”Искаме Русия без Путин!”

Публикувано: 13:56 | 30 януари 2018
Автор: Миодраг Сорич, DW*
Сн.: БТА
Руският опозиционен лидер Алексей Навални организира пореден протест срещу Путин в Русия
В неделя хиляди руснаци излязоха на протести по улиците на страната. Те скандираха: "Русия без Путин!" и настояха за честни избори. stat
Организаторът на протестите Алексей Навални бе арестуван още на обяд.

"Гражданки и граждани, моля, освободете пътя. Пречите на пешеходците." Гласът на полицая прозвучава през няколко минути от високоговорителите на площад "Пушкин" в центъра на Москва.

Само че участниците в неразрешената от властите демонстрация игнорират силите на реда. Демонстриращите са близо две хиляди, повечето от тях - млади хора.

Вместо да послушат полицаите, те скандират лозунги като "Русия без Путин!" и "Русия ще бъде свободна".

Един от тях е Василий - той не се представя с истинското си име, тъй като се бои от репресии.

"От 18 години ни управлява все същият президент. Стига вече!", ядосва се той. "Искаме алтернатива на днешните управляващи и настояваме за свобода на словото", добавя една жена до Василий.

И един млад мъж, облечен в дебело черно палто, е възмутен. "Сегашните президентски избори са нещо като театър", казва той.

А едно 14-годишно момиче, дошло на демонстрацията заедно със своя приятелка, добавя: "Един силен президент не би се страхувал от провеждането на свободни избори. Искам в моята страна нещата да се случват честно и според закона."

Според младата рускиня, днес Кремъл забранява на хората да гласуват за кандидата, за когото всъщност искат да гласуват много от руснаците.

Тя има предвид Алексей Навални, който всъщност трябваше да води неделните протести. Той обаче е арестуван светкавично на улицата - малко след като излиза от дома си в Москва. Научили за това, протестиращите на площад "Пушкин" са обзети от неудържим гняв. Те започват да сипят обиди срещу президента Владимир Путин.

Един от от тях нарича Путин "престъпник, който управлява Русия заедно с приятелите си от тайните служби". Хората около него кимат, съгласявайки се с думите му. Изведнъж някой се провиква "Забастовка!", което означава нещо като "стачка", "протест", "бойкот на изборите".

Протести из цялата страна

Протестиращите отново потеглят. А полицаите се въздържат от намеса. Редица телевизионни екипи отразяват демонстрацията. А тя е само една от многото, провели се в неделя в Русия.

Из цялата страна имаше протести в подкрепа на 41-годишния Алексей Навални. Той беше призовал за бойкот на предстоящите президентски избори, след като властите му забраниха да участва във вота - поради неоснователни причини.

Докато властите в повечето руски градове позволиха протестите, в Санкт Петербург и Москва те бяха изрично забранени. Въпреки това обаче и там демонстрантите излязоха по улиците.

Само до ранните вечерни часове в Русия са били арестувани общо 185 протестиращи, като единият от тях е самият Алексей Навални. До края на деня броят на арестуваните най-вероятно е нараснал още.

* Текстът е публикуван тук.

0 3


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Кой е спасил българските евреи?


Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия
Екатерина Захариева, министър на външните работи на България
22%
гласували: 491
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 март 2017

Руският опозиционер Алексей Навални е осъден за организиране на протест.


Активизира се Източният маршрут на мигрантите

Миграционната криза в Европа продължава, независимо от намаляването на миграционните потоци от Северна Африка, Близкия Изток и Азия през 2017 г.