Москва и Рияд поемат курс към сближаване

Публикувано: 14:41 | 2 октомври 2017
Автор: Константин Дударев, ”Независимая газета”
Сн.: БТА
Саудитският крал Салман на преден план и принц Мохамед бин Салман
За началото на октомври е насрочено посещение на крал Салман в Русия. stat
Това ще е първата визита, която прави у нас глава на управляващата Саудитска династия в цялата история на двете държави.

Крал Салман ще посети Русия в отговор на първата в историята официална визита в Саудитска Арабия на президента Владимир Путин през февруари 2007 г. Той покани тогавашния саудитски монарх Абдула да му гостува в Москва. Последвалото позитивно развитие на двустранните отношения обаче прекъсна през 2011 г. заради конфликта в Сирия, в който страните ни заеха срещуположни позиции.

Идването на власт на крал Салман през януари 2015 г. и разговорът на сина му, тогава втори престолонаследник, Мохамед бин Салман, с руския лидер в Санкт Петербург през юни с. г. сложиха край на четиригодишната липса на каквито и да било отношения. Постигнатите договорености бяха възприети като позитивен отговор на кралството след нееднократните призиви на Русия за развитие на икономическо и инвестиционно сътрудничество със Саудитска Арабия независимо от външнополитическите разногласия. На споменатата среща Путин отправи и покана към крал Салман да посети Русия, която бе приета. И след това обаче визитата неведнъж бе отлагана - най-вече поради недостиг на доверие и благоприятна атмосфера в двустранните отношения на фона на противопоставянето в Сирия.

Какво обуславя възможността за посещение в сегашния момент? Със сигурност преломът на ситуацията в Сирия, където правителствената армия с участието на руските въздушнокосмически сили постигна стратегическа победа над "Ислямска държава" и освободи от терористи 85 на сто от територията на страната. По време на посещението в Рияд от 10 и 11 септември на руския външен министър Сергей Лавров, който преговаря със саудитския си колега Адел бин Ахмед ал Джубейр, последният отбеляза, че целите на Саудитска Арабия и на Русия съвпадат не само в Сирия, но също така в Ирак, Йемен и Либия, а и в борбата с тероризма като цяло. Руският министър констатира, че не съществуват "неразрешими разногласия" между двете страни.

Решаващият принос на Русия в борбата срещу ИД забележимо повиши авторитета на Москва в региона, включително в Саудитска Арабия. По данни от скорошно допитване младите хора, преобладаващи сред жителите на кралството, смятат Русия за негов основен съюзник на световната арена. Симпатиите към Русия в сравнение с 2016 г. са нараснали с 12 процента - от 9 на 21 на сто, докато делът на посочилите за главен съюзник САЩ се е свил с 8 на сто - от 25 на 17 процента.
Сближаването с Русия укрепва позициите на самата Саудитска Арабия в региона и отваря нови възможности за взаимодействие между двете страни по пътя към възстановяване на стабилността в Близкия изток. Военната мощ на Русия и добрите й отношения с повечето страни от региона може да станат катализатор на позитивни процеси.

Важна роля в сближаването между Москва и Рияд играе икономическият фактор. Интересът да се постигнат приемливи цени на петрола (и Русия, и Саудитска Арабия бяха изправени пред трудно предизвикателство в икономиката) ги мотивира да преодолеят разногласията; през декември 2016 г. те се споразумяха за сътрудничество с цел ограничаване на петролните добиви.

Взаимното разбирателство в тази сфера доведе до изграждане на конструктивен диалог между шефовете на двете енергийни ведомства - Александър Новак и Халед бин Абдул Азиз ал Фалих, които се разбраха и занапред "да правят всичко възможно" за стабилизиране на цените. Общ език намериха и шефовете на "Роснефт" и на "Сауди Арамко" - Игор Сечин и Амин Насер. Резултатът бе сключване на безпрецедентно споразумение за сътрудничество на пазара на азиатските страни като Индия, Индонезия и други.

Петролните среди следят внимателно развитието на руско-саудитското сътрудничество. Експерти допускат, че руски компании ще бъдат поканени да осъществяват мегапроекти в Судитска Арабия, а "Сауди Арамко" ще участва в разработката на арктически проекти в Русия.

Начало на "нова глава в историята на петрола" - така окачестви руско-саудитския диалог генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо. А политиците в страните от Персийския залив, както съобщи Ройтерс, заговориха дори, че се формира "ос на любовта" между Москва и Рияд.

Едва ли е уместно да опишем с толкова романтичен термин отношенията между държави, намирали се дълго време от различни страни на барикадите и все още запазили различни становища по редица въпроси. Става дума по-скоро за прагматично тълкуване на националните интереси, при положение че целият ход на събитията в региона и в света тласка Русия и Саудитска Арабия към взаимноизгодно партньорство в решаването на вътрешни и международни задачи.

Същевременно сближаването с Русия не означава Рияд да се откаже от сътрудничеството със САЩ. Визитата на краля в Русия едва ли случайно бе анонсирана успоредно с друго съобщение - че в началото на идната година заминава за Вашингтон. Но за разлика от времената на Студената война, когато Вашингтон определяше външнополитическия курс на Саудитска Арабия, днес Рияд смята сам да гради отношения с външния свят въз основа на собствените си национални интереси. А Русия с ефективната си военна мощ, растящото влияние в Близкия изток и на петролния пазар, челните си технологии в петролногазовата и ядрената енергетика, космоса, отбранително-промишления комплекс и други области е доста привлекателен партньор за Саудитска Арабия.

Това потвърди наскоро при посещение в Москва и кралският министър на културата и информацията Авад бин Салих ал Авад. Той заяви, че правителството на Саудитска Арабия е подготвило комплексен план за развитие на двустранните отношения с Русия във всички сфери, и изтъкна, че в Саудитска Арабия разглеждат предстоящата кралска визита като "историческо събитие, което се очаква "да увенчае с корона" динамичното развитие на отношенията помежду ни".

Превод Андрей Шарков, БТА
6 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Кой е спасил българските евреи?


Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия
Екатерина Захариева, министър на външните работи на България
21%
гласували: 449
79%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 март 2017

Руският опозиционер Алексей Навални е осъден за организиране на протест.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.