Трекзит

Публикувано: 07:06 | 17 март 2017
Автор: Шереф Огуз/ в. ”Сабах”*
Сн.: Shutterstock
Турция - не е член на съюза, за да спори за излизане
Струва ми се, че чувам как казвате: "Да, ние не сме и влизали, за да излезем". stat
Брекзит се състоя, Франция говори за Фрекзит, Гърция - за Грекзит, задава се Екситалия (...) А Турция? Турция - не е член на съюза, за да спори за излизане (...)
Да, ние не сме членове нито на политическия, нито на валутния съюз на Европа, която над половин век ни държи на прага, но в продължение на 21 години сме член на митническия съюз. Сега се обсъжда именно нашето членство в този съюз и говорим за бъдещето на митнически съюз.

Очевидно в остаряваща и забавяща се Европа "епохата на подема" е към края си, след глобалната криза от 2008 г. започна дори "епоха на стагнация" и в края на краищата с Брекзита настъпи "период на спад".

Кризата в отношенията с Европа, първо с Германия, а след това с Холандия, явно ще засегне и процеса на модернизация на митническия съюз. Отдавна сме поставяли под съмнение това споразумение, а този път Еврокомисията излезе с предложение да обнови това споразумение.

Добре, но какво включва тази модернизация?

Какво представлява тази нова версия, която можем да наречем "митнически съюз 2"? На пръв поглед ни се струва, че това ще бъде от полза за Турция, но не мисля така. Като имаме предвид служебното досие на ЕС, не можем да бъдем изцяло сигурни.

Ние сме петият най-голям търговски партньор на ЕС, като имаме стокообмен в размер на 140 милиарда евро.

Главният проблем обаче е, че ЕС образно казано, не сънува приятни сънища, свързани с Турция.

Освен това със своите действия, които са "извън обсега на дипломацията, закона и етикета", блокът възкреси манталитета на кръстоносците.

И така атаките на Холандия по пример на Германия ни карат да се съмняваме не само в членството в ЕС, но и в продължаването на съществуването на митническия съюз. Ако в скоро време Холандия не се извини, а Германия и други страни от ЕС не променят враждебната си позиция спрямо нас, можем да започнем процеса по Трекзит.

Предлагам на съответните ведомства и преди всичко на частния бизнес, внимателно да преработят сценария за излизане на Турция от митническия съюз, да анализират последиците и още сега да започнат да разработват алтернативна политика.

Помня, че започнахме да превеждаме на турски език документа от 80 хиляди страници за митническия съюз, към който се присъединихме през 1996 г., едва две години след подписването му.

Когато се състои Трекзит след възможен референдум, хайде да не повтаряме предишните грешки и да взимаме мерки предварително.

*Превод: БТА
0 1


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За забраната в Германия на митинги за референдума в Турция


Реджеп Ердоган
президент на Турция
Ангела Меркел
канцлер на Германия
5%
гласували: 804
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

17 април 2017

В страната противниците на референдума протестират.


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.