Все повече американци се увличат по социализма. Защо?

Публикувано: 10:12 | 31 януари 2018
Автор: Еймин Есиф, DW*
Сн.: Shutterstock
По време на марш на жените в Ню Йорк през януари 2018 г. можеше да се видят и флагове на DSA
51% от американците между 18 и 29 години предпочитат по-скоро социализма и комунизма, отколкото капитализма или фашизма. stat
Откакто Тръмп е президент, в САЩ социалистическите организации печелят все повече членове.

След първата си година на президентския пост Доналд Тръмп получава едва 39% одобрение. През последните 40 години никой друг американски президент не е падал толкова ниско в допитванията сред американските граждани.

И демократите обаче - политическият опонент на Тръмп - не се справят много по-добре от него. Според една анкета, проведена в края на миналата година, едва 37% от американците имат положително отношение към политиците от Демократическата партия.

Ако търсите политическа тенденция, която не е пострадала през миналата година, ще трябва да погледнете по-надолу и по-вляво в американската политика. Социалистическите организации, които открай време са изолирани и дори преследвани заради своите възгледи, сега установяват, че членската им маса значително се увеличава, откакто Тръмп влезе в Белия дом.

"Демократични социалисти на Америка" (DSA) е една от организациите, които се радват на особено висок интерес. Тя е основана през 1982 година и оттогава насам членската ѝ маса е относително стабилна: около 6000 души плащат членски внос.

Само два дни след избирането на Тръмп обаче към DSA се присъединиха нови 1000 души, а днес организацията твърди, че общият брой на членовете ѝ е вече 25 000.

Така DSA би могла да се превърне в най-голямата социалистическа организация в САЩ след Втората световна война.

"След избирането на Тръмп при нас имаше направо взрив от нови членове", казва пред Дойче Веле Мария Сварт, национален директор на DSA.

Според нея, това е реакция не само срещу Тръмп, но и срещу провала на Демократическата партия, която не предложи вдъхновяваща опозиционна алтернатива. "А нашата организация предлага алтернатива", казва Сварт.

Какво всъщност е DSA?

DSA не е политическа партия, а нейните членове плащат членски внос и доброволно подкрепят леви политици, профсъюзи или отделни кампании, които целят например да се подобри положението на самоосигуряващите се или пък да се реформира държавната система за здравеопазване.

Организацията държи на определението "демократичен социализъм", за да се дистанцира от авторитарните социалистически правителства в бившия съветски блок.

В DSA членуват или са членували звезди като философите Корнъл Уест и Ноам Чомски или писателката Барбара Еренрайх. Организацията е нещо като голям купол, под който се събират различни леви движения - от представители на левицата в Демократическата партия та чак до ленинисти.

На изборите през ноември 2017 година 15 кандидати, подкрепяни от DSA, спечелиха места в комуналните и в щатските структури. Някои от тях се кандидатираха като представители на Демократическата партия, други като независими.

Сенаторът Бърни Сандърс е сред малцината политици в САЩ, които открито се обявяват за социалисти. Както е известно, през 2016 той се изправи срещу Хилъри Клинтън в спор за номинацията на Демократическата партия преди президентските избори.

Сандърс често се самоописва като "демократичен социалист" - и това очевидно не му вреди. През октомври 2017 едно допитване показа, че тъкмо той е най-популярният политик в САЩ с 53% одобрение - единственият национален политик, към когото мнозинството американци имат благоприятно отношение.

Въпреки че никога не е бил член на DSA, Сандърс твърди, че е част от същата традиция.

Маргарет Маклафлин, която ръководи вашингтонската организация на DSA, казва, че - умишлено или не - тъкмо Сандърс е насочил хиляди млади хора към DSА след победата на Тръмп.

DSA обаче не е единствената социалистическа организация, която се радва на прилив от нови членове. Брайън Бийн от Международната социалистическа организация казва пред Дойче Веле, че през 2017 при тях членската маса се е увеличила с около 40%.

На тяхната годишна социалистическа конференция в Чикаго през юли 2017 са присъствали 2000 души. А това е с 30% повече в сравнение с 2016. "Специално младите хора днес виждат социализма в по-положителна светлина", казва Бийн.

През дълги периоди от своята история САЩ са имали силни социалистически движения. През 1920 година кандидатът за президент на Социалистическата партия на САЩ Юджийн Дебс спечели почти един милион гласа, при това - от затворническата килия.

През 50-те години на миналия век Конгресът на САЩ, ръководен от сенатора Джоузеф Маккарти, постави американските социалисти на подсъдимата скамейка заради реалните им или предполагаеми връзки със Съветския съюз, който по онова време беше враг на САЩ.

Оттогава социалистите не са имали значително присъствие в американската политика. Някои анализатори смятат, че популярността на Бърни Сандърс и масовизирането на DSA говорят, че в днешно време социализмът в САЩ навлиза в нова ера.

Младите американци и социализмът

"През 1980-те години в американската политика нямаше по-зловеща дума от "социализъм"", казва пред Дойче Веле д-р Джейсън Мартиник, професор по история в университета в Ню Джърси.

"Сега това не е така. Младите хора, родени през 21-ви век, не носят бремето на Студената война, за разлика от своите родители или баби и дядовци. И изглеждат по-отворени към социалистическите идеи".

И наистина, 51% от американците на възраст между 18 и 29 години заявяват, че предпочитат по-скоро да живеят в социалистическо или комунистическо общество, отколкото в капиталистическо или фашистко, показва едно допитване от 2017 година.

Историкът Ерик Фонър от Колумбийския университет казва в разговор с Дойче Веле, че "днес сред младите хора има по-голям интерес към социализма".

И уточнява, че социализмът на Бърни Сандърс всъщност е по-близо до европейската социална демокрация, отколкото до историческия социализъм.

"Когато днес говорят за социализма, хората обикновено си представят някаква подобрена версия на Новия курс", казва Фонър, визирайки масивната държавна намеса с инвестиции в инфраструктурата и в социалните услуги след Голямата депресия в САЩ през 1930-те години.

И докато в момента разгромената Демократическа партия се бори някак да удържи позицията си срещу правителството под контрола на републиканците, много социалисти смятат, че печелят подкрепа от следващото поколение избиратели. Маргарет Маклафлин също разчита на новите поколения.

"Повечето комунисти в Туитър са на възраст под 18 години, защото нямат никакви лоши спомени, свързани със Съветския съюз", казва тя.

За десните в САЩ идеята може да е стряскаща, но много млади американци не свързват думата "социализъм" с нещо отрицателно.

"Бавно излизаме от Студената война", смята Маклафлин.

* Текстът е публикуван тук.

2 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 457
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

30 януари 2018 г.

Президентът Доналд Тръмп произнесе първата си годишна реч "За състоянието на съюза".


Форум за иновации събра хиляди хора, жадни за нови идеи

Четвъртото издание на форума за иновации Innovation Explorer събра хиляди хора, жадни за нови идеи.