Възмущение в Турция след отмяната на изучаването на Дарвин

Публикувано: 11:03 | 6 юли 2017
Автор: Разийе Аккоч и Луана Сармини-Буонакорси, АФП*
Сн.: Shutterstock
Мнозина в Турция са озадачени и възмутени от отмяната на изучаването на теорията за еволюцията
Решение на турското министерство на образованието да оттегли преподаването на теорията за еволюцията от учебните програми предизвиква вълна на недоволство. stat
Опозицията критикува тази мярка като "промиване на мозъка", прилагано от ислямо-консервативното правителство.

Председателят на Учебния съвет Алпарслан Дурмуш обяви в края на юни, че теорията за еволюцията на Чарлз Дарвин няма да се преподава вече от началото на следващата учебна година, докато цялата реформа ще влезе в сила до 2019 г.

"Ние отстранихме някои спорни теми, защото знаем, че е невъзможно за нашите ученици да имат научните познания или необходимите основи, за да ги разберат", заяви Дурмуш във видеозапис, представящ реформата на учебните програми.

Преподаването на теорията за еволюцията ще започва вече едва на ниво университет. Освен това учебните програми ще изоставят една "евроцентристка визия, например в часовете по история", според Дурмуш.

Вицепремиерът Нуман Куртулмуш бе определил през януари теорията за еволюцията като "научно остаряла и гнила".

"Няма правило, което да казва, че тя трябва непременно да се преподава", заяви той.

Според министъра на образованието Исмет Йълмъз новите програми целят да "дадат на децата едно много по-добро образование". Според Йълмаз целта е да се направи така, че "децата и учащите да не се задоволяват само да използват знанието и технологиите, но да ги създават".

Но според Ферай Айтекин Айдоган, която ръководи мощния синдикат на преподавателите Егитим-Сен, критично настроен към правителството, тази реформа е "стъпка назад" и "ще бъде негативна за страната". Наблягайки върух опасността от такава реформа, Айдоган изтъква, че в Иран, който при това е ислямска република, 60 учебни часа са посветени на теорията за еволюцията и 11 часа - на Чарлз Дарвин, създател на тази теория.

"Ние няма да се подчиним на мрака. Ние ще продължим да насърчаваме научното образование", добави тя.

"Това правителство на ПСР /Партията на справедливостта и развитието/ промива мозъка на нашите младежи с тази ретроградна програма", заяви за АФП Баръш Яркадаш, депутат от основната опозиционна партия /НРП, социалдемократическа/, като изтъкна, че става дума "да се доближи Турция до ислямските страни, управлявани от шериата /ислямския закон/", като Саудитска Арабия.

"Това, което те искат, е да оттеглят напълно светското и научно образование, за да избегнат да имат едно поколение, което разсъждава, задава въпроси и създава", добави той.

Същото безпокойство за младежта има и независимата депутатка Айлин Назлъака. "Те искат да създадат идеологически апарат с млади хора, които мислят като тях". Министерството на образованието, с което се свърза АФП, отказа всякакъв коментар.

Противници на реформата критикуват също това, че тя предоставя по-малко място на преподаване на историята на Ататюрк - основателя на модерната и светска турска република. Преди официалното обявяване на подробностите от реформата председателката на Дружеството за кемалистка мисъл Тансел Чьолашан заяви пред АФП, че целта е да се създаде враждебен към републиката начин на мислене.

"Тази демократична, светска република бе изградена благодарение на научното образование", подчерта тя. Според нея този проект се вписва в желанието на властта да създаде една "нова Турция" преди 100-годишнината от създаването на републиката през 2023 г.

Когато проектът на реформата бе представен на обществото в началото на годината министерството на образованието е получило над 180 000 жалби и коментари, основно във връзка с преподаването на наследството на Ататюрк, според в."Хюриет".

В повечето коментари обществеността искаше запазване на преподаването на теорията за еволюцията в гимназията и да бъде отделено повече място на Ататюрк, според същия източник.

* Превод за БТА на Милена Маркова.
1 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За забраната в Германия на митинги за референдума в Турция


Реджеп Ердоган
президент на Турция
Ангела Меркел
канцлер на Германия
5%
гласували: 803
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

17 април 2017

В страната противниците на референдума протестират.


Туристическият бизнес с въпросителни за втори лифт в Банско

Туроператори и представители на туристическия бранш са сериозно притеснени от възможността за изграждане на втори лифт в Банско.