Първата забрана на Тръмп за пътуванията шокира света

Публикувано: 01:01 | 27 януари 2018
Автор: Агенция ДПА*
Сн.: Shutterstock
Тръмп обоснова решението си като мярка за защита на САЩ от ислямски терористи
Преди година, 27 януари 2017 г., студен петъчен ден във Вашингтон. Наближава краят на седмицата, а с това и пиковото време за пътувания. stat
Тъкмо тогава президентът Доналд Тръмп, който беше на поста си точно от седмица, се хвърли с главата напред в горещата тема за имиграцията.

Със своя подпис новият президент на САЩ утвърди важен указ: бежанци и пътуващи от седем страни с преобладаващо мюсюлманско население вече нямаха право да влизат на американска територия.

Макар че забраната беше временна, тя влезе в сила веднага. Последваха недоумение и гняв. Само за часове по американските летища се стигна до демонстрации и сцени на хаос.

Тръмп обоснова решението си като мярка за защита на САЩ от ислямски терористи. Само тези, "които ще подпомагат нашата страна и хранят - дълбока - обич към нашия народ", са желани, заяви Тръмп на церемонията по подписването на указа, която се състоя в Пентагона.

Така започна 90-дневен период, в който хора от Иран, Судан, Сирия, Либия, Сомалия, Йемен и Ирак вече не бяха добре дошли. Беше забранен и достъпът на бежанци до САЩ за срок от 120 дни.

По силата на указа стотици пристигащи пътници бяха задържани в транзитните зони на американските летища на фона на безредици и сърцераздирателни сцени. Юристи и правозащитници работиха денонощно. На нюйоркското летище "Кенеди" служител на граничните власти каза на протестиращи иракчани "да се обърнат към господин Тръмп".

Последваха големи демонстрации във Вашингтон, Лос Анджелис, Сан Франциско и Далас. "Прекратете забраната за мюсюлманите", пишеше на един от издигнатите транспаранти на протест в Ню Йорк.

В първите часове хората не знаеха дали визите и разрешителните им за работа все още важат. Тези, които са били на път към времето на подписване на указа от Тръмп, се опасяваха, че когато пристигнат, ще бъдат задържани.

Всичко това се развиваше на фона на вълна от възмущение по света. Дори Ангела Меркел, канцлерът на близкия съюзник Германия, заяви, че указът на Тръмп е недобре премислен и че войната срещу тероризма не е основание за подобно решение.

В последвалите дни повечето анализатори се обединиха около мнението, че първият указ на Тръмп е бил нескопосано съставен, както и че е бил практически неиздържан от правна гледна точка и недостатъчно обмислен.
През първата половина на годината за относително кратък период последваха редица решения.

На 29 януари съдия Ан Донъли от Ню Йорк постанови, че никой, който притежава зелена карта или виза, не може да бъде връщан. На 3 февруари федерален съдия спря изпълнението на указа на Тръмп до окончателното произнасяне по обжалванията, внесени от щатите Вашингтон и Минесота. Правителството на Тръмп обжалва решението, но без успех.

Президентът, както се твърди, реагирал гневно, открито поставяйки под съмнение компетенциите на съда да се произнася по подобни въпроси. Според критиците реакцията на Тръмп е била признак, че човекът в Белия дом има авторитарни разбирания за държавата.

На 6 март президентът утвърди нова забрана за пътуванията. Този път в списъка не присъстваше Ирак. Всеки с валидна виза също така можеше да влиза на територията на САЩ.

Вторият указ беше много по-внимателно написан от предишния. Въпреки това само след десет дни федерален съдия в щата Хавай спря изпълнението му.
При отхвърлянето на всяка от забраните съдиите изразяваха съмнение за конституционната им съобразност, посочвайки антиислямските изказвания на Тръмп от предизборната кампания, когато призоваваше за "пълно" затваряне на американските граници за мюсюлмани.

Колкото по-дълго продължаваха съдебните битки, толкова повече указите губеха смисъла си. Сроковете за подлагане на пътуващите на "изключително щателни проверки" изтекоха и тези от тях, които бяха определени като опасни, отново можеха да влязат в САЩ.

После, на 26 юни американският върховен съд постанови, че част от разпоредбите на забраната могат да останат в сила. Това стана, след като Белият дом обжалва пред него решенията на по-долните инстанции. Предвиждаше се да могат да се издават визи на хора с близки роднини или връзки със САЩ. Но в съдебните спорове беше повдигнат въпросът какво точно означава близък роднина.

Накрая, на 4 декември върховният съд излезе с решение в полза на трета версия на забраната, която трябваше да влезе в сила през октомври. Засегнатите страни бяха Иран, Чад, Либия, Сомалия, Сирия и Йемен, като аргументът на САЩ беше, че те не отговарят на изискванията за проверки за сигурност на кандидатите за визи.
Версията, която включваше частични ограничения за пътуващи от Северна Корея и Венецуела, ще бъде официално внесена за разглеждане във Върховния съд през април. Решението се очаква през юни.

По случай първата годишнина от забраната за пътуванията широка коалиция от правозащитници и мюсюлмански организации се готвят да протестират в събота пред Белия дом. Тръмп се очаква да е там.

Превод БТА
8 6


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 456
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

30 януари 2018 г.

Президентът Доналд Тръмп произнесе първата си годишна реч "За състоянието на съюза".


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.