Грешката на Навални

Публикувано: 16:17 | 13 юни 2017
Автор: Юрий Решето/DW*
Сн.: БТА
Властите демонстрираха прекалена твърдост, но пък Навални си позволи една напълно излишна провокация
При демонстрациите в Русия бяха арестувани над 700 души. Задържан бе и Алексей Навални. Това би могло да сложи край на неговото протестно движение. stat
Вина обаче има и той самият.

Млад мъж в южноруския Новоросийск е пребит жестоко, докато подавал заявление в общината за провеждане за опозиционен митинг. Въпросният младеж е фен на Алексей Навални, водача на руската опозиция. На хиляди километри от там - в Иркутск, Сибир - друг млад мъж е малтретиран зверски. "Вината" му: син е на бизнесмен, който предоставил свое помещение за предизборен щаб на движението на Навални.

Хиляди студенти в цяла Русия получават тези дни заплашителни писма от официалните власти. С тях младите хора са предупреждавани да не се включват в протестите, организирани от Навални. Аргументът: тези протести били провокация.

И накрая това: 10-годишно момче рецитира Шекспир на улица "Арбат" в центъра на Москва, което безкрайно изнервя полицаите. Накрая те решават да го отведат в полицейския участък. Не става ясно дали въпросното дете също е фен на Алексей Навални или дори дали въобще знае кой е Навални. Случаят обаче занимава от няколко дни цяла Русия.

Битката може бързо да приключи


Тези примери показват колко изнервени са руските власти. И колкото повече наближават президентските избори, толкова по-изнервени ще стават и те. С измислени закони хора биват хвърляни в затвора заради постинги в социалните мрежи. Пълен абсурд от гледна точка на правозащитницитие. Съмнително от гледна точка на властите.

Който иска да продължи борбата, трябва да е много предпазлив. Иначе битката може много бързо да приключи. Знае го всеки жител на днешна Русия. Алексей Навални също живее в Русия. И въпреки това той рискува. Но може и да загуби - много по-рано, отколкото е предполагал.

Последните протести в Москва бяха съгласувани с властите. Издаденото разрешение граничеше с чудо. Включително защото демонстрацията трябваше да се проведе на най-големия празник - Деня на Русия. Вярно - не на Червения площад, но все пак на известно място в центъра на руската столица - на булевард "Андрей Сахаров".

Ненужната провокация на Навални

В късния следобед Алексей Навални обаче напълно неочаквано призовава привържениците си да се съберат на друго място - на улица "Тверская", където трябва да се проведат и тържествата за Деня на Русия, т.е. в тила на "врага", ако така ви звучи по-добре. А това бе възприето от властите като чиста провокация. Навални беше предупреден, но той не се отказа и попадна в затвора. Заедно с него бяха задържани над 700 негови сънародници, последвали призива му. Всички те са млади хора - студенти и ученици. Много от тях скоро ще бъдат отново на свобода. Но не всички.

Да, властите демонстрираха прекалена твърдост, но пък Навални си позволи една напълно излишна провокация - на един много специален ден и на едно много специално място. А това може да се окаже лебедовата песен на протестното движение на Навални, което той сам създаде и което май набираше все по-голяма скорост. Защото сега него просто го няма. Харизматичният опозиционен водач е зад решетките.

Ако това действително доведе до края на движението на Навални, очевидно кълновете на демокрацията в Русия няма да избуят. И играта бързо ще приключи. А това би било много жалко.

*Текстът е публикуван тук >>

4 21


Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 март 2017

Руският опозиционер Алексей Навални е осъден за организиране на протест.


ЕС ще отреже от помощта за Турция

Лидерите от Европейския съюз са поискали Европейската комисия да проучи въпроса за съкращаване на предприсъединителната помощ за Анкара по "отговорен начин".