Москва и Рияд поемат курс към сближаване

Публикувано: 14:41 | 2 октомври 2017
Автор: Константин Дударев, ”Независимая газета”
Сн.: БТА
Саудитският крал Салман на преден план и принц Мохамед бин Салман
За началото на октомври е насрочено посещение на крал Салман в Русия. stat
Това ще е първата визита, която прави у нас глава на управляващата Саудитска династия в цялата история на двете държави.

Крал Салман ще посети Русия в отговор на първата в историята официална визита в Саудитска Арабия на президента Владимир Путин през февруари 2007 г. Той покани тогавашния саудитски монарх Абдула да му гостува в Москва. Последвалото позитивно развитие на двустранните отношения обаче прекъсна през 2011 г. заради конфликта в Сирия, в който страните ни заеха срещуположни позиции.

Идването на власт на крал Салман през януари 2015 г. и разговорът на сина му, тогава втори престолонаследник, Мохамед бин Салман, с руския лидер в Санкт Петербург през юни с. г. сложиха край на четиригодишната липса на каквито и да било отношения. Постигнатите договорености бяха възприети като позитивен отговор на кралството след нееднократните призиви на Русия за развитие на икономическо и инвестиционно сътрудничество със Саудитска Арабия независимо от външнополитическите разногласия. На споменатата среща Путин отправи и покана към крал Салман да посети Русия, която бе приета. И след това обаче визитата неведнъж бе отлагана - най-вече поради недостиг на доверие и благоприятна атмосфера в двустранните отношения на фона на противопоставянето в Сирия.

Какво обуславя възможността за посещение в сегашния момент? Със сигурност преломът на ситуацията в Сирия, където правителствената армия с участието на руските въздушнокосмически сили постигна стратегическа победа над "Ислямска държава" и освободи от терористи 85 на сто от територията на страната. По време на посещението в Рияд от 10 и 11 септември на руския външен министър Сергей Лавров, който преговаря със саудитския си колега Адел бин Ахмед ал Джубейр, последният отбеляза, че целите на Саудитска Арабия и на Русия съвпадат не само в Сирия, но също така в Ирак, Йемен и Либия, а и в борбата с тероризма като цяло. Руският министър констатира, че не съществуват "неразрешими разногласия" между двете страни.

Решаващият принос на Русия в борбата срещу ИД забележимо повиши авторитета на Москва в региона, включително в Саудитска Арабия. По данни от скорошно допитване младите хора, преобладаващи сред жителите на кралството, смятат Русия за негов основен съюзник на световната арена. Симпатиите към Русия в сравнение с 2016 г. са нараснали с 12 процента - от 9 на 21 на сто, докато делът на посочилите за главен съюзник САЩ се е свил с 8 на сто - от 25 на 17 процента.
Сближаването с Русия укрепва позициите на самата Саудитска Арабия в региона и отваря нови възможности за взаимодействие между двете страни по пътя към възстановяване на стабилността в Близкия изток. Военната мощ на Русия и добрите й отношения с повечето страни от региона може да станат катализатор на позитивни процеси.

Важна роля в сближаването между Москва и Рияд играе икономическият фактор. Интересът да се постигнат приемливи цени на петрола (и Русия, и Саудитска Арабия бяха изправени пред трудно предизвикателство в икономиката) ги мотивира да преодолеят разногласията; през декември 2016 г. те се споразумяха за сътрудничество с цел ограничаване на петролните добиви.

Взаимното разбирателство в тази сфера доведе до изграждане на конструктивен диалог между шефовете на двете енергийни ведомства - Александър Новак и Халед бин Абдул Азиз ал Фалих, които се разбраха и занапред "да правят всичко възможно" за стабилизиране на цените. Общ език намериха и шефовете на "Роснефт" и на "Сауди Арамко" - Игор Сечин и Амин Насер. Резултатът бе сключване на безпрецедентно споразумение за сътрудничество на пазара на азиатските страни като Индия, Индонезия и други.

Петролните среди следят внимателно развитието на руско-саудитското сътрудничество. Експерти допускат, че руски компании ще бъдат поканени да осъществяват мегапроекти в Судитска Арабия, а "Сауди Арамко" ще участва в разработката на арктически проекти в Русия.

Начало на "нова глава в историята на петрола" - така окачестви руско-саудитския диалог генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо. А политиците в страните от Персийския залив, както съобщи Ройтерс, заговориха дори, че се формира "ос на любовта" между Москва и Рияд.

Едва ли е уместно да опишем с толкова романтичен термин отношенията между държави, намирали се дълго време от различни страни на барикадите и все още запазили различни становища по редица въпроси. Става дума по-скоро за прагматично тълкуване на националните интереси, при положение че целият ход на събитията в региона и в света тласка Русия и Саудитска Арабия към взаимноизгодно партньорство в решаването на вътрешни и международни задачи.

Същевременно сближаването с Русия не означава Рияд да се откаже от сътрудничеството със САЩ. Визитата на краля в Русия едва ли случайно бе анонсирана успоредно с друго съобщение - че в началото на идната година заминава за Вашингтон. Но за разлика от времената на Студената война, когато Вашингтон определяше външнополитическия курс на Саудитска Арабия, днес Рияд смята сам да гради отношения с външния свят въз основа на собствените си национални интереси. А Русия с ефективната си военна мощ, растящото влияние в Близкия изток и на петролния пазар, челните си технологии в петролногазовата и ядрената енергетика, космоса, отбранително-промишления комплекс и други области е доста привлекателен партньор за Саудитска Арабия.

Това потвърди наскоро при посещение в Москва и кралският министър на културата и информацията Авад бин Салих ал Авад. Той заяви, че правителството на Саудитска Арабия е подготвило комплексен план за развитие на двустранните отношения с Русия във всички сфери, и изтъкна, че в Саудитска Арабия разглеждат предстоящата кралска визита като "историческо събитие, което се очаква "да увенчае с корона" динамичното развитие на отношенията помежду ни".

Превод Андрей Шарков, БТА
6 0


Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 март 2017

Руският опозиционер Алексей Навални е осъден за организиране на протест.


Мадрид ще суспендира автономията на Каталуния

Испанското правителство ще задейства процеса за поемане на контрол върху Каталуния. Лидерът на Каталуния обяви, че ще бъде обявена пълна независимост.