Рискови фактори за руската икономика през новата година

Публикувано: 12:02 | 4 януари 2018
Автор: Взгляд*
Сн.: Shutterstock
За Русия не се очакват сериозни трусове през 2018 г. в макроикономическо отнощение
Пред Русия се очертава още една година на стабилност и икономически растеж. stat
Петрол по 80-100 долара за барел - това е по-скоро фантастика, но и цена от 60-70 долара ще е съвсем комфортна за руския бюджет.

Същевременно Централната банка ще прави заемите още по-достъпни, насърчавайки бизнеса да инвестира, а населението - да консумира.

Ще остане стабилна ситуацията на валутния пазар, но има и доста подводни камъни.

Ако стане реалност макар и един от рисковите сценарии за 2018 г., това може да постави под въпрос всички очаквани позитиви.

Първата неприятност за Русия може да дойде още през февруари - обещаните нови американски санкции срещу руските федерални заемни облигации може да свалят курса на рублата с 10-15 на сто, смятат експерти на брокерската къща "Алпари".

В най-лошия случай Москва може дори да наложи мораториум върху изплащането на външни дългове към страни, които не смята за приятелски, а Западът като ответна мярка - да замрази руските валутни резерви. Друга "отвъдокеанска опасност" за Русия е федералната резервна система

на САЩ да затегне твърде рязко монетарната си политика - това ще подкрепи интереса към долара и ще отслаби руската рубла.

Още един риск е фондовият пазар в САЩ да се срине примерно заради импийчмънт на президента Доналд Тръмп или друга "история, силно негативна в политически смисъл".

Тогава може да последва срив на петролните цени, девалвация на рублата, поевтиняване на акциите на руските фирми.

Вредна за руската икономика ще бъде и евентуална ескалация на конфликта в Източна Украйна до степен на пълноценна война, което може да стане около президентските избори в Русия през март или по време на световното по футбол през лятото.

Освен това руската победа над тероризма в Сирия може да активизира тероризма в други региони от света, включително в бившите съветски републики от Средна Азия.

Ако обаче не се случат сериозни трусове, както стана миналата година, руската икономика ще продължи успешното си развитие.

* Превод за БТА на Андрей Шарков.

2 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Кой е спасил българските евреи?


Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия
Екатерина Захариева, министър на външните работи на България
20%
гласували: 437
80%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 март 2017

Руският опозиционер Алексей Навални е осъден за организиране на протест.


Има ли шанс за Македония?

Македонският президент Георге Иванов очаква България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.