:

"Ако оценим обективно 18-годишното управление на Владимир Путин, всичките му реални успехи са свързани единствено с военно-силовата съставка. Съвсем логично е той предизборно да рекламира тъкмо нея. В другите области няма какво да покаже пред хората.

Затова днешното послание е предназначено на първо място за руската аудитория, но в известна степен и за тази в чужбина, защото въоръжените сили поначало имат за цел външния противник."

*Превод: БТА
0 1


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Кой е спасил българските евреи?


Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия
Екатерина Захариева, министър на външните работи на България
23%
гласували: 562
77%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

19 март 2018 г.

Над 55 млн. руснаци гласуваха за действащия президент Владимир Путин на изборите в Русия на 18 март. Той печели 4-и мандат със 76,67% от гласовете.


Намали ли акцията на Зукърбърг натиска върху Фейсбук?

Може ли медийната акция на Марк Зукърбърг да намали натиска върху Фейсбук?