Идва политическата Коледа и новите политически Снежанки

Публикувано: 13:32 | 11 януари 2017
Автор: Проф. Иво Христов пред БНР
Сн.: Официална фейсбук страница
Проф. Иво Христов, политолог
Проблемът на България не е качеството на избирателната система и искането на ГЕРБ за удължаване живота на парламента е политическа демагогия. stat

Докато чакате някой да ви предлага, вие ще бъдете обект, а не субект на политическия процес и на историята като цяло.

Мисля, че отговорът на президента (Румен Радев - бел.ред.) от вчера беше повече от ясен, че който е имал желание, е имал два месеца да свърши тази работа. Очевидно става въпрос за съвършено други политически маньоври.

От друга страна, управляващата българска олигархия изведнъж привидя в призивите за мажоритарен вот удобно техническо средство за увековечаване на статуквото в центъра и по места и то ще бъде действително така, ако, не дай си боже, тази система бъде въведена.

На мен ми е ясно, че мантрата с мажоритарния вот, с личностите, всъщност идва да покаже две ясни неща.

Първо, пълната катастрофа на действащата в момента политическа система и действащите политически партии, които не са нищо друго освен политически котерии за представителство на интересите на определени клики. И това се продава на наивната публика като смята на политическия модел. Подмяната на политическите партии с т. нар. "личности" означава, че всъщност ние не виждаме, че проблемът е системен и не опира до партии или пък до смяна на персони. Тоя филм сме го играли. Който смята, че проблемите на България се свежда до смяната на едни личности с други е или политически демагог, или политически глупак.

ГЕРБ изведнъж прогледнаха и прегърнаха народовластието като мажоритарната система, защото това е начин да се стабилизират във властта.

Избирателят трябва да вземе спасението си в собствените си ръце. 
Докато чакате някой да ви предлага, вие ще бъдете обект, а не субект на политическия процес и на историята като цяло.

За съжаление българите за 25 години показаха, че са политически инфантили. Те 25 години очакваха някой друг да реши техните проблеми. Българското политическо настояще в момента е комбинация между користни политически интереси, огромна злоупотреба с властта и инфантилно и пасивно население, което се характеризира с две основни качества – пълна липса на представа за реалността и желание да се спаси всеки по единично. Това се допълва от изтичането на критично социално вещество във външна посока, т.е. дори да се събере някаква критична маса, тя веднага се разтапя, защото все пак сме част от един глобален свят. И ако преди тази маса можеше да се взриви от липсата на излизания в други посоки, в момента управляващата олигархия има изключително силен съюзник за укрепване на статуквото.

Факт е, че България е част от глобалния свят и всичко по-младо и критично просто се изнася оттук.

Идва политическата Коледа и на населението трябва да се предлагат нови политически Снежанки, белким някой се излъже да бръкне в торбата и отново да възпроизведе статуквото.

Проблемът на България не е в качеството на избирателната система, защото тя е средство, тя не е цел. Средството има за задача да избере, а не да бъде цел само по себе си. Ние през цялото време си задаваме въпроса: Как избираме? и дискусиите се въртят около това, а не "Кого избираме?" и най-вече "Защо го избираме?"

Другото клише, което се уморих да коментирам е, че недоволните само критикуват, без да предлагат нищо ново. 8 млн. специалисти - от такива специалисти сме я докарали на това дередже. Българите нямат представа за света, нямат представа за собствената си страна.

Ето един пример: Вчера отбелязахме 20 години от събитията през 1997 година. Ако не бях живял тогава, от информацията, която се лееше по средствата за масова информация и телевизиите, все едно че съм живял в друга държава.

Очевидно е, че през 1996-1997 година беше нещо средно между външна цветна революция и вътрешнопартиен преврат и това беше подготовката за това, до което сме го докарали в момента. Една парализирана, деинституционализирана страна с оскотяло население и затихващи функции.

Съжалявам, но това е реалността.

49 4


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За предполагаемия SMS на Борисов до служебния премиер


Бойко Борисов
председател на ГЕРБ
Корнелия Нинова
председател на БСП
25%
гласували: 455
75%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

2 май 2017

Служебният премиер Огнян Герджиков направи отчет на работата на служебния кабинет.


Форум за иновации събра хиляди хора, жадни за нови идеи

Четвъртото издание на форума за иновации Innovation Explorer събра хиляди хора, жадни за нови идеи.