Турци търсят нов живот в чужбина, страхувайки се за бъдещето

Публикувано: 01:23 | 14 април 2017
Автор: Ройтерс*
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Трудно е да се намерят статистически данни за това точно колко специалисти напускат Турция
Адвокат Саваш Ерсой и съпругата му са отказали много възможности да напуснат Турция и да работят в чужбина. Но при новите реалности, те си стягат багажа. stat
Както други специалисти, напускащи Турция, семейство Ерсой казват, че са несигурни за политическото бъдеще на страната си и се опасяват от нестабилност.

"Обмисляме дали да се преместим в чужбина от около година и половина. Случващото се в Турция през последните шест-седем месеца ни накара да решим да се преместим", казва 37-годишният адвокат.

Референдумът в неделя може да предостави на президента Реджеп Тайип Ердоган нови правомощия и да промени турската политика. Вече най-влиятелният лидер след основателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк, Ердоган печели последователно избори и има силна подкрепа сред религиозните и консервативни избиратели, основно в селските райони.

Но на него гледат с подозрение мнозинството либерални турци, които казват, че светските основи на държавата с 80 милиона население биват подкопавани от все по-авторитарния президент.

Семейство Ерсой се мести в датската столица Копенхаген този месец, след като съпругата на Саваш, която работи във фармацевтичния сектор, прие предложение за работа, което преди това са отказвали.

"И преди сме имали предложения за работа в чужбина. Не ги приемахме, като си казвахме: "Защо да заминаваме? Но случващото се след проваления опит за преврат на 15 юли, референдумът, този въпрос с президент с изпълнителни функции, нещата се изпускат", казва Ерсой.

"Не знаем какво ще се случи след шест месеца. Бомби избухват в много части на страната. Имам тригодишна дъщеря, а Европа е по-безопасна".
Гласуването с "да" в неделя ще даде право на Ердоган да назначава министри, високопоставени длъжностни лица и съдии, да разпуска парламента и да управлява с укази - правомощия, които според съмишлениците му са необходими, за да се изправят срещу Ислямска държава и кюрдските бунтовници и да се премахнат тези, стоящи зад опита за преврат миналия юли.

Критиците на Ердоган са на мнение, че промените в конституцията ще премахнат контрола върху управлението му, приближавайки Турция към авторитарна държава, след вече наложените ограничения заради опита за преврат, вследствие на които повече от 100 000 души бяха уволнени заради предполагаеми връзки с терористични организации.

Трудно е да се намерят статистически данни за това точно колко специалисти напускат Турция, но казаното от Ерсой съответства на споделеното и от други. Гьокхан Гьокчеоглу, който ръководи финансова консултантска фирма във Великобритания, казва, че увеличаващ се брой турци се опитват да го последват.
"Като човек, който живее във Великобритания, мога да кажа, че има нарастващо желание от страна на добре образовани хора, които искат да живеят във Великобритания и да получат гражданство", казва той, докато е на почивка в Истанбул.

36-годишната Ферай Акшит се опасява за това как ще пострада светската представа за Турция от политиката на Ердоган и неговата партия с ислямистки корени, особено що се отнася до ефекта върху обучението на дъщеря й в училище.

Тя напусна работата си в телекомуникационния сектор, за да подготви преместването си в Германия, където съпругът й инженер е намерил работа.
"Аз съм майка на дъщеря. Несигурността в държавата, промените в образователната система и това, че учебният план все повече се откъсва от науката, поражда някои притеснения", казва тя.

"Що се отнася до сигурността, ние нямаме същия комфорт в сравнение с преди пет-шест години. Първо се колебаехме дали постъпваме правилно. Но след решението за провеждане на референдума смятаме, че идните години също ще бъдат несигурни", казва тя.

Докато много адвокати, икономисти, инженери и банкери търсят работа или университетски програми, за да получат разрешителни за пребиваване в чужда държава, тези, които нямат тази възможност - но имат пари, купуват имоти, за да си осигурят живота в чужбина.

Няколко държави от Европейския съюз предлагат разрешително за пребиваване в замяна на инвестиции в недвижима собственост, на стойност варираща от минимум 250 000 евро до няколко милиона евро.

Образователният консултант Толга Гюрсес, 42 г., присъства на презентация в Истанбул за възможностите за инвестиране в Португалия като начин за получаване на разрешително за пребиваване. "Имаше около 200 участници. Макар че е малко тъжно, има огромен интерес към възможността за живеене в чужбина", казва Гюрсес.

Друга възможност за инвестиция в недвижим имот е съседна Гърция, въпреки често напрегнатите й отношения с Турция.
"Има значително търсене за Гърция напоследък", казва Дженк Танман, който е направил уебсайт за хората, желаещи да инвестират там. "Те предпочитат Гърция като план Б".

Селджан Тюрк, която живее там от 15 години, е създала бизнес за турци, купуващи имоти в Гърция. Тя казва, че е довела десетки хора да разгледат имоти през март и има три продажби.

"Интересът на турците към Гърция нарасна драматично през последните пет-шест месеца. Макар и техният икономически статус да не е прекалено висок, те използват всички средства, които имат", казва тя.

*Превод: БТА
7 2


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За забраната в Германия на митинги за референдума в Турция


Реджеп Ердоган
президент на Турция
Ангела Меркел
канцлер на Германия
5%
гласували: 804
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

17 април 2017

В страната противниците на референдума протестират.


Дупки и по АМ „Марица“, отново лунен пейзаж в страната

Защо ли вече не е изненада лунният пейзаж в страната след всеки паднал сняг?