Виден опозиционер се завръща в руската политика

Публикувано: 11:58 | 8 август 2017
Автор: ”Независимая газета”*
Сн.: Shutterstock
Сергей Удалцов на форум на опозиционни активисти в московския район Химки
След четири и половина години зад решетките излиза на свобода Сергей Удалцов, смятан преди време за един от лидерите на протестното движение в Русия. stat
Още на другия ден той "ще разкаже цялата истина по делото за Блатния площад", за положението в руските затвори и ще коментира перспективите пред опозицията в Русия, каза съпругата на политика Анастасия.

През юли 2014 г. Удалцов и съратникът му Леонид Развозжаев бяха осъдени на лишаване от свобода по обвинение в подстрекателство във връзка с масовите бунтове срещу Владимир Путин в руската столица на 6 май 2012 година, в навечерието на встъпването на държавния глава в третия му президентски мандат.

Щом Удалцов ще говори пред журналисти практически веднага след като излезе на свобода, значи разчита на триумфално завръщане в руската политика. Още повече че бе арестуван в самия разгар на дейността си - след протестите от 2011-2012 г. 

На пресконференцията ще се говори и за друг опозиционер - Алексей Навални.

От думите на Удалцов ще разберем дали отново ще се включи в радикалната опозиция или ще избере някой терен, подконтролен на Кремъл.

Вторият вариант е по-вероятен, смята Николай Кавказски, активист на организацията Ляво социалистическо действие.

"Лявото движение в Русия сега е в упадък, разцепено по въпросите за Украйна, отношението към ЛГБТ и национализма. Заради днешната си позиция Удалцов едва ли ще може да сътрудничи с левите демократи", прогнозира той.

Иля Пономарьов, бивш депутат - единственият, гласувал срещу анексирането на Крим от Русия през 2014 г., предсказва добро политическо бъдеще на своя съратник.

Според него Удалцов трябва първо да поднови отношенията си с левите сдружения в Русия, после да открие проект, въз основа на който да се развива Левият фронт. По думите на Пономарьов за целта не са достатъчни преки действия, за каквито призовавал Удалцов преди.

"При всяко положение никой от нас няма да скучае", уверява той.

За властите в Русия ще е изгодно Удалцов да мине в някой системен коловоз, смята аналитикът Николай Миронов. Според него опозиционерът предстои да избере между два пътя в политиката - "или включен в системата, безопасен и мъртъв. Или извън системата, опасен, но жив".

* Превод за БТА на Андрей Шарков
0 1


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Кой е спасил българските евреи?


Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия
Екатерина Захариева, министър на външните работи на България
21%
гласували: 449
79%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 март 2017

Руският опозиционер Алексей Навални е осъден за организиране на протест.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.