Америка - фалшивият великан

Публикувано: 11:05 | 16 ноември 2017
Автор: Томас Лачан, DW*
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Доналд Тръмп хвали до небесата китайския президент и се възхищава от неговото могъщество
Първата азиатска обиколка на Тръмп показа главно едно: американският президент почти няма какво да противопостави на бъдещата световна сила Китай. stat
Китайският президент Си Цзинпин едва ли чете немски детски книжки. Ако случайно обаче е техен любител, тогава положително ще познава героя на Михаел Ендер на име „г-н Тур Тур". Г-н Тур Тур е фалшив великан: колкото по-далеч си от него, толкова по-голям изглежда той. И обратното: когато го наближиш, той постепенно се смалява, а очи в очи вече изглежда просто като стар човек, който не може да уплаши никого.

Критика само отдалеч


От гледна точка на Си Цзинпин американският президент Доналд Тръмп сигурно малко прилича на този фалшив великан. Точно това показа пред цял свят последната азиатска обиколка на Тръмп. Докато беше на срещите на върха на АТИС във Виетнам и на АСЕАН във Филипините, от сигурна дистанция президентът на САЩ беше много настъпателен и се гневеше срещу търговската политика на Китай: срещу „изкуствената девалвация на юана" или срещу „масовите кражби на интелектуална собственост". Той отново заплаши китайците с икономически санкции и митнически бариери.

И после – пълният контраст по време на посещението му в Китай. Доналд Тръмп изведнъж омекна, взе да хвали до небесата китайския президент и да се възхищава от неговото могъщество. Дори за известно време промени изображението на профила си в Туитър.

Снимката, с която Тръмп явно се гордее, е увековечила посещението му в Забранения град заедно с неговия китайски домакин, когото американският президент изобилно нахвали за церемонията по посрещането. Тръмп, фалшивият великан, самолично се смали.

Толкова се смали, че в международната политика сякаш не се интересува от нищо друго, освен дали няма някаква заплаха за американски работни места.

Към Азия САЩ в момента също нямат ясна стратегия. Дифузни си остават най-вече плановете на Тръмп за нациите от „Индийско-Тихоокеанския" свят.

Неговият предшественик Барак Обама се извърна към Азия най-вече с идеята за отбранително и икономическо сближаване със съседите на Китай, което да отслаби влиянието на Пекин. Важна брънка беше Тихоокеанското споразумение за свободна търговия, на което Обама гледаше най-вече като на външнополитически инструмент. Доналд Тръмп обаче се уплаши от „разпродажбата" на американската икономика и суспендира споразумението.

Нарастващо объркване

По време на азиатската си обиколка Доналд Тръмп смъмри един от най-верните съюзници на САЩ, Япония, с обвинението, че практикува нечестна търговия. А правителството в Тайпе буквално се разтрепери от визитата на Тръмп в Китай.

Тайванската президентка Цай направо се примоли на Тръмп дори да не споменава страната ѝ в разговорите с китайците – от страх, че Тръмп може да използва статута на Тайван като разменна монета за евентуално споразумение с Китай по конфликта около Северна Корея.

Дългогодишните съюзници на САЩ в региона реагираха с нарастващо объркване. Китайците обаче се представят като благонадежден партньор и целенасочено използват вакуума, оставен от САЩ. Например геополитически, като разширяват военноморските си бази в Южнокитайско море, или пък икономически, като влагат масивни инвестиции по протежението на така наречения „Път на коприната", който стига и до Европа.

Същото се случва и в политиката за развитие, където Китай форсира изграждането на Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции, която предоставя огромни кредити на по-слабо развити страни. А в областта на културната политика Китай непрекъснато разширява мрежата от културни институти „Конфуций".

За разлика от Тръмп, Си Цзинпин следва ясна международно-политическа стратегия. Китайският възход като нова световна сила се дължи обаче не само на собствените усилия. Условия за него и е фактът, че Доналд Тръмп се отказа от лидерските претенции на САЩ в Азия и в целия свят, в резултат от което Америка все повече се самозатваря. В същото време САЩ и в обозримото бъдеще ще си останат най-голямата военна сила в света.

В предизборната борба Доналд Тръмп обещаваше да върне величието на Америка. На световната сцена обаче той постепенно я превръща във фалшив великан.

* Текстът е публикуван тук
12 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 455
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

30 януари 2018 г.

Президентът Доналд Тръмп произнесе първата си годишна реч "За състоянието на съюза".


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.