Ще изгори ли Турция мостовете със САЩ?

Публикувано: 16:06 | 17 май 2017
Автор: Мурат Йеткин/ в. ”Хюриет”*
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Доналд Тръмп посреща Реджеп Ердоган на официално посещение в Белия дом
Реджеп Тайип Ердоган се срещна с Доналд Тръмп в Белия дом, но никой не очаква промяната да се случи като с магическа пръчка. stat
След приема в Белия дом на турския президент Реджеп Тайип Ердоган от американския президент Доналд Тръмп на 16 май не е реалистично да се очаква отношенията между Анкара и Вашингтон да се нормализират за една нощ или пък да се разруши дългогодишният съюз.

Наистина проблемите между тях са сериозни. Те са по-сериозни за Турция, отколкото за САЩ, тъй като Анкара вижда две екзистенциални заплахи, докато Вашингтон вижда проблеми, свързани с тактически детайли.

Един от проблемите е сътрудничеството на САЩ със сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) в борбата срещу "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ, "Ислямска държава"). Изтъквайки че СЗН е сирийско разклонение на поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), която води въоръжена кампания срещу Турция от повече от три десетилетия и е призната за терористична организация и от САЩ, Ердоган призовава Тръмп да се откаже от плана на Пентагона, фокусиран върху СЗН, с цел да се постигне пълно сътрудничество със съюзника в НАТО Турция.

Другият проблем е ситуацията, свързана с Фетхуллах Гюлен. Бивш съюзник на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, ислямският проповедник, живеещ в Пенсилвания, сега е обвиняван за организиране на военния опит за преврат през юли 2016 г. Турция искаше Гюлен да бъде екстрадиран и да бъде съден за подривна дейност още преди опита за преврат и най-малкото искаше срещу него да бъдат предприети правни действия, което всъщност е възможно съгласно правно споразумение между двете страни, за да бъде спряно ръководенето от Гюлен на неговата мрежа в Турция и на други места.

Няколко дни преди посещението на Ердоган във Вашингтон обаче Тръмп одобри план на Пентагона за доставка на още и на по-тежки оръжия за Сирийските демократични сили (СДС), основна част от които са СЗН, преди военната операция на Централното командване на американските въоръжени сили СЕНТКОМ за отвоюване на сирийския град Ракка от ИДИЛ. Като направи това Тръмп също така показа, че е готов за възможно затваряне на стратегическата турска военновъздушна база Инджирлик за полети на американски самолети, лишавайки Ердоган от голям коз при преговорите.

След последната среща в Китай руският президент Владимир Путин също не остави на Ердоган възможности за маневриране с Тръмп, като каза, че Москва ще запази също контактите си със СЗН в борбата срещу ИДИЛ.

За да се нажежи още повече и без това напрегнатата ситуация в деня, в който Ердоган пристигна в САЩ, "Вашингтон пост" публикува статия, написана от самия Гюлен. В нея той описва САЩ като свой "втори дом" и се представя за човек, борещ се за мира по света, като държи Ердоган за единствен отговорен за съсипването на живота на хиляди заради гоненията след опита за преврат.

Звучеше така сякаш собствената незаконна мрежа на Гюлен няма никаква отговорност за съсипването на живота на много други, както и за съсипването на институции в Турция до преди години, преди и по време на управлението на ПСР.

Ситуацията, свързана с правата и свободите в Турция след опита за преврат, се влошава при въведеното извънредно положение. Последният пример за това е арестът на 15 май на Огуз Гювен, главен редактор на онлайн изданието на в. "Джумхуриет", от който над 10 журналисти, сред които редактори и шефове, вече са в затвора. Гювен бе арестуван заради информация за инцидент с кола, при който загина прокурор, разследващ много дела след въвеждането на извънредното положение. В Турция има общо над 150 журналисти, писатели и ръководители на медии, които в момента са в затвора.

Тази ситуация създава атмосфера на антипатия срещу Ердоган на Запад, особено когато се комбинира със спорния начин, по който бе проведен референдумът миналия месец и бяха приети поправките, в резултат на които всички изпълнителни правомощия се консолидират в ръцете на президента.
Турция обаче има основателни опасения за сигурността като член на западния алианс НАТО.

Отношенията между Турция и САЩ не са ограничени до СЗН/ПКК и мрежата на Гюлен. От Централна Азия до Балканите, от кризата между Украйна и Русия до сигурността в Средиземноморието, има редица въпроси, по които двете страни си сътрудничат. И има стъпки, които и двете страни трябва да предприемат, за да продължат да се развиват отношенията помежду им, което е интерес на двете страни.

*Превод: БТА


0 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За забраната в Германия на митинги за референдума в Турция


Реджеп Ердоган
президент на Турция
Ангела Меркел
канцлер на Германия
5%
гласували: 804
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

17 април 2017

В страната противниците на референдума протестират.


Западът не отчете манталитета на руснаците, сплоти ги

Постоянно обновявайки резултатите от вчерашните президентски избори, всички руски вестници тази сутрин обръщат внимание на един най-съществен според тях факт.