Какво действително получи Ердоган от Путин?

Публикувано: 14:06 | 9 май 2017
Автор: Семих Идиз/”Хюриет дейли нюз”*
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган
Президентът Реджеп Тайип Ердоган е доволен от резултатите на срещата си с руския президент Владимир Путин в руския курорт Сочи миналата седмица. stat
След разговорите си с Ердоган Путин обяви, че отношенията между двете страни са "напълно поправени". Той визираше стремглавото спускане, по което поеха двустранните връзки след свалянето на руски изтребител през ноември 2015 г.

Двете теми, които, както се съобщава, са доминирали на разговорите в Сочи, са били Сирия и икономиката. Дали Ердоган е получил каквото е искал в икономически план е въпрос за отделен материал. Изглежда обаче, че няма да има автоматично премахване на всички ограничения, наложени на Турция след свалянето на руския бомбардировач. С други думи, все още има работа, която да се свърши.

Що се отнася до Сирия картината е по-неясна. Ердоган например каза, че е представил снимки, на които се виждат руски военни в Северна Сирия заедно с кюрдски бойци от Силите за защита на народа (СЗН), смятани от Анкара за терористична организация.

По-късно Ердоган каза пред репортери, че Путин е обещал да проучи въпроса. Какво значи това не е ясно. Нямаме нищо от руска страна, което да изяснява въпроса. От всичко известно няма нищо странно в това, че руски войници и бойци на СЗН са заедно.

Москва не признава СЗН за терористична организация. По-лошото за Анкара е, че Москва не признава дори ПКК (Кюрдската работническа партия) за терористична организация и го е заявявала. Така че изглежда малко вероятно Ердоган да получи това, което иска, от Путин по отношение на СЗН.

Върховата точка на посещението на Ердоган изглежда бе обявяването, че Турция, Русия и Иран ще отговарят за четири "зони за деескалация" в Сирия между режима на Асад и опозиционните бойци. Подробности за този план и как ще бъде приложен той на практика все още не са обявени.

На пръв поглед изглежда, че Русия е узряла за това, което Турция отдавна желае, а именно да види зони за сигурност в Сирия. Не такъв обаче очевидно е случаят. Онези зони бяха предложени срещу режима на Асад, докато тези изискват сътрудничество с режима под покровителството на Русия и Иран. Турция, с други думи, остава слабото звено в този проект, ако наистина той може да бъде приложен.

Междувременно не всички сирийски опозиционни групи, подкрепяни от Турция, са доволни от това предложение. Дори СЗН са против, заявявайки, че това ще раздели Сирия - иронично, като се има предвид, че именно това, според Анкара, се опитват да направят сирийските кюрди.

Освен това бе обявено, че няма да бъде позволено на американски изтребители да прелитат над тези зони, така че както изглежда Москва сякаш се опитва да печели точки срещу Вашингтон за сметка на Турция.

Какъвто и да е случаят, ако тези зони действително бъдат установени и започнат да действат, те ще са плюс за усилията, целящи прекратяване на този кървав конфликт. Но това остава едно много голямо "ако".

Беше обявено също, че "Ислямска държава", фронтът Ан Нусра (независимо какво име използва) и подобни групировки ще бъдат изключени от сделката за "деескалация".

Не е ясно обаче какъв ще бъде статутът на СЗН. Анкара без съмнение си запазва правото да нанася удари по цели на СЗН, но засега не е ясно как възнамерява да го прави, като се има предвид, че тази организация се радва на политическа и военна подкрепа от Москва.

Русия реагира гневно на неотдавнашните удари на Турция срещу тази групировка в Сирия, при които бяха убити някои сирийски кюрдски бойци, и заяви, че това е "недопустимо".

Налице е и риск за Анкара, че след като са приели идеята за определен брой подобни зони, Русия и САЩ може да настояват също райони, които сега се намират под контрола на СЗН и където няма бойни действия, да бъдат официално обявени за "зони за сигурност".

Освен всичко друго това би попречило на турските изтребители да летят над позиции на СЗН и е в услуга на сирийските кюрди, които Анкара е решена да подкопае.

Дори и само тези няколко въпроса карат човек да се запита какво получи Ердоган от Путин по отношение на стремежите на Турция в Сирия. Изглежда, че Путин е получил повече от тези разговори, отколкото неговият гост...

*Превод: БТА
3 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Кой е спасил българските евреи?


Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия
Екатерина Захариева, министър на външните работи на България
21%
гласували: 450
79%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 март 2017

Руският опозиционер Алексей Навални е осъден за организиране на протест.


Насилената Галина, която писа на Борисов: Измива си ръцете!

Не се надявам на Бойко Борисов, въпреки че му хвърлям ръкавица - измива си ръцете с натиска от подпиращите го на трона псевдопатриоти и синодалните "духовници".