Гутериш си назначи за заместник в ООН стар съветски кадър

Публикувано: 14:13 | 22 юни 2017
Автор: Андрей Резчиков, ”Взгляд”*
Сн.: БТА
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш вече щи има заместник от Русия
За първи път от съветските времена генералният секретар на ООН Антониу Гутериш си назначи заместник от Москва, който оглави новото конратерористично бюро. stat
Москва постигна голям дипломатически успех - за първи път от разпадането на СССР неин дипломат стана зам.-генерален секретар на ООН, като оглави новото конратерористично бюро.

Това е Владимир Воронков, бивш преводач на Брежнев и Черненко.

Така ООН призна не само нарастващия престиж на Русия на световната арена, но и приноса на страната ни в реалната борба с тероризма.

Вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш назначи за свой заместник представител на Русия - 64-годишния Владимир Воронков. Същевременно Воронков ще оглави бюрото за борба с тероризма, създадено едва преди седмица с резолюция 71/291 на Общото събрание.

"Според мен имаме проблеми с координацията между 38-те структури, в рамките на ООН се занимават с въпросите на контратероризма. Естествено трябва да имаме една специална служба с едно отговорно лице и това длъжностно лице ще бъде назначено тази седмица", заяви Гутериш, цитиран от Интерфакс.

"Най-напред искам да поздравя ООН за този избор: Владимир Воронков е уникален специалист, страхотен човек. А на самия Владимир Иванович искам да пожелая успех и всичко най-добро, още повече че днес има рожден ден", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Воронков ще стане първият представител на Русия на толкова висок пост в системата на ООН, макар че по времето на Съветския съюз генералният секретар на организацията винаги имаше заместник от Москва.

Сега сред 11-те заместници на Гутериш има представители на всички страни постоянни членки на Съвета за сигурност, освен Русия - САЩ, Китай, Великобритания и Франция.

Създаването на новия орган беше предложено през февруари от самия Гутериш.

"Ето предварителното ми предложение: работната група за реализирането на Глобалната антитерористична стратегия и Центърът на ООН по въпросите на борбата с тероризма да се отделят от Департамента по политическите въпроси и да се създаде ново Бюро за борбата с тероризма", каза той пред Общото събрание на ООН.

Новият орган ще осигурява необходимата координация в антитерора между отделните страни, ще мобилизира съответните ресурси и ще гарантира прозрачност в дейността на ООН, насочена срещу тероризма, посочи Гутериш.

Бившият съветски и руски дипломат Александър Белоногов, посланик на Съветския съюз в ООН през периода 1986-1990 г., приветства решението на генералния секретар.

"Не е тайна, че Русия от години вече поставя въпроса сред заместниците на генералния да се нареди и неин представител. Останахме единствената държава - постоянна членка на Съвета за сигурност, която няма пост на заместник", каза Белоногов пред "Взгляд". Той припомни, че в съветско време представители на страната десетилетия наред са били зам.-генерални секретари, "но през руския период всичко това рухна".

"Освен това назначаването на един толкова висок пост е значимо именно защото борбата с международния терор добива особена важност", отбеляза Белоногов.

За възможното назначение на Воронков в централата на ООН по-рано бяха съобщили източници, които разказаха за срещата на Гутериш с руския постоянен представител в международните организации във Виена.

"Борбата с тероризма е един от проблемите, по които мнозинството от страните могат да работят заедно с Русия", заяви пред Ройтерс високопоставен западен дипломат. При това той призна, че Западът и Русия имат различни гледища по въпроса "какво се смята за тероризъм".

Дипломатът призна също, че "руснаците са недостатъчно представени в ООН на най-високо равнище".

"Заместник-генералният секретар в ООН ще може да демонстрира стратегическо лидерство в борбата с тероризма. Той ще участва във вземането на решения в ООН", съобщи вчера представител на световната организация, като изтъкна, че Воронков има зад гърба си над 30-годишен опит от работата си във външното министерство.

Руският представител владее английски и полски език.

Както припомня "Комерсант", през 1975 г. бъдещият дипломат е завършил история в Московския държавен университет. Кариерата си започва като преводач, работи на най-високо равнище - превеждал е за генералните секретари на ЦК на КПСС Леонид Брежнев и Константин Черненко.

От 1989 г. работи в системата на руското външно министерство. Имаше слухове, че Москва е предлагала за поста своя посланик в САЩ Сергей Кисляк и зам.-министъра на външните работи Генадий Гатилов.

Президентът на Центъра за стратегически комуникации Дмитрий Абзалов не изключва възможността като кандидат за тази длъжност наистина да е бил разглеждан Кисляк, но вероятно е бил преценен като неподходящ, понеже е можел да стане "сериозен дразнител" за САЩ и за него би било "по-трудно да намери общ език с европейците".

По принцип обаче според Абзалов подобен орган в ООН е трябвало да бъде създаден още преди десет години.

"Ние сме единствената страна, която целенасочено и последователно се бори с тероризма, и то доста успешно. Сирия е пряко потвърждение за това", каза той пред "Взгляд".

Политологът е сигурен, че Воронков няма да има сериозни проблеми в отношенията с колегите си въпреки разликата в отношението към някои терористични движения.

Според него основната му задача ще бъде борбата с международния, а не с локалния тероризъм, сиреч с общопризнати терористични организации - такива като "Ислямска държава", "Джебхат ан Нусра" и "Боко харам".

"Интересът на основните играчи от антитерористична борба в чист вид, без политизиране, е много голям", твърди експертът.

* Оригиналното заглавие на текста е: "За първи път от съветските времена генералният секретар на ООН си назначи заместник от Москва "

Превод за БТА на Андрей Шарков.
32 14


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Кой е спасил българските евреи?


Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия
Екатерина Захариева, министър на външните работи на България
21%
гласували: 447
79%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 март 2017

Руският опозиционер Алексей Навални е осъден за организиране на протест.


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.