Дискретният държавен секретар, пометен от ”тръмпизма”

Публикувано: 19:01 | 13 март 2018
Автор: Франс прес
Сн.: БТА
Доналд Тръмп и Рекс Тилърсън се разбирали добре, но имали и разногласия
Рекс Тилърсън, бившият индустриален магнат, дискретен и пестелив на думи, напусна днес Държавния департамент. stat
Напусна, без да успее да намери мястото си начело на американската дипломация в правителството на Тръмп, чийто произвол е в разрез с неговата личност.

В началото на мандата на президента републиканец Тилърсън влезе в Държавния департамент с ореола на човек на властта, радващ се на широки международни връзки. Бившият собственик на ЕксънМобил беше препоръчан на Доналд Тръмп от Кондълиза Райс, бивш държавен секретар на президента Джордж Буш син.
Когато оглави американската дипломация, Тилърсън бе представен като един от американците, познаващи най-добре руския президент Владимир Путин. Един от приоритетите на новото правителство тогава бе затопляне на отношенията с ръководителя на Кремъл. Но множеството спорове и разследването за руска намеса в американските избори направиха тази цел непостижима.

За разлика от предшествениците си, Тилърсън бе застъпник на "дипломацията чрез мрежи и влияние", вместо чрез думи. Бившите държавни секретари - сред които словоохотливият Джон Кери и бившата първа дама Хилари Клинтън, бяха опитни дипломати или първокласни политически лидери. Тилърсън няма акаунт в Туитър, пътува малко и избягва медиите.

Рекс Тилърсън разчиташе на близките си отношения с министъра на отбраната - "скъпия му приятел" Джим Матис. Двамата общуваха редовно и си бяха поделили ролите в изпълнение на обща стратегия - Тилърсън призоваваше към диалог, а Матис заплашваше с военни действия, анализира експерт от Центъра за стратегически и международни изследвания.

Освен това той умееше да придаде разумно звучене на гръмките прояви на американския президент. "Той е патриот и смяташе, че негов дълг е да остане на поста, за да упражнява контрол над президента и да не допуска хаос", отбеляза американски дипломат.

Но външният министър на първата световна сила не постигна убедителни резултати и отношенията му с президента не бяха блестящи. Носеха се слухове, че нарекъл Тръмп "дебил" и че оставката му е предстояща. Двамата имаха различни възгледи по редица важни проблеми - от климатичните промени до Иран.

Тръмп каза днес пред журналисти, обяснявайки уволнението на държавния секретар: "Разбирахме се добре, но имахме разногласия. Вземете например ядреното споразумение с Иран: аз мисля, че то е ужасно, той мислеше, че е окей".

Превод БТА
8 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 471
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

13 март 2018 г.

Доналд Тръмп уволни държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, като на негово място постави директора на ЦРУ Майк Помпейо.


Психолог: Поне седмица се адаптираме след часовата смяна

Хората, които страдат от безсъние и които са по-изнервени и тревожни, по-трудно се адаптират към преминаването към лятно или зимно часово време