Турция дава пример за демокрация, но властта не го вижда

Публикувано: 14:43 | 21 юни 2017
Автор: Мурат Йеткин, ”Хюриет дейли нюз”*
Сн.: БТА
Кемал Калъчдароглу /вторият отляво/ по време на похода
"Походът на справедливостта" от Анкара до Истанбул се сблъсква с призиви на президента Реджеп Тайип Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм шествието да се прекрати. stat
"Походът на справедливостта" от Анкара до Истанбул, започнат на 15 юни от Кемал Кълъчдароглу, лидера на водещата опозиционна сила - социалдемократическата Народнорепубликанска партия (НРП), остави зад гърба си своя шести ден на 20 юни.

Увеличават се призивите към Кълъчдароглу да прекрати шествието от президента Реджеп Тайип Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

На 20 юни, Кълъчдароглу свика заседанието на парламентарната група на партията си не в парламента, а край град Къзълджахамам в покрайнините на окръг Анкара. Той и последователите му все още имат да изминат 330 километра, за да завършат 450-километровия маршрут между Анкара и Истанбул.

Последователите му не са само членове на НРП. Например Фатма Бостан Юнсал, която е сред основателите на ПСР, но бе отстранена от университета, където работеше след неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г., участва в шествието за един ден, носейки плакат с надпис "Правосъдие".

Телевизиите показаха кадри и на поддръжници на Партията на националистическото действие (ПНД) с партийни знамена, окачени на балконите им, които аплодираха Кълъчдароглу при преминаването му в един град. Без съмнение това ще доведе до критики от страна на лидера на ПНД Девлет Бахчели, който подкрепя правителствената линия против похода.

Президентът Ердоган каза, че шествието е неконституционно и Кълъчдароглу трябва да приеме съдебната присъда , която постанови депутатът от НРП Енис Бербероглу да изтърпи 25 години затвор.

Бербероглу сега се намира в затвор в Истанбул (поради тази причина шествието върви към Истанбул) по обвинения, че е предоставил на в. "Джумхуриет" през 2015 г. видеозапис за обиск на жандармерията в камиони на турската разузнавателна служба, превозващи, както се твърди, военни материали за бунтовници в Сирия през 2014 г.

Ердоган заяви също, че походът на Кълъчдароглу "не е по-различен" от опита за военен преврат през 2016 г. срещу него и неговото правителство, призовавайки лидера на НРП да го прекрати. Президентът заяви, че правителството разрешава шествието от добро сърце, но същевременно отбеляза, че неправителствените организации, които подкрепят марша, може също да се окажат привикани в съда.

Кълъчдароглу каза на 20 юни, че ще продължат да вървят не благодарение на позволението на Ердоган, но защото е тяхно конституционно право. Изтъквайки, че шествието е напълно мирно и не вреди на никого, той каза, че върви в името на "справедливостта и демокрацията за всичките 80 милиона турски граждани".

Турция никога преди не е виждала подобно шествие. Уличните протести обикновено приключват с насилие, с непропорционална полицейска реакция, водеща до жертви, наранявания и арести.

Вероятно един от начините, по които случващото се може да се възприеме, е като перфектен пример за демократическа зрялост - напомняща дори за Ганди - в името на просто политическо искане. Шествието се следи от разстояние от милиони хора в Турция и се наблюдава също от почти всички посолства и международни институции в страната.

Така че всъщност Ердоган би могъл да изтъкне подхода като пример за силата на турската демокрация, показващ, че когато протестиращите се държат мирно, няма заплаха от властите за тях.

Подобна линия може дори да се използва като аргумент срещу отправяните му острите критики, че е авторитарен. За съжаление, правителството не можа да види, че шествието всъщност представлява пример за демокрация в страната и вместо това се опитва да го възпре.

* Превод за БТА на Мина Иванова.
0 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За забраната в Германия на митинги за референдума в Турция


Реджеп Ердоган
президент на Турция
Ангела Меркел
канцлер на Германия
5%
гласували: 804
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

17 април 2017

В страната противниците на референдума протестират.


Западът не отчете манталитета на руснаците, сплоти ги

Постоянно обновявайки резултатите от вчерашните президентски избори, всички руски вестници тази сутрин обръщат внимание на един най-съществен според тях факт.