NYT: За пръв път протестите в Русия придобиха младежки облик

Публикувано: 09:38 | 28 март 2017
Автор: БТА
Сн.: БТА
Стотици бяха арестувани
Американският всекидневник "Ню Йорк таймс" се спира в днешния си брой на вчерашните опозиционни протести в Москва и близо още 100 големи руски градове. stat
Протестите очевидно са разтревожили Кремъл, който се е оказал неподготвен за техния мащаб и очевидна спонтанност.

Но вероятно най-голямата изненада, дори и за самите лидери на протестите, е било участието на много млади хора в тях. За първи път от много години лицето на вчерашните протести бяха млади хора на възраст между 20 и 30 години от едно апатично досега поколение, повечето от които не познават нищо друго, освен 17-те години управление на Владимир Путин, отбелязва вестникът.

Още далече не е ясно дали техният ентусиазъм да се опълчат срещу правителството, внезапно влял адреналин на омаломощената руска опозиция, ще бъде нещо преходно или е знак за настъпване на нова ера. Не е ясно и дали предметът на техния гняв - фрапантната и безконтролна корупция - ще се отрази на популярността на Путин.

Но грубостта, с която властите отговориха на протестиращите - стотици души бяха арестувани, в много случаи само заради това, че са излезли на улицата, показва, че управляващите не си поплюват, отбелязва вестникът. "Ню Йорк таймс" цитира руския журналист Артьом Троицки, следящ от много време процесите в руската младежка среда, според когото фактът, че толкова много млади хора са взели участие в протестите в Москва и други градове, "е изключително важен".

Причината, според него, е, че "младите хора винаги са катализатор за промяна", и тяхното присъствие говори за скъсване с политическото безразличие, което те демонстрираха през последните години. Това "не означава непременно, че течението се е обърнало, но че нещо определено се променя", добави той.

Не може да се каже, че (арестуваният отново вчера лидер на протестите) Алексей Навални има шанс да спечели - той няма и право да участва в президентските избори заради присъдата си от февруари по обвинение за измама, за което мнозина смятат, че е политически мотивирано. Но в случая не в това е същността на проблема.

"Ню Йорк таймс" цитира Самюел Грийн - експерт по руски протестни движения от лондонския "Кингс колидж", който смята, че Навални е получил шанс да "разтопи" ледовете на руския политически хоризонт и да покаже, че една пост-Путинова ера един ден може да се окаже възможна.

"Много хора - както в Кремъл, така и сред 80-те процента, които заявяват в анкетите, че подкрепят Путин - вече години наред изхождат от презумпцията, че ледът е много дебел и никога няма да се разчупи. Но Навални се опитва да покаже, че не е така, и че един ден ледът ще се пропука. А когато хората започнат да вярват, че ледът всъщност е тънък, или че няма значение колко е дебел, тогава всичко изведнъж може да се промени", подчертава Грийн, цитиран от "Ню Йорк таймс".
29 30


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Кой е спасил българските евреи?


Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия
Екатерина Захариева, министър на външните работи на България
20%
гласували: 433
80%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 март 2017

Руският опозиционер Алексей Навални е осъден за организиране на протест.


Туристическият бизнес с въпросителни за втори лифт в Банско

Туроператори и представители на туристическия бранш са сериозно притеснени от възможността за изграждане на втори лифт в Банско.