Един ”султан” - две Турции

Публикувано: 10:23 | 19 април 2017
Автор: К. Нафплиоту/ в. ”Та неа”*
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Ердоган държи реч в Анкара
Превърналият се почти в трилър референдум за конституционни промени в Турция потвърди онова, което се очакваше. stat
В съседната страна има две Турции. В дълбокия Анадол обожават Реджеп Тайип Ердоган и го следват вярно, докато в Истанбул, Източна Тракия, крайбрежието, а също и в Анкара се държат по-европейски.

Характерно е, че в Измир гласувалите с "не" достигнаха 69 на сто, а в Одрин - 71 на сто.

Разбира се, има един "султан", тъй като, макар и трудно, Тайип Ердоган изпълнява своя голям план - да стане новият "Ататюрк", тоест "баща на турците".
На този фон, разбира се, намирисва и на фалшификация, тъй като пределният резултат, почти 51,49 на сто в подкрепа на "да"-то, оставя съмнения за подмяна на гласовете на турците.

Впрочем точно за това и лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу поиска повторно преброяване на гласовете за 37 на сто от избирателите на цялата територия на Турция, при това в момент, когато Ердоган приемаше поздравления.

Срамно бе Ердоган да тържествува, когато опозицията иска повторно преброяване на гласовете.

Може би най-показателното за шока, който Ердоган понесе от близкия резултат на референдума, е изключително пониженият му тон на говорене.

Тонът на Ердоган, естествено, бе спаднал, тъй като той бе свикнал да говори на открити тържествени митинги след всяка своя изборна победа през последните 15 години. Той закъсня да направи това в нощта на референдума и остави премиера Бинали Йълдъръм да се изложи.

Едно обкръжение, свикнало на големи победи, сега се опитва да се съвземе от един абсолютен шок, който за малко щеше до получи.

Това става в момент, когато за Ердоган е срамно да тържествува, а опозиционният лидер Кемал Кълъчдароглу постави въпрос за фалшифициране на вота и иска повторно преброяване на гласовете.

Първоначално Кълъчдароглу искаше повторно да бъдат преброени 60 на сто от гласовете, а след това свали летвата до 37 на сто.

Във всеки случай очертаващият се климат в Турция е най-малкото странен. Мнозина твърдят, че непредвидимият Тайип Ердоган би могъл да предизвика нов референдум или дори да свика парламентарни избори.

Живият мъртвец Ердоган показа, че се страхува (че е започнал собственият му край).

Представата, която той излъчваше, свидетелства сама за себе си. Ердоган се появи сравнително късно, за да говори пред турския народ и да направи оценки на резултата от референдума за конституционните промени в Турция.

За един лидер, който ни бе свикнал в миналото на крайни тържествувания и на страстна връзка с обществото, имащо му доверие и обожаващо го, представата бе напълно различна.

Един Ердоган с понижен тон на говорене, лошо настроение и по-скоро притеснен за бъдещето.

Той, естествено, се опита да отправи послание на решителност. Да не остави поле за оспорване на пълната му хегемония. Изглежда обаче Ердоган не успя във всичко това.

Напротив, от посланието, което той изпрати, лъха съгласие. Ердоган показа, че се страхува за самия себе си, за това, че е живият мъртвец или иначе казано - the walking dead.

*Превод: БТА
3 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За забраната в Германия на митинги за референдума в Турция


Реджеп Ердоган
президент на Турция
Ангела Меркел
канцлер на Германия
5%
гласували: 804
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

17 април 2017

В страната противниците на референдума протестират.


Дупки и по АМ „Марица“, отново лунен пейзаж в страната

Защо ли вече не е изненада лунният пейзаж в страната след всеки паднал сняг?